Baklava

Autor receptu: recyko

Ludia chodia na dovolenky do zahraničia a chutia im kolačiky, ktoré sú sladke a u nás nie moc obvykle. Tu je recept s ktorým si ho môžete doma bez problemov spraviť.

Suroviny

Postup

  1. Na prípravu cesta si dáme múku a soľ do dostatočne veľkej misy a za stáleho miešania pridávame vlažnú vodu. Vznikne cesto ktoré sa trošku lepí. Miešame asi 10 minút, alebo až nebude lepkavá guľka cesta. Cesto preložíme na dosku. Urobíme si doň jamku a zapracujeme lyžicu oleja. Opakujeme ešte tri krát ( spolu zapracujeme 4 lyžice olivového oleja). Až je cesto hladké a pružné. Necháme odočívať v izbovej teplote cca 2 hodiny. Ja som cesto dala na tanier a pod sáčok aby mi nechytilo kôrku.
  2. Po odpočinku vaľkáme cesto za pomoci škrobu. Ja vaľkám menšie časti cca vo veľkosti plechu (originál by sa malo celé cesto vyvaľkať na jeden kus o rozmere 180x180cm). Treba minút všetko cesto. Podľa veľkosti plechu výde asi 12-15 platov. Sú tenke pomaly až priesvitne. Pozor na kraje tiež musia byť tenké !!!
  3. Ak máme platy cesta vyvaľkané začíname s vyrobou baklavy. Na doske si prvé cesto potrieme roztopeným maslom zmiešaním s citrónovou kôrou. Posypeme orechami. Zatočíme do rulky. Odložíme nabok. Potrieme si druhy plát maslom. Položíme rulku s rechovou naplnou naň a stočíme (obalíme rulku novým cestom). Opakujeme tretím cestom (plát cesta + maslo + rulka - zabalíme). Urobíme valčekov viac pokial mame cesto (treba si spočítať na jednu rulku spotrebujeme 3 platy cesta, ak nam nevychadza na posledny možu ísť aj 4, nikdy nie dva boli by moc tenke kolačiky).
  4. Priprávime si plech vyšší ktorý potrieme maslom. Naukladáme rulky "baklavu". Nepotierame - nemusíme sa báť ona sa nezlepí. Ešte v plechu ju nakrájame na menšie kúsky "valčeky". Dáme do rúry upiect cca 25 min, záleží akú máte či plynovú, elektrickú. Musí byť vrch krásne hnedy.
  5. Príprava polevy - do hrnčeka vsypeme cukor s ktorého upalime karamel. Ak je cely rozpusteny pridáme vodu (môže prskať). Rozpustíme. Pridáme med. Povaríme.
  6. Po upečení baklavy polejeme uvarenou polevou este v plechu a nechame vychladnúť. ! POZOR ! - horúca baklava studená "vlažna" poleva. Koláčiky musia byť mokré. Nebojte ona to vypije.
  7. Dobrú chuť