Baklava
Autor receptu: recyko
Ludia chodia na dovolenky do zahraničia a chutia im kolačiky, ktoré sú sladke a u nás nie
moc obvykle. Tu je recept s ktorým si ho môžete doma bez problemov spraviť.
Postup
- Na prípravu cesta si dáme múku a soľ do dostatočne veľkej misy a za stáleho miešania pridávame vlažnú vodu. Vznikne cesto ktoré sa trošku lepí. Miešame asi 10 minút, alebo až nebude lepkavá guľka cesta. Cesto preložíme na dosku. Urobíme si doň jamku a zapracujeme lyžicu oleja. Opakujeme ešte tri krát ( spolu zapracujeme 4 lyžice olivového oleja). Až je cesto hladké a pružné. Necháme odočívať v izbovej teplote cca 2 hodiny. Ja som cesto dala na tanier a pod sáčok aby mi nechytilo kôrku.
- Po odpočinku vaľkáme cesto za pomoci škrobu.
Ja vaľkám menšie časti cca vo veľkosti plechu (originál by sa malo celé cesto vyvaľkať na jeden kus o rozmere 180x180cm). Treba minút všetko cesto. Podľa veľkosti plechu výde asi 12-15 platov. Sú tenke pomaly až priesvitne. Pozor na kraje tiež musia byť tenké !!!
- Ak máme platy cesta vyvaľkané začíname s vyrobou baklavy. Na doske si prvé cesto potrieme roztopeným maslom zmiešaním s citrónovou kôrou. Posypeme orechami. Zatočíme do rulky. Odložíme nabok. Potrieme si druhy plát maslom. Položíme rulku s rechovou naplnou naň a stočíme (obalíme rulku novým cestom). Opakujeme tretím cestom (plát cesta + maslo + rulka - zabalíme).
Urobíme valčekov viac pokial mame cesto (treba si spočítať na jednu rulku spotrebujeme 3 platy cesta, ak nam nevychadza na posledny možu ísť aj 4, nikdy nie dva boli by moc tenke kolačiky).
- Priprávime si plech vyšší ktorý potrieme maslom. Naukladáme rulky "baklavu". Nepotierame - nemusíme sa báť ona sa nezlepí. Ešte v plechu ju nakrájame na menšie kúsky "valčeky".
Dáme do rúry upiect cca 25 min, záleží akú máte či plynovú, elektrickú. Musí byť vrch krásne hnedy.
- Príprava polevy - do hrnčeka vsypeme cukor s ktorého upalime karamel. Ak je cely rozpusteny pridáme vodu (môže prskať). Rozpustíme. Pridáme med. Povaríme.
- Po upečení baklavy polejeme uvarenou polevou este v plechu a nechame vychladnúť.
! POZOR ! - horúca baklava studená "vlažna" poleva. Koláčiky musia byť mokré. Nebojte ona to vypije.
- Dobrú chuť