Už ich nikdy nevyhadzujte:
5 super tipov, ako využiť jablkové šupky

Veronika Lucáková, 14. januára 2023     4 minúty čítania

Do receptov zvyčajne používame ošúpané jablká. To ale neznamená, že máte šupky hodiť do koša! Pozrite sa, čo s nimi ešte môžete podniknúť.



Foto: Shutterstock

1. Lahodný čaj

Na jeden hrnček čaju budete potrebovať jednu lyžicu jablkových šupiek, 1 tyčinku škorice a vodu. Na papier na pečenie dajte jabĺčkové šupky, množstvo podľa počtu porcií, a nechajte ich buď voľne usušiť na slnku, na radiátore alebo v teplej vypnutej rúre (využite ju po dopečení mäsa, koláča či chleba...).



Foto: Shutterstock

Keď budú šupky suché, dajte ich do džbána alebo čajníka či hrnčeka. Pridajte tyčinku škorice a zalejte horúcou vodou. Nechajte lúhovať aspoň 10 minút, čím dlhšie, tým bude čaj aromatickejší. Do čaju si potom podľa chuti pridajte med, cukor či citrónovú šťavu. Ak chcete šupky využiť hneď, na čaj môžete zaliať aj tie neusušené, ale bude menej výrazný a aromatický.

2. Chrumkavé čipsy

Šupky približne z 5 jabĺčok dôkladne premiešajte s 1 PL cukru a 1 ČL mletej škorice. Ochutené šupky voľne rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 150 °C pečte asi 15 až 20 minút. Vychladnuté čipsy môžete hneď skonzumovať, alebo uskladnite v uzavretej dóze aj na niekoľko týždňov.

3. Jablkové želé

Pripravte si naň šupky aj jadrovníky z 3 jabĺčok, 250 g želírovacieho cukru 2:1, niekoľko klinčekov, ¼ ČL mletej škorice, 500 ml vody a 1 PL citrónovej šťavy. Nadrobno nakrájané šupky aj s jadrovníkmi dajte do hrnca s vodou, pridajte klinčeky aj mletú škoricu a citrónovú šťavu. Všetko spolu priveďte do varu a na miernom ohni varte aspoň 15 minút.



Foto: Shutterstock

Potom prelejte cez sitko a tekutinu zachyťte do druhého hrnca. Pridajte želírovací cukor a za stáleho miešania priveďte k varu. Povarte asi 4 minúty a potom nalejte do sterilných fľaštičiek. Ihneď uzavrite, otočte hore dnom na 5 minút. Potom pretočte a nechajte celkom vychladnúť.

4. Univerzálny ocot

Na jeho výrobu treba viac času a trpezlivosti. Ak sa do toho pustíte, budete potrebovať šupky a jadrovníky aspoň z 1 kila jabĺk, 2 PL cukru (na 1 kilo jablkových šupiek a jadrovníkov) a asi 2-litrový sterilný zaváraninový pohár.



Foto: Shutterstock

Jablkové šupky a jadrovníky nakrájajte nadrobno, dajte do pohára a zmiešajte s cukrom. Potom zalejte vodou tak, aby boli jablkové šupky celé zaliate. Navrch pohára dajte čistú utierku a upevnite ju gumičkou, aby zmes mohla dýchať. Pohár dajte na tmavé chladné miesto a každý deň ním raz potraste. Časom sa na povrchu vytvorí biela pena a šupky klesnú na dno. Potom tekutinu prefiltrujte cez čistú gázu alebo veľmi jemné sitko do iného sterilného pohára, opäť prekryte utierkou a upevnite gumičkou. Nechajte stáť ďalších 4 až 6 týždňov. Opäť prefiltrujte a rozdeľte do sterilných suchých fliaš. Používajte či už pri dochucovaní jedál alebo aj pri upratovaní.

5. Sladká koreniaca zmes

Zo šupiek si môžete pripraviť aj chutné korenie na obaľovanie sladkého pečeného a vyprážaného pečiva, ale aj na koláče či do žemľovky. Budete potrebovať šupky z niekoľkých jabĺčok, 1 balíček vanilkového cukru, 1-2 ČL mletej škorice, štipku muškátového orieška a štipku mletého zázvoru.

No a ako ďalej na to, si pozrite v našom videorecepte:





ANKETA: Vyhadzujete šupky z jabĺk?

60,1%



39,9%







Diskusia k článku







 



TOPlist