Ananásové carpaccio s makovo-kávovou zmrzlinou

Autor receptu: redakcia

Suroviny

Postup

  1. Ananásové carpaccio: Med skaramelizujeme, zalejeme bielym vínom, pridáme badián, celú škoricu, klinčeky a 5 minút varíme. Pridáme na tenké plátky nakrájaný ananás, citrónovú šťavu, krátko povaríme, aby šťava dosiahla sirupovú konzistenciu. Marinujeme 12 hodín.
  2. Zmrzlina: vanilkové struky pozdĺžne rozrežeme, nožom vyškrabeme vanilkové zrnká, spolu so strukmi dáme do smotany a krátko povaríme. Pridáme kávu, 3 žĺtky, vanilkový cukor a miešame nad parou do zhustnutia. Po odstavení z vodného kúpeľa pridáme mak a premiešame. Hmotu dáme do mrazničky a vždy po 20 minútach premiešame.
  3. Mandľové sušienky: jedno vajce vymiešame s cukrom, pridáme mandle, hladkú múku a vypracujeme cesto. Na plech dáme papier na pečenie a z cesta vytvarujeme okrúhle, primerane hrubé placky. Pečieme v rozohriatej rúre 10 minút pri 180°C.
  4. Ananás poukladáme na tanier do kruhu, do stredu položíme do zlatista upečenú vychladnutú mandľovú sušienku, na ktorú položíme zmrzlinu v tvare guľôčky a prikryjeme druhou sušienkou.