Nadýchané prekvapenie:
Obláčikový chlieb, hviezda TikToku, ktorá pobláznila všetky sociálne siete

Jana Klimanová, 17. júla 2023     6 minút čítania

Stačia naň bielky, cukor a kukuričný škrob. Cloud bread alebo obláčikový chlieb vďaka svojej jednoduchosti prevalcoval internet a stal sa perfektným riešením pre tých, čo sa stránia lepku a kalórií.



Foto: Shutterstock

Nadýchaný cloud bread získal popularitu najmä vďaka sociálnej sieti TikTok. Pod hashtag #cloudbread pribúdali stále nové a nové verzie s rôznymi ďalšími ingredienciami a bizarnými farbami - ružovú a cyklámenovú nevynímajúc.

Podobne ako pita chlieb, aj cloud bread dokáže zvládnuť väčšinu výziev - dá sa pripraviť mramorovaný, so semienkami, v pizza verzii, či ako hamburger.



Foto: Shutterstock

V základnej podobe možno cloud bread použiť tak ako zvyčajný chlieb na raňajky, ale aj na rýchlu večeru. Chlebík môžete rozrezať, naplniť šunkou, syrom a zeleninou, natrieť maslom a obľúbenou nátierkou, podávať k polievke alebo dať zapiecť.

Cloud bread so smotanovým syrom



Foto: Shutterstock

Potrebujeme:
  • 3 vajcia
  • 30 g cukru
  • 10 g kukuričného škrobu
  • 30 g smotanového syru typu Lučina alebo Philadelphia
  • soľ a bylinky na dochutenie

  • Postup:
    1. Na základnú verziu chleba najprv oddelíme vaječné bielky od žĺtkov. Do misky s bielkami dáme štipku soli a vyšľaháme ich do tuha. Pridáme cukor a kukuričný škrob a opatrne zamiešame, aby sa zachovala ľahkosť snehu. Potom zo zmesi tvarujeme na plechu s papierom na pečenie malé bochníky alebo dáme zmes do formy. Pečieme 25 minút v rúre predhriatej na 150 °C.

    2. Vo verzii so smotanovým syrom vyšľaháme žĺtky so syrom do nadýchanej peny. Spojíme ju s pripraveným snehom a na plechu s papierom na pečenie tvoríme placky. Môžeme ich ochutiť soľou, korením a bylinkami.

    Ak máte chuť na sladkú verziu obláčikového chlebíka, vyskúšajte kakaový podľa tohto receptu:


    Zdroj: Instagram, janka.tkacova





    ANKETA: Láka vás vyskúšať tento chlebík?

    31,1%



    68,9%







    Diskusia k článku

    rolandik
    Ja robím tento chlebík s hladkou múkou, práškom do pečiva, soľou a mletou rascou. Opečiem na panvici. Ak nemôžete zo zdravotného hľadiska kvasnice, je to pekná alternatíva ku macesu.






     



    TOPlist