Foto: Shutterstock
Pečená kačica, či dokonca hus, sa počas vianočných sviatkov podáva na obed v mnohých domácnostiach. Kačice sú populárnejšie, pretože sa predávajú menšie a ľahšie, takže sa s nimi aj ľahšie manipuluje a dajú sa pripraviť za kratší čas ako husi. Ďalšou ich výhodou je, že ak porovnáme rovnako ťažkú kačicu a hus, kačica má jemnejšie a ľahšie kosti a teda aj viac mäsa.
A ako upiecť kačicu aj bez predchádzajúcich skúseností? Tu je náš prehľadný "návod na použitie".
Pred pečením
Čo s vnútornosťami: Predávané kačice majú zvyčajne vo vnútri igelitové vrecúško s krkom a s vnútornosťami. Je na vás, čo s nimi urobíte, niekto si pečeň orestuje na cibuľke, krk a žalúdok pridá do polievky. Kačice bývajú väčšinou dobre vyčistené, ak vám vadia občasné kostrnky, dajú sa povyťahovať pinzetou.Pozor na mrazenie: Ak máte zmrazenú kačicu, treba rátať s tým, že na rozmrazenie potrebuje dosť veľa času. Noc na to nestačí. Dvojkilová kačica potrebuje na rozmrazenie v chladničke alebo vonku pri 4 stupňoch na rozmrazenie 18-20 hodín, ak je väčšia, tak viac.
Soľ je alfa a omega: Dostatočný čas pred pečením treba kačicu dobre nasoliť, zvonku aj zvnútra cez otvor v brušnej dutine. Nie klasicky posoliť, ale poriadne vyšúchať soľou a to najlepšie až 24 hodín predtým, než ju dáte piecť.
Foto: Shutterstock
Ako a koľko sa pečie
Prsami dole, či hore: Otázka, ktorú si mnohí kladú, je, či sa ukladá kačica do pekáča prsami hore alebo dole. Závisí to od toho, aký pekáč používate. Ak používate liatinový, sklenený alebo plechový, uložte ju prsami dole do rúry rozohriatej na 200 °C a po 20 minútach, keď sa mäso „zatiahne“, ju prevráťte a tak ju pečte.Ak používate rímsky hrniec či hlinený pekáč, ktoré sú založené na tom, že teplo pôsobí zo všetkých strán, vtedy ju možno dať prsami hore a nie je potrebné ju otáčať. Kačica sa len podleje vodou a to je všetko, pečie sa zakrytá.
Ideálna teplota: Zásadné je, pri akej teplote a ako dlho kačku piecť. Po zapečení sa odporúča piecť "supermarketové" kačice pri teplote 160 °C, kačice z voľného chovu pri 140 °C. Rozdiel medzi teplotami je spôsobený obsahom tuku. Kačice chované vonku majú totiž menej tuku, čo znamená, že na pečenie sú potrebné nižšie teploty.
Ideálny čas: Platí, že kilogram kačice by sa mal piecť asi 70 minút, takže 2,5 kilogramová kačica, čo je priemerná veľkosť ako sa predávajú v bežných obchodoch, by sa mala piecť 175 minút, to znamená približne 3 hodiny.
Ako spoznáte, že je upečená: Otázka, ktorá je na mieste. Na to, aby ste zistili, či je kačica už upečená, je ideálne použiť kuchynský teplomer či sondu do mäsa. Mäso vnútri by malo mať minimálnu teplotu 73,9 °C, ideálna teplota je 80 °C až 90 °C. Merajte teplotu v strede stehien a aj v najhrubšej časti pŕs.
Ak teplomer nemáte, tak pomôže vidlička. Zapichnite ju do miesta medzi stehnom a hruďou a ak z neho nebude tiecť ružová či červená šťava, kačica je upečená. Ak potom pichnete vidličkou do ďalších miest a ide ľahko do mäsa aj von, máte hotovo.
Porciovanie upečenej kačice
Porciovanie upečenej kačice je asi najťažšia časť celého procesu, nôž musíte mať poriadne ostrý, oceníte aj ostré nožnice na hydinu.Upečenú kačicu treba nechať trochu odstáť, aby vychladla a nepopálili ste sa, potom ju vyberte na vhodnú podložku. Dá sa porciovať aj priamo na pekáči, len treba dávať pozor na jeho horúce okraje a takisto treba zohľadniť materiál pekáča, aby ste si ho nepoškriabali.
Najlepšie je rezať alebo strihať v spojoch medzi kosťami, niektoré kosti ako v oblasti hrudníka sa dajú dobrými nožnicami na hydinu rozstrihnúť. Pomôže, keď si kačicu pri porciovaní pridržiavate.
Foto: Shutterstock
Niekoľko dobrých tipov navyše
Chrumkavá koža: Ak chcete kačicu s chrumkavou kožou, treba 15 minút pred koncom pečenia vrchnák z nádoby, kde sa pečie, odložiť a teplotu v rúre zvýšiť na 200 °C až 250 °C. Ak máte teplovzdušnú rúru alebo rúru z grilom, tieto funkcie použite.S plnkou alebo bez nej: Šéfkuchári odporúčajú kačici pred pečením brušnú dutinu naplniť, mäso bude šťavnatejšie. Buď to môže byť klasická plnka z rožkov, vajec a atď., alebo ju môžete naplniť ovocím, vložte do nej napríklad jedno jablko alebo jeden pomaranč, ktoré najprv poprepichujete pár klinčekmi.
Po upečení kačice ovocie z dutiny vyberte, klinčeky odstráňte a ak máte radi kombináciu sladkokyslej a slanej chuti, môžete ovocie rozmixovať s trochou výpeku na delikátnu omáčku k mäsu. Ak vložíte do kačice pomaranč, mäso bude mať síce nebadateľný, ale predsa len jemne citrusový podtón.
Dôležité je vedieť, že ak pečiete kačicu s plnkou, pečie sa dlhšie – na 1 kg nerátame 70, ale 80 minút.
Kačacia masť: Z kačice sa vypečie dosť tuku, ktorý keď stuhne, tak je z neho výborná kačacia masť. Niekto tuk z pekáča počas pečenia zlieva, niekto nie, pretože sa hovorí, že kačicu treba piecť bez otvárania vrchnáku, ktorým je prikrytá.
Ak sa rozhodnete tuk počas pečenia zliať, urobte to až v druhej polovici pečenia. Robí sa to preto, aby bol tuk dobre vypečený a neboli v ňom nijaké nedopečené kúsky, ktoré by mohli spôsobiť, že by sa potom, keď ho odložíte do chladničky na ďalšie použitie, pokazil.
S krídlami, či bez nich: Niektorí šéfkuchári odporúčajú pred pečením kačacie krídla odrezať a dať ich do pekáča pod kačicu. Robí sa to preto, lebo krídla na ktorých je najmenej mäsa, zvyknú pri pečení prihorieť.
Ďalšie dobré tipy a rady ako upiecť lahodnú kačku nájdete aj v týchto najčítanejších receptoch:
Diskusia k článku