Beef (Hovädzie) Wellington

honestka - fotkahonestka, 24. marca 2010
 Beef (Hovädzie) Wellington
Foto: honestka

Pôvod Beef (Hovädzie Wellington) nie je úplne isty, pravdepodobnost je u Arthura Wellesley, (prvý vojvoda z Wellingtonu 1759-1852). Hovorilo sa, ze ak máte Zobraziť celý popisPôvod Beef (Hovädzie Wellington) nie je úplne isty, pravdepodobnost je u Arthura Wellesley, (prvý vojvoda z Wellingtonu 1759-1852). Hovorilo sa, ze ak máte viac času, ako penazí, a chcete urobiť dojem na večeru hostí, nie je VRAJ nič ine lepsie ako tot jedlo. Samozrejme treba pocitat kalórie aj cholesterol, ale kedze ide o "Haute cuisine", co uz narobime? Wellington sa ďalej používa aj na opis jedál, v ktorých je mäso pečené v listkovom ceste (ako aj varianaty klobas, ryb a zeleniny).

8-10
porcií
15 minút
príprava
40-50 minút
na 230 °C °C

Suroviny

1-2 kg
6-8  PL
1
1 pohár
1 konzerva
3-4  PL
1 balicek
2
Omacka:
2 poháre
2 poháre
1-2 PL




Postup

  1. 1

    Predhrejte rúru na (230 °C) Celu rostenku hovädzieho mäsa opecieme na panvici na 2 lyziciach masla. Podla potreby zo vsetkych stran 10 až 20 minút. Vyberte z panvice a nechajte vychladnúť úplne. Nechajte si šťavu na omacku. Dalsie 2 lyžice masla rozpustime na panvici a osmažíme na nom cibuľu a huby (šampiňóny) asi tak 5 minút, pokial nevypustia stavu a zacnu vonat opekanim. Odstráňte z ohňa a nechajte vychladnúť. Ked je mäso vychladnute-natrieme ho horcicou, dalsie zmaknute 2 lyžice masla zmiesame s Foie gras alebo kvalitnou paštétou dochutíme soľou a korením a znova natrieme na povrch opecenej rostenky. Na kuchynsky film si rozlozime cibuľovo - hubovú zmes, polozime maso, dobre zabalime a dame do chladnicky na 20minut stuhnut. Rozvalkame lístkové cesto, vsetky strany natrieme zltkom a nam polozime stuhnute mäso bez filmu!(hehe) a cele dobre zabalime. Nezabudnut dobre postlacat vsetky otvory a konce, aby nic z cestoveho plasta nevytieklo! Takto pripravene zabalene maso v cesticku ostrym nozom na par miestach z vrchu zlahka narezeme a znova vsetko potrieme rozslahanym zltkom aby pekne chytilo karamelovu farbu. Mozeme posypat hrubou morskou solou a dame do rury.

  2. 2

    Pečieme pri (230 °C) po dobu 10 minút, potom znížiť teplotu (220 °C) po dobu 10 až 15 minút, alebo kým je cesto nie upecene do krasne zlatej farby. Vyberieme z rury ale udržiavame v teple kym podavame. Ak je niekto proti 'ruzovemu masu' tak si teplotu upravi na troska dlhsiu dobu, avsak nikdy nesmie byt maso prepecene tak, ako zvykli piect nase babicky- uplne do sucha!

  3. 3

    OMACKA: Do šťavy ktoru sme si rezervovali prilejeme hovädzí vývar a červené víno, a pri vysokej telpote varime po dobu 10-15 minút, alebo kým nedosiahneme pekne hustu reduckiu. K nej mozeme pridat par lyziciek masla, a troska olivoveho oleja-ktore omacku zjemni. Porcie masa sa krajaju na hrubsie (asi tak 2-4 cm). Podavame so zelenym asparagus, zemiakovou kasou a salatom podla chuti. U koho je rodinna spolocnost mala (2 ludia) spravia sa len jednorazove porcie s tym istym postupom. Zelam Dobru chut!

Diskusia k receptu

celero
tento recept mame doma velmi radi :o) avsak na zaciatku svieckovu neopekam 10-20 minut, to je podla mna dlho a zbytocne sa vysusi. uplne staci kratko, len tak, aby sa zatiahlo. omacku si k tomu nerobime, ale vyzera dobre - urcite vyskusam :o)
honestka
Opekanie zalezi od teploty aku pouzivam. Ja opekam tak, aby sa maso pekne zatiahlo bez pripalenia kedze je to "kus masa" tak ten cas mi vhovuje- preto ten casovy rozdiel. Zatial bola vzdy velmi pekna ruzova ako ma byt, nie prepecena. Isteze casto plati ako pri vela novych receptoch pri "prvom sa poucim a druhy je uz perfect".
bozka05
Na tento recept sa uz chystam velmi dlho. Uricte raz vyskusam! Ukladaaam!
shapeless
...namiesto hríbov/húb pridávam špenát. (malý dodatok k receptu, veľký efekt pri konzumácii ..)
pusta
je to úžasná pochúťka. len by som dodala, počkať s tým krájaním aspoň 20 minút, aby nevytiekla šťava z vynikajúceho mäska, ale zostala v ňom.
presne takto robí Welington môj najlepší priateľ Moshe. @honestka , perfektný recept na Wellington, presne ako má tradičný Wellington byť! gratulujem!
katka78
Tak na toto sa zajtra chystám pri príležitosti tej najcennejšej návštevy, ktorú u seba môžem hostiť - mojich rodičov. Dnes bude nákup, zajtra hostina. Dám vedieť ako chutilo.
angast
vynikajúci recept. Ja robím v podstate to isté, ale podľa Rachel
Allen rozdelím sviečkovicu na kusy a balím jednotlivé porcie.


slavka2012
Jeej, tie su krasne, obidva, aj Honestkin, aj tvoj, angast. Ukladam, prilezitostne uvarim.
katka78
@Honestka Ďakujem pekne za recept, našim veľmi chutilo. Výborné, šťavnaté, podarilo sa mi to aj skvele načasovať, takže sa podávalo priamo z rúry, úplne začerstva ako je to najlepšie :)
Inak nabudúce nemusím robiť ani prílohu, mne osobne bohate stačil zeleninový šalát.

@angast tentokrát nás bolo viac, takže mi bolo lepšie pripravovať mäso vcelku, ale vo dvojici iste spravím verziu samostatných porcií, pre dvoch je to tak efektívnejšie.
angast
@katka78
my sme boli štyria na dve hovädzie sviečkovice a ešte ostalo na tatarák. Pre dvoch by to bolo aj pre nás lepšie. Mne by stačil
len tatarák . Wellingtona by som nemusel.

arkoiris
Prosím Vás,a môže to byť aj z falošnej hov.sviečkovej?Tá pravá je ozaj veľmi drahá u nás.
pusta
@arcois , pravé anglické wellinton sa robí z hovädzej roštenky.
pozri komentár Moshe 5.9.2010, o 18:27:33.
on ho totiž varil v Anglii,tak ako má naozaj byť. máš tm podrobný postup.:-)

 www.toprecepty.sk/recept/2024-beef-wellington-/-hov%C3%A4...

mám pocit, že roštenka je dokonca lacnejšia alebo rovnaká cena.
jasne, že môžeš použiť aj falošnú sviečkovú.
honestka
prepacte za oneskorenu odpoved.
vsetkym! dakujem za doveru vyskusania tohto skveleho receptu.