Fedor Malík:
Vynosená sliepka

Fedor Malík, 4. septembra 2018     2 minúty čítania

Slovákov na vojvodinskej Dolnej zemi je čoraz menej. Bola tam vojna a žije sa tam oveľa ťažšie ako u nás. Mnohí sa po vyše dvesto rokoch sťahujú „nahor". Ich deti tu úspešne študujú a tí starší si tu rýchlo zvykli.



Tak to bolo i s Oľgou a Dušanom. Po prvých Miloševičových výstreloch sa zbalili a odsťahovali na Slovensko. Usadili sa v prajnej Modre. Z Dušana sa stal vinohradník a Oľga sa venovala chovu hydiny. Dodnes sa svojim sliepkam a kohútom venuje. Jej biovajcia sú lacné a idú na dračku.

Má len jeden problém. Problém starých „vynosených" sliepok. Rozdáva ich priateľom, ktorí nad nimi „ohŕňajú nos". Mäso takého tvora je vraj tvrdé a nechutné. Vhodné je len do polievky. Do takej, ktorá (opäť) vraj rozpráva...

Dušanovi som roky pomáhal s vínom a jeho manželka sa mi sem–tam odvďačila. Vynosenú ošklbanú sliepku mi priniesla i toť nedávno. „Zober ju, ty už budeš vedieť, čo s ňou..." preriekla. Upeč ju v modranskej keramickej kuchte. A tak sa aj stalo.

Sliepku som pokrájal na kusy a hojne posypal vegetou, rozmarínom, bazalkou, celým korením (čiernym i novým), sladkou paprikou, bobkovým listom aj drvenou rascou. Na mäso som naukladal na kolieska nakrájanú bielu cibuľu a plátky mangalicovej slaniny. Sliepku som podlial horúcou vodou a na záver poprášil ešte citrónovou kôrou. Najprv som ju hodinku podusil, potom odňal vrchnák, pridal 2–3 deci modrej frankovky a zapiekol do zlata.

Slaninka chrumkala a mäsko sa rozpadávalo na jazyku. Bolo to fajn, bolo to nezvyklé, bolo to delikátne. Možno aj preto, že sme to slepačie pečené zapíjali našim ružovým burčiakom z odrody Dornfelder...



Diskusia k článku

kuchticka
Pan Malik si vie vzdy so vsetkym poradit. Ja bych na tak dobry napad neprisla. Vdaka pan Malik (viem ze to citat nebude, ale nevadi, je to poucenie pre neskusenych}.






 



TOPlist