Dobré rady:
Dnes by mala byť dokonalá! Tak čo s príliš kyslou, hustou či presolenou vianočnou kapustnicou?

Jana Klimanová, včera 06:00     4 minúty čítania

Varíme ju príležitostne, ale keď sa niečo pokazí, o to väčšie je naše rozčarovanie. Ako zachrániť nevydarenú kapustnicu?



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Keď je veľmi hustá

Na kapustnici sa vo väčšine domácností nešetrí. Všetkých ingrediencií je veľa a keď naložíte stolovníkom zopár tanierov, pohľad do hrnca hovorí, že by to chcelo ešte viac tekutiny. Ako kapustnicu zriediť?

Ak je vaša kapustnica hustá, pridajte do nej trochu vody alebo vývaru a krátko ju povarte. Tekutinu pridávajte po menších dávkach, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu. Nezabudnite výslednú kapustnicu ochutnať a doplniť soľou či korením podľa potreby.

Môžete na to ísť ale aj opačne. Z hustej kapustnice odoberte uvarenú kapustu, prípadne aj mäso či klobásu a použite ich ako základ nového jedla.

K čistej kapuste môžete dorobiť zemiakové halušky, ak v nej budete mať aj mäso, tak dovariť ako prílohu zemiaky či ryžu, alebo použiť na zapekanie na spôsob koložvárskej kapusty, či povariť so smotanou na spôsob segedínu.

Odobratú hustú časť kapustnice pravdepodobne nebudete spracovávať hneď na Vianoce, keď je iného jedla dosť, tak si ju dajte vo vhodnej nádobe zamraziť na neskoršie použite.

Keď je priveľmi kyslá

Keď kyslú kapustu nepremyjete alebo ju premyjete nedostatočne, výsledkom môže byť veľmi kyslá kapustnica. Jej kyslosť zmiernite pridaním smotany na šľahanie alebo varenie, prípadne plnotučného mlieka.



Foto: Shutterstock

Zemiak funguje nielen na presolenú, ale aj príliš kyslú kapustu. Pridajte ho do polievky, aby absorboval časť kyslosti.

Tip z Varechy: Varecháčka @nadia56 odporúča pridať do kyslej kapustnice sódu bikarbónu: "Keď dovaríš kapustnicu a zdá sa ti veľmi kyslá, pridaj do nej pol malej lyžičky sódy bikarbóny. Tá stiahne kyslosť, podobne ako u prekyslenej šošovicovej, fazuľovej a inej omáčky alebo polievky," radí v diskusii o veľmi kyslej kapustnici na Varecha.sk.

Ďalším spôsobom, ako zachrániť príliš kyslú kapustnicu, je pridať do nej sušené slivky. Ak nemáte slivky, pomôže aj slivkový lekvár.

Keď je príliš slaná

Ak je vaša kapustnica príliš slaná, čo nemusí znamenať, že vám pri solení ušla ruka, ale môže sa to stať aj v dôsledku presoleného údeného mäsa, ak ste ho do kapustnice použili, existuje pár jednoduchých spôsobov, ako to napraviť.



Foto: Shutterstock

Pridajte do kapustnice viac vody alebo vývaru, to je najjednoduchší spôsob, ako zmierniť slanosť. Ďalším overeným pomocníkom je zemiak alebo jablko. Pridajte do kapustnice dva-tri očistené celé zemiaky alebo dve jabĺčka a povarte 15 minút. Po uvarení ich vyberte.

Pozrite si recepty, ako sa varí kapustnica po celom Slovensku





ANKETA: Bude u vás dnes večer kapustnica?

85,2%



14,8%







Diskusia k článku







 



TOPlist