Najjednoduchší kôprový prívarok so zemiakmi
Foto: mrnousik
Veľkonočné sviatky, pôst a drahý, že by niečo rád bez mäsa. Kôpor milujem ale zápražku sa mi nechcelo robiť. Tak reku, že úplne na Zobraziť celý popisVeľkonočné sviatky, pôst a drahý, že by niečo rád bez mäsa. Kôpor milujem ale zápražku sa mi nechcelo robiť. Tak reku, že úplne na chrapúňa si to zjednoduším a výsledok bol fakt že vynikajúci. Rodina si pochutnala a že lepší nejedli. Ale dávam aj k sebe do receptov a už žiadne komplikované recepty, proste bum-bác, toto je jedlo, čo nevyžaduje čas ale len vychutnávanie :)
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Zemiaky očistíme a pokrájajme na čo najmenšie kúsky - kľudne aj 1,5 x 1 cm - nech sú rýchlejšie uvarené a dáme ich do osolenej vody zohriatej vopred. Prisypeme tak 3 mini štipky rasce, sušený kôpor (1 ČL) a 3 bobkové listy ešte. Necháme variť do zmäknutia.
- 2
Keď už sú zemiačky také, že sa dajú lyžičkou predeliť - menším tlakom - teda ešte nie sú úplne že well done, ale že ešte takých 10-15 minút by tam radi ostali, tak začneme smotanovou párty. Najprv vlejeme smotanu na varenie, pomiešame. Potom pridáme smotanu kyslú a na miernom ohni miešame, kým sa nespoja. V tomto štádiu som pridala ešte štipku cukru a sušený kôpor - pol čajovej lyžičky - ako keby som to chcela postupne prikrmovať tou kôprovou chuťou :)
- 3
Stíšim šporák a do prázdnej sklenenej nádoby od horčice si dám asi 2,5 centimetra vody a 4 lyžice hladkej múky. Nádobu zavriem a obsah prešejkrujem, aby tam neboli hrudky - nebojte, nebudú, nikdy neboli, toto je overené :) Vlievam to za miešania do prívarku a pozerám ako hustne. On hneď nezhustne do požadovanej konzistenicie, ešte bude chcieť chvíľu sa miešať a odparovať.
- 4
Pridám ocot, čierne korenie mleté a nasekaný mrazený kôpor - veľa kôpru :). Miešame a koštujeme. Každý má rád inak, niekto kyslejšie, niekto sladkejšie, slanšie :) Ale je to rýchlovka za cca 30 - 35 minút aj s prípravou ak sa do toho oprieme :D
- 5
Servírovať sa to dá so všetkým možným, od hovädzieho, fašíriek, vajíčka, tofu až po to obyčajné "len tak s chlebíkom" :) Dobrú chuť :)
Tiež prívarok:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Teda bez zemiačkov? :)
Inak, dá sa aj tak, že zemiaky ako príloha :) Čo sa týka kôpru, tak ja rada to jedlo prikrmujem tým kôprom počas celej prípravy, že aj tá posledná molekula v prívarku má nádych kôpru. Moja mama robievala ako ty, že až do hotového dala kôpor... aj keď ho tam bolo cítiť dosť, nebol ním prešpikovaný. Aspoň mne to tak prišlo, ale možno robila chybu aj niekde inde :)