Tvarohový koláč z krehkého cesta
mesačník Varecha, 17. mája 2024

Foto: Shutterstock
porcií
príprava
na 160 °C
Suroviny
| Krehké cesto: | |
| 150 g |
|
| 60 g |
|
| 1 bal. |
|
| 100 g |
|
| štipka |
|
| Náplň: | |
| 600 ml |
|
| 2 bal. (po 37 g) |
|
| 1 kg |
|
| 200 g |
|
| 2 ks |
|
| 1 ks |
|
| 2 ČL |
|
| 200 ml (alebo iný neutrálny) |
|
| Na posypanie: | |
|
|
|
| Na ozdobu: | |
|
|
|
Postup
-
1
Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Dno okrúhlej formy (priemer 26 cm) vyložíme papierom na pečenie.
- 2
Na cesto zmiešame múku s práškovým a vanilkovým cukrom a so soľou. Pridáme maslo. Vypracujeme cesto a vtlačíme ho do formy. Cesto niekoľkokrát popicháme vidličkou a pečieme 12–14 minút. Ak chceme pripraviť tvarohový koláč s vysokým okrajom, zdvojnásobíme množstvo surovín na cesto.Takto vznikne dostatok cesta aj na chrumkavý okraj. Suroviny na plnku zdvojnásobovať nemusíme.
- 3
Medzitým zmiešame 100 ml mlieka s pudingovým práškom do hladka. Vo veľkej mise zmiešame tvaroh s cukrom a vajcami. Vanilkový struk rozrežeme pozdĺžne na polovicu a vyškrabeme semienka.
- 4
Rozmiešaný puding pridáme k tvarohu spolu s nastrúhanou citrónovou kôrou. Nakoniec za stáleho miešania pridáme zvyšné mlieko (500 ml) a olej a všetko dobre miešame aspoň 4 minúty. Ak sa ingrediencie miešajú príliš krátko, olej sa môže počas pečenia oddeliť.
- 5
Teplotu rúry znížime na 160 stupňov. Tekutú tvarohovú zmes nalejeme do formy na ešte teplé cesto a pečieme približne 70 minút.
- 6
Koláč necháme vo forme úplne vychladnúť na mriežke. Pred podávaním uvoľníme kruh okolo formy a podľa potreby koláč posypeme práškovým cukrom alebo ozdobíme čerstvým ovocím.
Tiež tvarohový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu