Foto: Shutterstock
2. Arašidy
Na druhom mieste v rebríčku "zdravia" je ďalší podceňovaný druh – arašidy. Aj keď z botanického hľadiska to vlastne nie sú orechy, patria do čeľade strukovín. Ich výživové látky sú však podobné ostatným orechom, preto sa často zaraďujú do tejto kategórie.Patria medzi orechy najbohatšie na horčík a obsahujú naozaj veľké množstvo bielkovín, železa a zinku. Všetky tieto minerály naše telo potrebuje, napríklad na udržanie imunitnej obrany a prenos kyslíka v krvi.
Ak aj nie ste priaznivec arašidov, možno vás skôr osloví arašidové maslo, ktoré má naozaj všestranné použitie. Možno si ho veľmi ľahko pripraviť aj doma, ak máte food processor (mixér s kovovými čepeľami), stačí doň nasypať 100 g nesolených arašidov, zapnúť na najvyššie obrátky a maslo máte hotové o pár minút.
Diskusia k článku