Fedor Malík:
Zamilované listy pani Milky

Fedor Malík, 6. decembra 2022     2 minúty čítania

V roku 1912 bol v Modre postavený evanjelický sirotinec, ktorý potreboval pracovité ruky. Našla v ňom útočisko kopaničiarska polorodina z Trstína, mama a dcéra Bartoňové.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Malá Milka mala v tom čase len sedem rokov. Zapadla medzi siroty a už o pár rokov tam s oddanosťou kmitala až do roku 1950. Sirotinec potom nový režim zrušil.

Žiť sa však muselo. Bartoňovci kúpili časť Roháčkovho domu na Pezinskej ulici a Milka sa začala venovať novému remeslu. Začala variť, kuchtiť a našla zaľúbenie v cukrárstve. Jej torty, rezy, rolády, štrúdle, makovníky i jemné pečivo nemali páru široko–ďaleko. Milka mala fantáziu a všetky recepty ovládala spamäti. Nebolo svadby, krstín či konfirmácie bez jej umeleckých výtvorov. Trvalo to roky a sily dochádzali. Pani, vlastne slečna, Milka sa presťahovala do skromného bytu oproti soche Štúra a pomaly dožívala...

Mal som šťastie nahliadnuť do rukou písaného Milkinho cukrárskeho receptára, a tak vám prinášam aspoň návod na prípravu jej „zamilovaných listov“. Boli z lístkového cesta, ktoré sa plnilo delikátnou hmotou zo žĺtkov, snehu, z mletých orechov, vanilkového cukru a citrónovej kôry. Plnka sa nakladala lyžičkou na „lístkový“ štvorček 5x5 cm, do jedného z rohov. Cesto sa následne dvakrát preložilo a pobudlo v rúre slabú polhodinku. A bolo „fertik“.

Zamilované listy Milky Bartoňovej, keď vychladli, mohli sa „otvoriť“. Ich čítanie bolo vraj úžasné... Na stole však nesmel chýbať šípkový čaj s medom Karola Šimka zo sebreckej kamenice.



Diskusia k článku







 



TOPlist