1. V hrnci
Na tento spôsob potrebuje dostatočne veľký hrniec, pretože poháre musia byť úplne ponorené vo vode. Vodu treba nechať zovrieť, pretože musí mať 100 stupňov. Od bodu varu varte poháre alebo fľaše 10 minút.Potom ich kliešťami vyberte na utierku a naplňte čo najskôr. Pri tejto metóde môžete spolu s pohármi vyvariť aj viečka, keďže tie vždy treba vyvárať vo vode.
Foto: Shutterstock
Výhody: Môžete sterilizovať viečka spolu s pohármi.
Nevýhody: Nedá sa tak sterilizovať naraz väčšie množstvo pohárov a je potrebný veľký hrniec a veľa vody.
Samozrejme, že poháre, viečka a všetko, čo používam pri zaváraní musí byť čisté, ale sterilné? Moji rodičia mali veľkú záhradu s množstvom ovocných stromov, takže u nás sa zaváralo celú sezónu. Začalo sa jahodami a končilo jablkami, ale nikdy sme poháre nesterilizovali.
Pripájam sa k tvojmu názoru. Robievam domáce kompóty a džemy už roky, v podstate veľmi primitívnym spôsobom. Nemám zavárací hrniec. Používam len skutočne nevyhnutné množstvo cukru, žiadne chemikálie, ani len želírovací cukor nie. Používam čisté dobre umyté poháre a viečka, ale nie sterilné. Kompót sa mi za tie roky nepokazil ani jeden (kompóty robím veľmi jednoducho: čisté, umyté, nepoškodené, prípadne odkôstkované a pokrájané ovocie uložím tesne do pohárov, zasypem v pomere cca 3PL cukru na 1l obsahu a dolejem čistou vodou cca 1-2 cm od okraja. Vložím poháre do hrnca vystlaného na dne kuchanskou utierkou a zalejem do cca 3/4 výšky pohárov, privediem do varu a varím niekoľko minút podľa druhu ovocia) a džemy sa mi tiež nekazia, výnimočne až po otvorení. Džemy pritom v naplnených pohároch už nesterilizujem: čisté poháre naplním vriacim džemom, uzatvorím viečkom, postavím hore dnom na textilnú podložku, prikryjem hrubšou textíliou a nechám takto vychladnúť. Nikdy sa s touto prácou "neprplem" ani o minútu viac, ako je potrebné, keďže výsledné produkty sú bezchybné.
Robievam však aj veci "nasurovo" bez tepelnej úpravy aj bez chemikálii /surový džem z č. ríbezlí, fermentovane uhorky na zimu / a tam vyvarím poháre aj vrchnáky lebo je to samozrejme citlivejšie na pokazenie..