Drobné pečivo
Drobné pečivo

Mandľové linecké pečivo

Jarmila Horváthová
magazín Varecha, piatková príloha denníka Pravda, dnes 14:30
Mandľové linecké pečivo
Foto: Shutterstock

Linecké koláčiky patria k vianočnej klasike, aj tá však môže mať viacero podôb. Toto drobné pečivo je z mandľového cesta.

40 ks
porcií
50 minút
príprava
10-12 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
150 g mleté najemno
100 g
1 bal.
1 štipka
200 g
1 ks
Na zlepovanie:
150 g (alebo marhuľový)
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Múku, najemno mleté mandle, práškový a vanilkový cukor, soľ, maslo a vajce najprv vymiesime hákom mixéra a potom rýchlo rukami, aby vzniklo hladké cesto. Vytvarujeme ho do gule, stlačíme na plocho a zabalené do potravinovej fólie vložíme aspoň na 30 minút do chladničky.

  2. 2

    Rúru predhrejeme na 180 stupňov.

  3. 3

    Odležané cesto rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej ploche a pomocou formičky vykrajujeme koláčiky (s priemerom cca 5 cm). Na polovici sušienok vykrojíme otvor, napríklad malé hviezdičky, srdiečka či kolieska.

  4. 4

    Poukladáme na plechy s papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre približne 10 až 12 minút dozlatista. Upečené koláčiky necháme vychladnúť na mriežke.

  5. 5

    Potom ich spájame džemom a necháme zaschnúť. Nakoniec posypeme práškovým cukrom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia