Foto: Pravda - Ivan Majerský
Malá Milka mala v tom čase len sedem rokov. Zapadla medzi siroty a už o pár rokov tam s oddanosťou kmitala až do roku 1950. Sirotinec potom nový režim zrušil.
Žiť sa však muselo. Bartoňovci kúpili časť Roháčkovho domu na Pezinskej ulici a Milka sa začala venovať novému remeslu. Začala variť, kuchtiť a našla zaľúbenie v cukrárstve. Jej torty, rezy, rolády, štrúdle, makovníky i jemné pečivo nemali páru široko–ďaleko. Milka mala fantáziu a všetky recepty ovládala spamäti. Nebolo svadby, krstín či konfirmácie bez jej umeleckých výtvorov. Trvalo to roky a sily dochádzali. Pani, vlastne slečna, Milka sa presťahovala do skromného bytu oproti soche Štúra a pomaly dožívala...
Mal som šťastie nahliadnuť do rukou písaného Milkinho cukrárskeho receptára, a tak vám prinášam aspoň návod na prípravu jej „zamilovaných listov“. Boli z lístkového cesta, ktoré sa plnilo delikátnou hmotou zo žĺtkov, snehu, z mletých orechov, vanilkového cukru a citrónovej kôry. Plnka sa nakladala lyžičkou na „lístkový“ štvorček 5x5 cm, do jedného z rohov. Cesto sa následne dvakrát preložilo a pobudlo v rúre slabú polhodinku. A bolo „fertik“.
Zamilované listy Milky Bartoňovej, keď vychladli, mohli sa „otvoriť“. Ich čítanie bolo vraj úžasné... Na stole však nesmel chýbať šípkový čaj s medom Karola Šimka zo sebreckej kamenice.
Diskusia k článku