Upracte si v tom:
Paradajkový pretlak, pyré či passata? Odteraz už v tom nebudete mať guláš

Jana Klimanová, 21. augusta 2024     3 minúty čítania

Domáce či kupované polotovary z paradajok sa objavujú pod rôznymi názvami. Čím sa navzájom líšia?



Foto: Shutterstock

Pretlak a pyré (alebo passata) sú rôzne formy spracovania paradajok, ktoré sa líšia konzistenciou, chuťou a použitím v kuchyni. Ich výber závisí od toho, akú hustotu a intenzitu paradajkovej chuti požadujete v pripravovanom pokrme.

Paradajkový pretlak

Paradajkový pretlak je veľmi hustá, koncentrovaná pasta vyrobená z paradajok, ktoré sa varia dovtedy, kým sa odparí všetka prebytočná voda. Tento proces spracovania paradajok zvýrazní ich chuť a výsledkom je koncentrovaný produkt, ktorý môže byť tiež následne osolený, osladený alebo inak dochutený.



Foto: Shutterstock

Pretlak sa používa na zintenzívnenie paradajkovej chuti v rôznych jedlách, ako sú omáčky, polievky alebo dusené pokrmy. Je to ideálna ingrediencia do jedál, ktoré nepotrebujú veľké množstvo tekutiny. Pretlak pozdvihne aj chuť ragú či guláša.

Paradajkové pyré

Paradajkové pyré (alebo aj pasírované paradajky), je známe aj pod svojím talianskym názvom passata. Je to koncentrát pasírovaných zrelých paradajok zbavených šupiek a semienok. Na pyré sa používajú kvalitnejšie druhy a plody paradajok než na pretlak. Pyré obsahuje tiež viac tekutiny než pretlak.



Foto: Shutterstock

Passata by nemala obsahovať žiadne prídavné látky, nanajvýš trochu soli, ale určite nie cukor. Pri jej kúpe si teda nezabudnite prečítať etiketu.

Hoci má pyré jemnejšiu chuť než pretlak, má stále paradajkovú chuť a textúru. Používa sa ako základ pre omáčky, polievky alebo zálievky. Výborné je na cestovinách, v indických a ázijskych špecialitách či v nápoji Bloody Mary.





ANKETA: Robíte si domáce paradajkové pyré či pretlak?

89,2%



10,8%







Diskusia k článku







 



TOPlist