Ananásové carpaccio s makovo-kávovou zmrzlinou

Marian Harcinik
šéfkuchár reštaurácie Diplomat a hotela NH Gate One v Bratislave, 21. júla 2012
Ananásové carpaccio s makovo-kávovou zmrzlinou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Suroviny

500 g
100 g
300 ml
2 ks
1 ks
Zmrzlina:
500 ml
2 ks
3 ks
30 g
40 g
30 g
Mandľové sušienky:
60 g
1 ks
10 g
60 g
10 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ananásové carpaccio: Med skaramelizujeme, zalejeme bielym vínom, pridáme badián, celú škoricu, klinčeky a 5 minút varíme. Pridáme na tenké plátky nakrájaný ananás, citrónovú šťavu, krátko povaríme, aby šťava dosiahla sirupovú konzistenciu. Marinujeme 12 hodín.

  2. 2

    Zmrzlina: vanilkové struky pozdĺžne rozrežeme, nožom vyškrabeme vanilkové zrnká, spolu so strukmi dáme do smotany a krátko povaríme. Pridáme kávu, 3 žĺtky, vanilkový cukor a miešame nad parou do zhustnutia. Po odstavení z vodného kúpeľa pridáme mak a premiešame. Hmotu dáme do mrazničky a vždy po 20 minútach premiešame.

  3. 3

    Mandľové sušienky: jedno vajce vymiešame s cukrom, pridáme mandle, hladkú múku a vypracujeme cesto. Na plech dáme papier na pečenie a z cesta vytvarujeme okrúhle, primerane hrubé placky. Pečieme v rozohriatej rúre 10 minút pri 180°C.

  4. 4

    Ananás poukladáme na tanier do kruhu, do stredu položíme do zlatista upečenú vychladnutú mandľovú sušienku, na ktorú položíme zmrzlinu v tvare guľôčky a prikryjeme druhou sušienkou.

Diskusia k receptu

Jeden komentár k receptu

Pridaj komentár k receptu: