Vyznajte sa:
Anglická, oravská, pancetta, prosciutto... Nie každá slanina sa hodí na všetko. Podľa čoho si vyberať?

Jana Klimanová, Zdroj: Jamon.sk, 17. mája 2024     5 minút čítania

Na pultoch nájdeme viacero druhov slaniny. A keďže rozhodne neplatí, že slanina ako slanina, v kuchyni by sme ich nemali len tak lárom-fárom zamieňať. Ako teda siahnuť po tej správnej?



Foto: Shutterstock

Vyberajte podľa účelu

Pravidlo je jednoznačné - slaninu kupujte podľa toho, na čo ju chcete použiť. Na opečenie plátkov alebo grilovanie vyberajte takú, ktorá nie je tepelne spracovaná, napríklad anglickú slaninu. V obchodoch dostať aj slaninu s označením slanina na opekanie. Hodí sa tiež gazdovská či oravská slanina.

Ak chcete podávať slaninu ako súčasť obloženej misy, či podávať ju ako tapas, siahnite po sušených druhoch ako je pancetta, prosciutto alebo jamón. Konzumovať sa môže aj tepelne spracovaná slanina, napríklad slovenská anglická slanina. Tá sa hodí aj pod cibuľku ako základ omáčok či polievok.

Na priamu konzumáciu je tiež vhodná slanina údená studeným dymom, napríklad oravská či gazdovská. Najlepšie chutí s chlebom, čerstvou cibuľou, paprikou či paradajkou.

Ak pri označení slaniny narazíte pred jej názvom na slovíčko dekorovaná, nehľadajte žiadne ornamenty. Znamená to, že na jej povrch bola nanesená dekoratívna vrstva - kulér (karamel), bravčová krv, korenie či mletá červená paprika.

Pancetta

Talianska pancetta sa vyrába z bravčového brucha. Na konzerváciu sa používa ružová soľ, býva ochutená koreninami. Pancetta arrotolata sa zvinie do tvaru hrubého valca a nechá sa sušiť až niekoľko týždňov. Neúdi sa a podobne ako prosciutto či jamón je sušeným mäsom.



Foto: Shutterstock

Pancetta sa môže konzumovať aj surová, ale zvyčajne sa podáva s varenými pokrmami, napríklad v špagetách carbonara. Používa sa tiež na ochutenie polievok, jedál zo strukovín a zeleninových príloh.

Ak nemáte poruke pancettu, môžete ju nahradiť jamónom či prosciuttom v studenej a anglickou slaninou v teplej kuchyni.

Talianske prosciutto a španielsky jamón

Proces výroby prosciutta a jamónu je veľmi podobný. Bravčové stehno sa zbaví krvi, nasolí a zavesí v temnej miestnosti, kde zreje jeden až dva roky. Najdrahšie španielske jamóny zrejú až päť rokov.



Foto: Shutterstock

Môžu sa jesť surové, v teplej kuchyni sa používajú pri príprave pečenej zeleniny, omáčok či polievok.

Anglická slanina

Je to bravčový bôčik nasucho nasolený alebo macerovaný v slanom (prípadne dusitanovom) náleve a potom údený studeným dymom.



Foto: Shutterstock

Výsledkom je surová slanina, určená na ďalšie tepelné spracovanie. Anglickú slaninu sa neodporúča konzumovať bez predchádzajúcej tepelnej úpravy.

Slovenská anglická slanina

Na rozdiel od pravej anglickej môžeme slovenskú anglickú slaninu jesť bez ďalšej tepelnej úpravy. Rovnako sa nakladá do slaného nálevu, ale pred údením sa ešte povarí.



Foto: Shutterstock

V kuchyni by sa nemala zamieňať za pravú anglickú slaninu, nehodí sa ani do talianskych jedál. Dá sa použiť namiesto oleja alebo masti pod cibuľu, skvelá je v polievke alebo napríklad primiešané do mletého mäsa.

Gazdovská a oravská slanina

Gazdovská a oravská slanina sa najviac približujú k tomu, ako kedysi vyzerala slanina - pevná, s kožou v spodnej časti.



Foto: Shutterstock

Mäso z bravčového boku sa na na niekoľko dní naloží do soli a potom sa údi studeným dymom. Po vysušení, počas ktorého prebehne fermentácia, sa dá krájať nožom na tenké plátky a hneď konzumovať. Tento druh slaniny je vhodný aj na opekanie či grilovanie.

Slanina alebo sadlo?

Slanina sa vyrába z bravčového boku bez kosti, v reze je vidno prúžky mäsa. Sadlo je vyúdená slanina z chrbta bez akejkoľvek svaloviny. Z vonkajšej strany je zvyčajne pokrytá kožou. Keďže je to čistý tuk, používa sa na varenie.



Foto: Shutterstock



ANKETA: Máte doma viac druhov slaniny?

67,3%



32,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist