Parížske rožky
Parížske rožky

Parížske rožky

Veronika Bušová
cukrárka, dnes 08:00
Parížske rožky
Foto: Lidl
30 ks
porcií
60 (+ chladenie) minút
príprava
20 minút
na 160 °C

Suroviny

Základ:
200 g mleté
30 g
200 g
 štipka
2 ks
Krém:
1 ks
3 ks
200 g
70 g
300 g
50 g
200 g (74 % kakaa)
Poleva:
200 g (52 % kakaa)
70 g




Postup

  1. 1

    Základ: V miske dôkladne zmiešame mleté orechy s múkou, cukrom, so soľou a vajíčkami. Cestom naplníme cukrárske vrecko a na plech vystlaný papierom na pečenie striekame do tvaru rožkov asi s 3 cm rozstupmi. Pečieme pri 160 °C približne 20 minút. Rožteky necháme vychladnúť na plechu. Aby sa s rožkami ľahšie pracovalo, môžeme ich dať na chvíľu aj do mrazničky.

  2. 2

    Krém: Vajíčko so žĺtkami dáme šľahať do mixéra a cukor s vodou dáme variť do hrnca. Keď voda zovrie, cukor sa roztopí a zmes začne hustnúť, tesne predtým, ako sa vytvorí karamel, opatrne ju nalejeme k šľahajúcim sa žĺtkom. Horúca cukrová voda žĺtky pasterizuje a takýmto spôsobom docielime klasický žĺtkový krém, ktorý však nemusíme prácne a dlho šľahať ručne nad parou.

  3. 3

    Šľaháme ďalej až do vychladnutia. Dostaneme hustú a svetlú penu, do ktorej pridáme studené maslo nakrájané na kocky, kakao a vlažnú rozpustenú čokoládu. Vymiešame hladký krém, ktorým naplníme cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou. Krém ozdobne nanesieme na upečené rožteky a dáme stuhnúť.

  4. 4

    Poleva: Čokoládu rozpustíme spolu s olejom vo vodnom kúpeli. Studené rožky namáčame v čokoládovej poleve a necháme opäť stuhnúť v chladničke.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia