Už sa v tom nestratíte:
4 spôsoby, ako pripraviť dokonalé stratené vajce

Jana Klimanová, 5. apríla 2023     6 minút čítania

Už ste o ňom počuli, ale nikdy ste ho nerobili? Pripraviť stratené vajce bude s našimi radami hračka. Potom si ho už len vychutnajte na opečenom toaste, v šaláte alebo v kôprovej omáčke. Predstavte si tú nádheru, keď doň zakrojíte...



Foto: Shutterstock

Vajcia pre tento spôsob prípravy by mali byť čerstvé, konkrétne nie staršie ako desať dní. Je to kvôli tomu, že staršie vajíčka majú riedky bielok, ktorý sa horšie zráža. Ak si nie ste istí, čo všetko už má vaše vajce v chladničke za sebou, otestujte jeho čerstvosť podľa nášho návodu.

1. Roztočte ho vo vodnom víre

Vajce pošírované vo vodnom víre je asi najpoužívanejším spôsobom, ako ho urobiť. Potrebujete naň dostatočne hlboký aj široký hrniec - taký, aby ste v ňom dokázali urobiť vo vode vír. Naplňte ho vodou a po jej zovretí stiahnite teplotu ohrevu. Voda nesmie prudko vrieť, pretože var by vajce poškodil. Do vody pridajte dve polievkové lyžicu octu, vďaka ktorému sa bielok rýchlo zrazí. Vodu nesoľte. Vajce si rozbite radšej vopred do hrnčeka.



Foto: Shutterstock

Pomocou varechy alebo lyžice vytvorte vo vriacej vode vodný vír a z čo najmenšej výšky do stredu víru opatrne vylejte rozbité vajce z hrnčeka. Po troch - štyroch minútach vajce vyberte dierovanou naberačkou a okamžite ho ponorte do nádoby so studenou vodou. Tak zastavíte var a proces tuhnutia žĺtka, ktoré má byť pekne tekuté.



Pozrite si videonávod, ako pripraviť pošírované vajce vo vodnom víre.
Zdroj: Youtube, Doctor Cook


2. Varené v potravinovej fólii

Z potravinovej fólie vystrihnite štvorec, potrite ho olejom (nie olivovým, aby vajce ostalo pekné biele) a fóliou vysteľte malú misku. Opatrne do fólie rozbite vajce. Z fólie vytvorte akýsi mešec, na ktorom urobíte uzlík, prípadne ho previažte niťou alebo uzatvorte svorkou.



Foto: Shutterstock

Vajce vo fólii opatrne vložte do pomaly vriacej vody na 3-4 minúty. Výhodou tejto metódy je, že vajce môžete priamo vo fólii ochutiť koreninami alebo bylinkami. Takýmto spôsobom môžete navyše pripraviť niekoľko vajec naraz, samozrejme každé v samostatnej fólii.



Pozrite sa, ako pripravuje pošírované vajcia slávny šéfkuchár Jamie Oliver.
Zdroj: Youtube, Jamie Oliver


3. Varené v naberačke

Vajce môžete vyklepnúť aj do olejom vytretej naberačky, ktorú opatrne ponoríte do vriacej vody. Táto metóda je len pre trpezlivých, lebo pri hrnci musíte stáť po celý čas.



Názorný postup prípravy pošírovaného vajca v naberačke si môžete pozrieť v tomto videu.
Zdroj: Youtube, Epicurious


4. Pohodlne v mikrovlnke

Hrnček alebo misku naplňte studenou vodou a pridajte jednu polievkovú lyžicu octu. Do hrnčeka opatrne rozbite vajce tak, aby bolo celé pod hladinou. Hrnček prikryte podšálkou a dajte do mikrovlnky približne na minútu na plný výkon.



Takto sa to robí v mikrovlnke.
Zdroj: Youtube, Menu od Koko


Dostali ste chuť? Pripravte si dobroty so strateným vajcom:







ANKETA: Už ste doma pripravovali stratené vajce?

54,7%



45,3%







Diskusia k článku







 



TOPlist