Alsaský jablčník fotorecept

boise - fotkaboise, 15. októbra 2013
Alsaský jablčník (fotorecept)
Foto: boise

Recept som našla medzi Bratislavou a Senicou...Áno, cesta dlhá, čo bude človek robiť. A tak surfuje a oslintáva auto. A potom ráno beží do Zobraziť celý popisRecept som našla medzi Bratislavou a Senicou...Áno, cesta dlhá, čo bude človek robiť. A tak surfuje a oslintáva auto. A potom ráno beží do obchodu pre vajcia. A keď už ide do toho obchodu, tak nakúpi aj ďalšie veci, však nepôjde len pre vajcia. Nuž a potom sa vráti s taškou somarín a bez vajec...Ale to je iný príbeh ;)

60 minút
na 200 °C

Suroviny

100 g
100 g
100 g
40 g
1 ks
2-3 PL (podľa potreby)
Plnka:
5-6 ks
100 g
3 ks
125 ml
1 ks




Postup

  1. 1

    Najskôr si zabezpečíme tie vajcia, ktoré sme zabudli kúpiť. Takže sa znovu oblečieme, poobliekame aj deti, zanadávame že sa potíme ako somár v kufri a vyrazíme na nákup. Keď vajcia máme, pripravíme si cesto. Múku, maslo, štipku soli, cukor a žĺtok zmiešame na mrveničku.

    Alsaský jablčník (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme 2-3 lyžice studenej vody a vypracujeme cesto, ktoré necháme hodinu odpočinúť v chladničke.

    Alsaský jablčník (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Jablká očistíme, rozštvrtíme, vyberieme jaderníky a pokrájame na tenké pásiky (vlastne len ponakrajujeme takmer po spodok). Pokvapkáme citrónovou šťavou.

    Alsaský jablčník (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Formu na pečenie (ja som mala s priemerom 24cm, v pôvodnom recepte sa odporúčala forma s priemerom 26cm...tak ale riskla som to a úspešne) vytrieme maslom a vysypeme múkou. Oddýchnuté cesto vyvaľkáme a dáme do formy tak, aby zakrývalo aj steny. Popicháme vidličkou.

    Alsaský jablčník (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Poukladáme jablká a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov na 35 minút.

    Alsaský jablčník (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vanilkový struk pozdĺžne prerežeme, vyškrabeme jadierka a zmiešame so smotanou.

    Alsaský jablčník (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do misky dáme 100g cukru (ja mám len hnedý, takže mi to v konečnom dôsledku zafarbilo celý koláč na hnedo) a 3 vajcia.

    Alsaský jablčník (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Šľaháme kým sa cukor nerozpustí.

    Alsaský jablčník (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pridáme vanilkovú smotanu a premiešame.

    Alsaský jablčník (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Koláč po 35tich minútach vyberieme z rúry a zalejeme vajíčkovou zmesou. Dáme piecť ešte na 25 minút.

    Alsaský jablčník (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Upečený necháme dobre vychladnúť a podávame. Zdroj receptu: http://domacijidlo-ulipy.blogspot.cz/2013/10/alsasky-jablecny-kolac.html (ach do frasa prečo ho má taký pekný a ja niéééé!!!!). Dobrú chuť! ;)

    Alsaský jablčník (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

matata1
Dievča zlaté čo mi to robíš! Takéto fajnoty vypekáš a aj mám takú hroznú chuť na niečo sladké. Však je ten jeden kúštik na úvodnej foto odložený pre mňa?
mariamka
co to vravis, ved ho mas krajsi :) a musi sa rozplyvat na jazyku, .. a este putavo popisany, dokonaly zazitok :)
dzejsik
Juj, ako len dobre vyzerá! Musím vyskúšať :)
pipnat
krásny koláčik, ale pre mňa veľmi veľa cukru:(
boise
@pipnat ešte raz vďaka, už je to ok a cukru je akurát ( o 360g menej :D :D :D)
ebaka
taký akurát pre mňa,máš ho pekný,neplač...teš sa s nami -:))))
katkat
fiii to vyzera ako dobre :) tusim som ho zahliadla v nejakej kucharskej knihe co mam doma, ale nikdy som nevyskusala... teraz uz musim :)
palokuchki
Ja si tiez myslim, ze ho mas krajsi. Rada citam tvoje recepty. Si majster v pisani, vies to zaujimavo podat.
pipnat
tak potom super, hneď ukladám do KK, vďaka:)
boise
Ďakujem za pozitívne ohlasy, ja som určite nerobila posledný krát a alsasan nás bude pravidelne navštevovať :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia