Foto: katerin
Tu v Španielsku je to dosť typické jedlo a u nás v rodine veľmi obľúbené.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Artičokom odrežeme stonku, aby nám zostal spodok rovný. Odstánime pár vonkajších listkov, keď sú nepekné. Stonky jemne olúpeme-tiež sa využijú. Aby sa nám artičok krásne otvoril, položíme si ho na dlaň, pevne uchopíme, otočíme dolu hlavou a búchame o pracovnú dosku, pomaly sa začne otvárať. Potom si pomôžeme trochu prstami, aby sa nám zmestilo čo najviac mäsa. Dobre ich posolíme a pokvapkáme olivovým olejom.
-
2
Pripravíme si mleté mäso, pridáme soľ, korenie, vegetu, 4 strúčiky prelisovaného cesnaku, petržlenovú vňať a jedno vajce. Dobre premiešame, keď je riedke, že nemôžeme robiť v rukách gule, tak pridáme trochu starého chleba, pečiva alebo strúhanky. Ja pridávam 1 krajec toustového chleba.
- 3
Urobíme 6 guľí a vtlačíme ich do artičokov. Naplnené artičoky dáme do širokého hrnca, pridáme olúpané stonky, zbytok cesnakových strúčikov v celku,dobre polejeme olivovým olejom a prilejeme vodu , aby zakryla artičoky do polovice. Zakryjeme pokrievkou a dáme variť, keď začne vrieť, stiahneme plameň a varíme-dusíme asi 1 hodinu. Občas pozrieme, aby sme nezostali bez vody v hrnci. (Malo by nám zostať iba na dne hrnca,-prípadne pichneme špajdlou,keď ju vytiahneme zľahka a čistú,sú hotové)
- 4
Fotku už hotových žiaľ nemám. Príloha môže byť akákoľvek-ryža, zemiaky-zemiaková kaša, bageta... Dobrú chuť!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
mimochodom
cómo se dice en español vegeta?
Môj manžel -španiel ju tiež volá vegeta,iba ,že to vyslový po svojom:)))
Záleží tiež aké veľké sú artičoky-čím väčší,viac mäsa...