Alsaský jablčník (fotorecept)

Autor receptu: boise

Recept som našla medzi Bratislavou a Senicou...Áno, cesta dlhá, čo bude človek robiť. A tak surfuje a oslintáva auto. A potom ráno beží do obchodu pre vajcia. A keď už ide do toho obchodu, tak nakúpi aj ďalšie veci, však nepôjde len pre vajcia. Nuž a potom sa vráti s taškou somarín a bez vajec...Ale to je iný príbeh ;)

60 minút
na 200 °C

Postup

  1. Najskôr si zabezpečíme tie vajcia, ktoré sme zabudli kúpiť. Takže sa znovu oblečieme, poobliekame aj deti, zanadávame že sa potíme ako somár v kufri a vyrazíme na nákup. Keď vajcia máme, pripravíme si cesto. Múku, maslo, štipku soli, cukor a žĺtok zmiešame na mrveničku.
  2. Pridáme 2-3 lyžice studenej vody a vypracujeme cesto, ktoré necháme hodinu odpočinúť v chladničke.
  3. Jablká očistíme, rozštvrtíme, vyberieme jaderníky a pokrájame na tenké pásiky (vlastne len ponakrajujeme takmer po spodok). Pokvapkáme citrónovou šťavou.
  4. Formu na pečenie (ja som mala s priemerom 24cm, v pôvodnom recepte sa odporúčala forma s priemerom 26cm...tak ale riskla som to a úspešne) vytrieme maslom a vysypeme múkou. Oddýchnuté cesto vyvaľkáme a dáme do formy tak, aby zakrývalo aj steny. Popicháme vidličkou.
  5. Poukladáme jablká a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov na 35 minút.
  6. Vanilkový struk pozdĺžne prerežeme, vyškrabeme jadierka a zmiešame so smotanou.
  7. Do misky dáme 100g cukru (ja mám len hnedý, takže mi to v konečnom dôsledku zafarbilo celý koláč na hnedo) a 3 vajcia.
  8. Šľaháme kým sa cukor nerozpustí.
  9. Pridáme vanilkovú smotanu a premiešame.
  10. Koláč po 35tich minútach vyberieme z rúry a zalejeme vajíčkovou zmesou. Dáme piecť ešte na 25 minút.
  11. Upečený necháme dobre vychladnúť a podávame. Zdroj receptu: http://domacijidlo-ulipy.blogspot.cz/2013/10/alsasky-jablecny-kolac.html (ach do frasa prečo ho má taký pekný a ja niéééé!!!!). Dobrú chuť! ;)