Jablkový mriežkový koláč
Apple Pie (jablkový koláč) (fotorecept)
Autor receptu: theflyingbaker
Jesenné obdobie máme za dverami a k nemu sa doslova pýta chuť škorice a jabĺk.
|
10 porcií |
30 minút príprava |
40 minút na 190 °C |
Postup
- Cesto: V mise od robota zmiešame múku, soľ a cukor. Pridáme na malé kocky pokrájané studené maslo a plochým nástavcom vymiešame jemnú mrveničku. Nakoniec pridáme studenú vodu a rýchlo vymiesime hutné cesto. Stačí miesiť pár sekúnd, len pokým sa cesto spojí.
- Cesto vyklopíme na pracovnú dosku, vytvarujeme z neho 2 rovnaké bochníky, zabalíme ich do fólie a dáme do chladničky na 1 hodinu.
- Medzitým jablká zbavíme jadierok, ošúpeme a postrúhame alebo pokrájame na hrubšie plátky. Jablká pokvapkáme citrónovou šťavou a zamiešame.
- V miske zmiešame múku, trstinový cukor, škoricový cukor, zázvor a kardamóm. Zmes nasypeme na jablká a rovnomerne ich v nej obalíme.
- Jednu časť cesta rozvaľkáme natenko do kruhu. Opatrne ho namotáme na valček a prenesieme na formu s vyberateľným dnom (moja forma z Tescoma má priemer 28 cm). Cesto popritláčame na okraje formy. Nadbytočné cesto odrežeme. Druhé cesto rovnako vyvaľkáme a narežeme na cca 2 cm prúžky, z ktorých vytvoríme na koláči mriežku. Ak máte, použite mriežkovací valček.
- Na cesto vo forme navrstvíme jablká. Na povrch jabĺk prenesieme mriežku. Koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 190 °C na cca 40 minút, kým vrch koláča zhnedne.
- Upečený koláč necháme vychladnúť a skladujeme v chladničke. Pred podávaním ho môžeme ohriať v mikrovlnke a servírovať napr so šľahačkou, posypaný cukrom.