Pre začiatočníkov:
Všetko, čo by ste mali vedieť o varení v tlakovom hrnci

Jarmila Horváthová, 18. júla 2023     6 minút čítania

Výrazne skracuje čas prípravy jedál, živiny zostávajú zachované a to ocení vaša peňaženka aj žalúdok. Ak ste v používaní tlakáča, ľudovo nazývanom aj kuchta, nováčik, ponúkame vám niekoľko tipov a rád na jeho používanie.



Foto: Shutterstock

Dôvodom, prečo varenie jedál v tlakovom hrnci trvá oveľa kratšie, než pri bežnom spôsobe varenia je, že tieto hrnce sa vzduchotesne uzavrú pokrievkou a tak voda v podobe pary z hrnca nemôže uniknúť. Tým sa v hrnci vytvorí tlak, následkom čoho sa značne skráti doba varenia.

S tlakovým hrncom tak oproti vareniu v bežnom hrnci dokážete ušetriť až 50 percent energie. Navyše niektoré jemné suroviny ako zelenina či ryby sa pripravujú obzvlášť šetrne, pretože sa varia v pare. Vitamíny a minerálne látky sa tak v nich zachovávajú.

Dodržiavajte jeho kapacitu

Bez ohľadu na to, aké suroviny varíte, nikdy neprekračujte maximálnu ani minimálnu kapacitu hrnca, ktorú udáva výrobca. Ak prekročíte maximálne množstvo, hrozí riziko, že sa ventily na pokrievke hrnca upchajú. Na druhej strane, ak hrniec nenaplníte dostatočným množstvom tekutiny, potrebný tlak sa v hrnci nevytvorí.

Na tlakovom hrnci nájdete príslušné označenia minimálnej a maximálnej hladiny, podľa ktorých by ste sa mali vždy orientovať. Všeobecné platí, že k potravinám, ktoré pri varením nezväčšujú svoj objem, nenabobtnávajú, ako je napríklad mäso pridávame tekutinu do 2/3 maxima.

Pre potraviny, ktoré sa rozpínajú a bobtnajú, ako je ryža, šošovica, fazuľa a podobne platí, že tekutinou sa hrniec napĺňa do polovice maxima. Pri varení v šetrnom parnom režime minimálne množstvo tekutiny neexistuje, do hrnca stačí dať trochou vody.

Ako vypustiť paru

Čas varenia sa skončil, čo teraz? Aby ste mohli otvoriť pokrievku, je potrebné z hrnca uvoľniť nahromadenú paru. Novšie modely tlakových hrncov majú ovládač, ktorým sa reguluje vypúšťanie pary, treba postupovať podľa návodu na použitie, nakoľko rôzne modely sa líšia.



Foto: Shutterstock

Staršie kuchty, ktoré už čo-to pamätajú, zvyčajne nemajú nijaké ovládacie prvky, len ventil. Existuje pár spôsobov, ako uvoľniť tlak vo vnútri takéhoto hrnca po dovarení.

Paru môžete vypustiť manuálne cez parný ventil a keď už v hrnci nebude nijaký tlak, čo poznáte tak, že žiadna para z otvoreného ventilu už neuniká, môžete ho otvoriť.

Pri manipulácií s ventilom buďte opatrní, z ventilu uniká horúca para, preto by mal byť hrniec otočený tak, aby ventil smeroval čo najďalej od vás a na vypúšťanie pary používajte napríklad varešku s dlhšou rúčkou.

Ďalšou možnosťou je nechať uzavretý hrniec úplne vychladnúť, čím sa v ňom zníži tlak. Potom ešte pre istotu otvoríme tlakový ventil a hrniec otvoríme až následne.

Urýchliť vychladnutie sa dá schladením hrnca studenou vodou. Hrniec opatrne preneste do drezu a na hrniec pustite studenú vodu.

Rýchle verzus pomalé varenie
Okrem tlakového hrnca existuje aj tzv. slow cooker, hrniec na pomalé varenie, ktorý má variť potraviny mimoriadne šetrne. Lenže, kým pomalý hrniec potrebuje na uvarenie 1,5 kg jabĺk domäkka až 4 hodiny, tlakový hrniec potrebuje len 6 až 8 minút. Pritom v nich zachováva až 100 percent minerálnych látok.


Ako sa o tlakový hrniec starať

Správna starostlivosť predĺži životnosť hrnca. Na čistenie nepoužívajte oceľové predmety. Ak chcete vyčistiť ventily, musíte ich najprv vybrať. Najjednoduchší spôsob, ako z nich odstrániť zvyšky potravín, je použiť ihlu a trochu vody.



Foto: Shutterstock

Uvarené pokrmy v hrnci nenechávajte, preložte ich do inej nádoby. Hrniec a príslušenstvo je najlepšie skladovať na vzdušnom mieste. Ideálna je na to otvorená kuchynská polica. Pokrievka by sa mala skladovať hore dnom, aby bol tesniaci krúžok vetraný.

4 odpovede, ktoré sa vám môžu hodiť

1. Možno tlakový hrniec používať aj ako bežný hrniec na varenie?
Tlakový hrniec môžete samozrejme používať aj bez tlakovej pokrievky. Ak sa rozhodnete nepripravovať pokrm v režime tlakového hrnca, môžete použiť sklenenú pokrievku, ktorá býva častokrát súčasťou príslušenstva tlakového hrnca.

2. Čo robiť, ak nie je jedlo po varení v tlakovom hrnci ešte hotové?
Ak je pripravovaný pokrm po uplynutí času prípravy stále nedovarený, môžete tlakové veko nasadiť späť a pokrm variť ešte minútu. Prípadne môžete ingrediencie niekoľko minút dovariť v otvorenom hrnci bez pokrievky.



Foto: Shutterstock

3. Čo robiť, ak z pokrievky vychádza para, aj keď by nemala?
Ak počas varenia vychádza para, znamená to, že sa obsah hrnca príliš zohrial. V takom prípade treba znížiť teplotu alebo opatrne odstrániť tlakový hrniec zo sporáka.

4. Prečo sa v hrnci nevytvára tlak?
Ak si všimnete, že sa nevytvára tlak, v hrnci nie je žiadna tekutina. Bez nej sa nemôže vytvoriť para, ktorá je tým, čo umožňuje tlakové varenie. Preto skontrolujte, či je v parnom hrnci dostatok tekutiny.






ANKETA: Máte doma tlakový hrniec a aj ho pravidelne používate?

89,7%



10,3%







Diskusia k článku

kucharecka33
Svoj prvý tlakový hrniec som si kúpila keď som mala 46. Kvôli sviečkovej na smotane 😁 Máme ju radi a vždy ma odrádzala práve časová náročnosť. Odvtedy v ňom robím strukoviny, vývary, všetko kde potrebujem skrátiť čas prípravy. Vždy som mala pred týmto "vynálezom" rešpekt. Počula som veľa hororových príbehov, keď na plafóne skončil celý obsah hrnca... v lepšom prípade. V horšom aj na majiteľovi 🙈 Takže keď v ňom varím, som veľmi opatrná a overujem, či som ozaj znížila tlak a môžem ho bezpečne otvoriť. Na varenie s pohárom vínka, či pri únave, roztržitosti to veru nie je 😁






 



TOPlist