Artičoky plnené mletým mäsom
Autor receptu: katerin
Tu v Španielsku je to dosť typické jedlo a u nás v rodine veľmi obľúbené.
20 minút príprava |
60 minút tepelná úprava |
Postup- Artičokom odrežeme stonku, aby nám zostal spodok rovný. Odstánime pár vonkajších listkov, keď sú nepekné. Stonky jemne olúpeme-tiež sa využijú.
Aby sa nám artičok krásne otvoril, položíme si ho na dlaň, pevne uchopíme, otočíme dolu hlavou a búchame o pracovnú dosku, pomaly sa začne otvárať.
Potom si pomôžeme trochu prstami, aby sa nám zmestilo čo najviac mäsa.
Dobre ich posolíme a pokvapkáme olivovým olejom.
- Pripravíme si mleté mäso, pridáme soľ, korenie, vegetu, 4 strúčiky prelisovaného cesnaku, petržlenovú vňať a jedno vajce. Dobre premiešame, keď je riedke, že nemôžeme robiť v rukách gule, tak pridáme trochu starého chleba, pečiva alebo strúhanky.
Ja pridávam 1 krajec toustového chleba.
- Urobíme 6 guľí a vtlačíme ich do artičokov. Naplnené artičoky dáme do širokého hrnca, pridáme olúpané stonky, zbytok cesnakových strúčikov v celku,dobre polejeme olivovým olejom a prilejeme vodu , aby zakryla artičoky do polovice.
Zakryjeme pokrievkou a dáme variť, keď začne vrieť, stiahneme plameň a varíme-dusíme asi 1 hodinu.
Občas pozrieme, aby sme nezostali bez vody v hrnci. (Malo by nám zostať iba na dne hrnca,-prípadne pichneme špajdlou,keď ju vytiahneme zľahka a čistú,sú hotové)
- Fotku už hotových žiaľ nemám.
Príloha môže byť akákoľvek-ryža, zemiaky-zemiaková kaša, bageta...
Dobrú chuť!
|