Dokonale čisté:
5 spôsobov, ako vyvariť poháre na zaváranie

Jarmila Horváthová, 21. júla 2023     6 minút čítania

Zaváracia sezóna je v plnom prúde. Základom, aby vaše domáce dobroty nepodľahli skaze, sú perfektne čisté zaváraninové poháre a fľaše. Ako ich pred použitím správne vysterilizovať?



Foto: Shutterstock

S prípravou domácich zaváranín, džemov, sirupov či nakladanej zeleniny je kopec práce a tak nie je nič horšie, ako keď o pár týždňov zistíte, že kompót, džem či sirup, ktorému ste venovali toľko námahy chytil pleseň alebo skysol.

Aby džemy a zaváraniny vydržali niekoľko mesiacov bez ujmy, je dodržiavanie až úzkostlivej čistoty pri ich príprave dôležitejšie ako kdekoľvek inde. Aj keď máte pocit, že ste poháre i viečka dôkladne poumývali, nemusí to stačiť. Baktérie sú neviditeľné a niektoré sa výborne dokážu množiť aj v neprítomnosti vzduchu. To čo ich určite zničí, je vysoká teplota, preto treba všetko sklo, ktoré na zaváranie použijete, predtým najprv sterilizovať.

Na nasledujúcich stranách nájdete 5 spôsobov, ako to urobiť, pri všetkých však platí – poháre a fľaše sa sterilizujú až tesne predtým, než do nich dáte džem, ovocie, zeleninu, či sirup. Teda nie deň ani dva vopred. Ak máte poháre, ktoré majú odnímateľné gumové krúžky, tie treba sňať a sterilizovať osobitne.





ANKETA: Sterilizujete vždy poháre a fľaše pred zaváraním?

27,8%



72,2%







Diskusia k článku

mamec
Toto mi pripadá ako zbytočné plytvanie energiou. Do vysterilizovaných pohárov budem vkladať, síce čistými, ale nie sterilnými rukami umyté, ale určite nie sterilné ovocie, alebo zeleninu a následne to budem sterilizovať. Nemá to žiadnu logiku!
Samozrejme, že poháre, viečka a všetko, čo používam pri zaváraní musí byť čisté, ale sterilné? Moji rodičia mali veľkú záhradu s množstvom ovocných stromov, takže u nás sa zaváralo celú sezónu. Začalo sa jahodami a končilo jablkami, ale nikdy sme poháre nesterilizovali.
farbuska
@mamec (21.7.2023 11:49)

Pripájam sa k tvojmu názoru. Robievam domáce kompóty a džemy už roky, v podstate veľmi primitívnym spôsobom. Nemám zavárací hrniec. Používam len skutočne nevyhnutné množstvo cukru, žiadne chemikálie, ani len želírovací cukor nie. Používam čisté dobre umyté poháre a viečka, ale nie sterilné. Kompót sa mi za tie roky nepokazil ani jeden (kompóty robím veľmi jednoducho: čisté, umyté, nepoškodené, prípadne odkôstkované a pokrájané ovocie uložím tesne do pohárov, zasypem v pomere cca 3PL cukru na 1l obsahu a dolejem čistou vodou cca 1-2 cm od okraja. Vložím poháre do hrnca vystlaného na dne kuchanskou utierkou a zalejem do cca 3/4 výšky pohárov, privediem do varu a varím niekoľko minút podľa druhu ovocia) a džemy sa mi tiež nekazia, výnimočne až po otvorení. Džemy pritom v naplnených pohároch už nesterilizujem: čisté poháre naplním vriacim džemom, uzatvorím viečkom, postavím hore dnom na textilnú podložku, prikryjem hrubšou textíliou a nechám takto vychladnúť. Nikdy sa s touto prácou "neprplem" ani o minútu viac, ako je potrebné, keďže výsledné produkty sú bezchybné.
1x mamec






 



TOPlist