Tvarohový koláč
Tvarohový koláč

Tvarohový koláč z krehkého cesta

Jarmila Horváthová
mesačník Varecha, 17. mája 2024
Tvarohový koláč z krehkého cesta
Foto: Shutterstock
10
porcií
25 minút
príprava
85 minút
na 160 °C

Suroviny

Krehké cesto:
150 g
60 g
1 bal.
100 g
 štipka
Náplň:
600 ml
2 bal. (po 37 g)
1 kg
200 g
2 ks
1 ks
2 ČL
200 ml (alebo iný neutrálny)
Na posypanie:
Na ozdobu:




Postup

  1. 1

    Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Dno okrúhlej formy (priemer 26 cm) vyložíme papierom na pečenie.

  2. 2

    Na cesto zmiešame múku s práškovým a vanilkovým cukrom a so soľou. Pridáme maslo. Vypracujeme cesto a vtlačíme ho do formy. Cesto niekoľkokrát popicháme vidličkou a pečieme 12–14 minút. Ak chceme pripraviť tvarohový koláč s vysokým okrajom, zdvojnásobíme množstvo surovín na cesto.Takto vznikne dostatok cesta aj na chrumkavý okraj. Suroviny na plnku zdvojnásobovať nemusíme.

  3. 3

    Medzitým zmiešame 100 ml mlieka s pudingovým práškom do hladka. Vo veľkej mise zmiešame tvaroh s cukrom a vajcami. Vanilkový struk rozrežeme pozdĺžne na polovicu a vyškrabeme semienka.

  4. 4

    Rozmiešaný puding pridáme k tvarohu spolu s nastrúhanou citrónovou kôrou. Nakoniec za stáleho miešania pridáme zvyšné mlieko (500 ml) a olej a všetko dobre miešame aspoň 4 minúty. Ak sa ingrediencie miešajú príliš krátko, olej sa môže počas pečenia oddeliť.

  5. 5

    Teplotu rúry znížime na 160 stupňov. Tekutú tvarohovú zmes nalejeme do formy na ešte teplé cesto a pečieme približne 70 minút.

  6. 6

    Koláč necháme vo forme úplne vychladnúť na mriežke. Pred podávaním uvoľníme kruh okolo formy a podľa potreby koláč posypeme práškovým cukrom alebo ozdobíme čerstvým ovocím.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia