Artičoky plnené mletým mäsom

Autor receptu: katerin

Tu v Španielsku je to dosť typické jedlo a u nás v rodine veľmi obľúbené.

20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Artičokom odrežeme stonku, aby nám zostal spodok rovný. Odstánime pár vonkajších listkov, keď sú nepekné. Stonky jemne olúpeme-tiež sa využijú. Aby sa nám artičok krásne otvoril, položíme si ho na dlaň, pevne uchopíme, otočíme dolu hlavou a búchame o pracovnú dosku, pomaly sa začne otvárať. Potom si pomôžeme trochu prstami, aby sa nám zmestilo čo najviac mäsa. Dobre ich posolíme a pokvapkáme olivovým olejom.
  2. Pripravíme si mleté mäso, pridáme soľ, korenie, vegetu, 4 strúčiky prelisovaného cesnaku, petržlenovú vňať a jedno vajce. Dobre premiešame, keď je riedke, že nemôžeme robiť v rukách gule, tak pridáme trochu starého chleba, pečiva alebo strúhanky. Ja pridávam 1 krajec toustového chleba.
  3. Urobíme 6 guľí a vtlačíme ich do artičokov. Naplnené artičoky dáme do širokého hrnca, pridáme olúpané stonky, zbytok cesnakových strúčikov v celku,dobre polejeme olivovým olejom a prilejeme vodu , aby zakryla artičoky do polovice. Zakryjeme pokrievkou a dáme variť, keď začne vrieť, stiahneme plameň a varíme-dusíme asi 1 hodinu. Občas pozrieme, aby sme nezostali bez vody v hrnci. (Malo by nám zostať iba na dne hrnca,-prípadne pichneme špajdlou,keď ju vytiahneme zľahka a čistú,sú hotové)
  4. Fotku už hotových žiaľ nemám. Príloha môže byť akákoľvek-ryža, zemiaky-zemiaková kaša, bageta... Dobrú chuť!