Malá sestra:
Baby brokolica nie je obyčajnou zmenšeninou tej klasickej. V čom sa líšia?

Jana Klimanová, 16. mája 2024     2 minúty čítania

Spoznajte rozdiely medzi klasickou a baby brokolicou a využite ich vo svoj prospech.



Foto: Shutterstock

Používate baby brokolicu v receptoch namiesto klasickej hlávky? Napriek názvu nejde len o miniverziu veľkej brokolice. Líšia sa vzhľadom, chuťou a aj spôsobom použitia.

Baby brokolica alebo tiež stonková brokolica vznikla krížením brokolice a čínskeho kelu (gai lan). Má jemnejšiu, menej horkú chuť, menšie ružičky a dlhšie, tenké a jemné stonky. Práve tie sú pre svoju chrumkavosť obľúbenou časťou baby brokolice, ktorá sa pripravuje vcelku.

Dekoratívna a chutná

Pre svoj tvar sa baby brokolica nehodí na prípravu jedál, v ktorých sa používajú predovšetkým ružičky brokolice vo veľkom množstve, napríklad do mixovanej brokolicovej polievky alebo pyré.



Foto: Shutterstock

Naopak, pretože je dekoratívna, výborne vynikne ako zdravá príloha alebo predjedlo. Stačí odrezať asi 1 cm z konca stoniek a oblanšírovať ju - brokolica sa najskôr ponorí do horúcej vody alebo krátko povarí a následne prudko ochladí v nádobe so studenou vodou, ideálne aj s pridaním ľadu v pomere 1:1.


V čase záhradných párty sa baby brokolica hodí na gril, chutná bude aj pečená, či vyprážaná, samozrejme, vcelku. Môžete ju tiež, podobne ako špargľu, krátko povariť a preliať maslom či holandskou omáčkou.



ANKETA: Už ste niekedy použili baby brokolicu?

8,0%



92,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist