Jablkový mriežkový koláč

Apple Pie (jablkový koláč) (fotorecept)

Autor receptu: theflyingbaker

Jesenné obdobie máme za dverami a k nemu sa doslova pýta chuť škorice a jabĺk.

10
porcií
30 minút
príprava
40 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: V mise od robota zmiešame múku, soľ a cukor. Pridáme na malé kocky pokrájané studené maslo a plochým nástavcom vymiešame jemnú mrveničku. Nakoniec pridáme studenú vodu a rýchlo vymiesime hutné cesto. Stačí miesiť pár sekúnd, len pokým sa cesto spojí.
  2. Cesto vyklopíme na pracovnú dosku, vytvarujeme z neho 2 rovnaké bochníky, zabalíme ich do fólie a dáme do chladničky na 1 hodinu.
  3. Medzitým jablká zbavíme jadierok, ošúpeme a postrúhame alebo pokrájame na hrubšie plátky. Jablká pokvapkáme citrónovou šťavou a zamiešame.
  4. V miske zmiešame múku, trstinový cukor, škoricový cukor, zázvor a kardamóm. Zmes nasypeme na jablká a rovnomerne ich v nej obalíme.
  5. Jednu časť cesta rozvaľkáme natenko do kruhu. Opatrne ho namotáme na valček a prenesieme na formu s vyberateľným dnom (moja forma z Tescoma má priemer 28 cm). Cesto popritláčame na okraje formy. Nadbytočné cesto odrežeme. Druhé cesto rovnako vyvaľkáme a narežeme na cca 2 cm prúžky, z ktorých vytvoríme na koláči mriežku. Ak máte, použite mriežkovací valček.
  6. Na cesto vo forme navrstvíme jablká. Na povrch jabĺk prenesieme mriežku. Koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 190 °C na cca 40 minút, kým vrch koláča zhnedne.
  7. Upečený koláč necháme vychladnúť a skladujeme v chladničke. Pred podávaním ho môžeme ohriať v mikrovlnke a servírovať napr so šľahačkou, posypaný cukrom.