Známe osobnosti:
Tieto jedlá sme za socializmu milovali a nenávideli

Jana Klimanová, 17. novembra 2022     6 minút čítania

Opýtali sme sa známych osobností, čo jedli, pili a varili v časoch pred Nežnou revolúciou a čo z toho obdobia má v ich kuchyni miesto dodnes.

Marta Potančoková, herečka a speváčka: Treska s rožkom musela byť




Foto: Jana Kollárová

Keď sa vrátim do čias socializmu, vybaví sa mi mliečny bar na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí a treska s rožkom. Hneď vedľa bola krásne zariadená Detská cukráreň s malými červenými koženkovými kresielkami a ministolíkmi. A na stenách cukrárne boli rozprávkové postavičky v okrúhlych rámoch… Spomínam si však aj na jedno sladké jedlo, ktoré som nemala rada - suché dukátové buchtičky s troškou pudingu v školskej jedálni.

Jedlá, ktoré som milovala u svojej starkej - pečená kačica, zabíjačka, oškvarky - by som už dnes nejedla. Štýl stravovania som celkom zmenila, pretože v našej rodine už mäso nejeme. Pri varení však stále vychádzam z klasických receptov mojej starkej a mamy, a keďže nemám žiadne intolerancie, používam múku do polievok aj omáčok. Veľa zeleniny si dopestujeme a múku si viem zomlieť aj doma, takže viem, čo jeme.





Diskusia k článku







 



TOPlist