
Foto: Shutterstock
1. Víno alebo koňak
Či varíte hovädzí guláš, rybaciu polievku alebo zeleninový krém, trocha vína môže urobiť veľký rozdiel. Biele víno sa hodí k rybím a ľahším zeleninovým vývarom, červené k polievkam z tmavého mäsa. Do polievky pridávajte alkohol po opražení cibule a zeleniny.2. Harissa
Táto severoafrická pasta zo sušených paprík, chilli, cesnaku a oleja dodá polievke hĺbku aj pikantnosť. Môžete ju použiť aj namiesto paradajkového pretlaku. Pri ostrejších verziách harissy opatrne – stačí malé množstvo. Výborne ladí so strukovinovými a zeleninovými polievkami.
Foto: Shutterstock
3. Balzamikový ocot
Jedna-dve lyžice na záver varenia môžu vyzdvihnúť chuť polievky a pridať jej príjemnú kyselkavosť. Je vhodný najmä do tekvicovej, šošovicovej či kapustovej polievky. Ak vás odrádza tmavá farba, skúste biely balzamikový ocot – funguje rovnako, no nemení vzhľad jedla.4. Ančovičková pasta
Znie to zvláštne, ale troška tejto pasty (alebo ančovičky v oleji) opraženej spolu s cibuľou, mrkvou a zelerom dodá polievke plnú, umami chuť (povestná piata chuť, ktorú tak preslávila ázijská kuchyňa). Výborne sa hodí do zeleninových i rybacích polievok. Pozor len na soľ - ančovičky sú samé osebe slané.
Foto: Shutterstock
5. Nutričné droždie
Obľúbená prísada medzi vegánmi. Dodáva jedlu orieškovú aj syrovú chuť, podobnú parmezánu. Môžete ho pridať ku koncu varenia alebo ním polievku posypať pred podávaním. Je skvelé do krémových polievok a zeleninových pyré.6. Parmezánová kôrka
Ak máte doma zvyšok parmezánu s tvrdou kôrkou, hoďte ho do hrnca počas varenia. Polievke dodá bohatú chuť. Funguje to aj so syrmi grana padano či pecorino.
Foto: Shutterstock
7. Sójová alebo rybia omáčka
Len pár kvapiek stačí a chuť polievky sa výrazne prehĺbi. Sú skvelé najmä do ázijských vývarov, ale nebojte sa ich pridať aj do klasickej zeleninovej alebo šošovicovej polievky. Oplývajú umami chuťou a nahrádzajú soľ.8. Opražené koreniny alebo čerstvé bylinky
Predtým, než zalejete polievku vývarom, opražte na troche oleja rascu, koriander, tymian, bobkový list alebo čili vločky. Uvoľníte ich arómu a polievka bude chuťovo oveľa zaujímavejšia. Skúste aj čerstvé bylinky na záver – pažítku, kôpor, bazalku alebo koriandrovú vňať.
Foto: Shutterstock
Diskusia k článku