Roládová torta bez lepku s ovocím
Foto: novalim
Je to torta či megaroláda? Je to roládová torta a u nás, samozrejme, bez lepku. Niekedy je fajn byť v kuchyni trochu kreatívny, Zobraziť celý popisJe to torta či megaroláda? Je to roládová torta a u nás, samozrejme, bez lepku. Niekedy je fajn byť v kuchyni trochu kreatívny,
vtedy sa môže zadariť nezvyčajný dezert, ktorý všetkých ohúri. Jeho základom je nadýchaná piškóta, ktorá v spojení s ľahkým
mascarpone–šľahačkovým krémom a ovocím vytvorí dokonalú chuť jarného dezertu.
Zdroj: www.novalim.sk
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
Na cesto: | |
120 g (alebo PK špeciál múka bezgluténová) |
|
5 ks |
|
60 g |
|
30 g |
|
trochu (nastrúhaná) |
|
Na krém: | |
500 g (alebo krémový tvaroh, alebo pol na pol) |
|
100 ml |
|
50 g |
|
Na čučoriedkovú omáčku: | |
400 g (čerstvé alebo mrazené) |
|
1-2 PL |
|
50 g |
|
Na ozdobu: | |
čerstvé |
|
(lístky) |
|
Postup
-
1
V mise vyšľaháme žĺtky a práškový cukor do nadýchanej svetlej peny. Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a zamiešame. V druhej mise vyšľaháme bielky s kryštálovým cukrom do tuha. Potom obe zmesi veľmi jemne zmiešame. Snažíme sa udržať čo najviac nadýchaného objemu, ale je dôležité obe zložky poriadne zmiešať.
- 2
Napokon pridáme v troch várkach Promix PK, ktorú preosievame na vaječnú zmes a potom ju gumenou varechou veľmi zľahka zapracujeme. Ideálne robíme veľké oblúky varechou tak, aby sme premiešali aj usadenú múku na dne misy.
- 3
Pripravené cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a rozotrieme v tenkej vrstve. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 170 °C asi 15 minút. Hotové cesto je na dotyk mäkké a pružné. Vyberieme z rúry a ešte za horúca aj s papierom na pečenie zrolujeme do rolády (týmto predídeme tomu, aby sa roláda lámala). Takto zrolovanú necháme vychladnúť.
- 4
Kým roláda chladne, pripravíme si krém tak, že všetky suroviny prešľaháme elektrickým mixérom do hladka. Na omáčku si dáme do hrnca čučoriedky s cukrom a necháme priviesť k varu. Stiahneme teplotu a varíme niekoľko minút do úplného zmäknutia ovocia. Nakoniec zahustíme kukuričným škrobom. Odstavíme a necháme úplne vychladnúť.
- 5
Vychladnuté cesto rozbalíme a plát natrieme najprv čučoriedkovou omáčkou a potom tvarohovým krémom. Natretý plát prekrojíme pozdĺž na 4-5 rovnako širokých pásov. Zrolujeme prvý a postavíme ho do stredu formy alebo tácky na tortu. Postupne napájame jeden za druhým aj ďalšie pásy natretého korpusu - takto nám vznikne roládová torta. Povrch torty ozdobíme ovocím, oblátkovými kvetmi a lístkami mäty.
Tiež bezlepková torta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu