Tuhý, pripečený či bez lesku:
Najčastejšie chyby, ktorým by ste sa mali vyhnúť, keď budete piecť veľkonočný mazanec

Jarmila Horváthová, 10. apríla 2025     5 minút čítania

Čoho sa vyvarovať, aby sviatočný sladký bochník z kysnutého cesta chutil aj pekne vyzeral.



Foto: Shutterstock

Voľakedy sa mazanec, kysnuté pečivo v tvare bochníka alebo pletenca, piekol na Bielu sobotu a ráno no Veľkonočnú nedeľu sa bol dať posvätiť, alebo inak povedané, pomazať. Preto sa volá mazanec. V niektorých regiónoch tak kresťanskí veriaci robia doteraz a na Veľkonočnú nedeľu ním nahrádzajú chlieb. Aj keď je pripravený zo sladkého kysnutého cesta, podáva sa aj k slaným jedlám.

Na prípravu mazanca existuje množstvo receptov, nie vo všetkých však nájdete všetko dôležité. Teraz vám prezradíme tie najčastejšie chyby, ktorým by ste sa mali vyhnúť, ak chcete, aby váš domáci mazanec vyšiel podľa vašich predstáv.

1. Veľmi horúce mlieko

Mazanec sa pripravuje z kysnutého cesta, do ktorého sa používa okrem iných surovín aj mlieko. V receptoch sa často uvádza, že mlieko by malo byť teplé, čo je však veľmi orientačný údaj. A tak sa môže stať, že to neustriehnete a s jeho teplotou to preženiete.

Výsledkom tejto vcelku banálnej chyby môže byť, že cesto poriadne nevykysne, pretože ak je mlieko príliš horúce, droždie sa neaktivuje. Preto použite mlieko radšej len vlažné. Ostatné suroviny do cesta by mali mať izbovú teplotu.

2. Málo času

Kysnuté cesto potrebuje čas. Keď ho príprave neobetujete, namiesto kyprého vláčneho mazanca upečiete tuhý bochník. Príliš krátke miesenie a následne aj nedostatočný čas na kysnutie sa vám rozhodne nevyplatí.

Dobré vymiesené a nakysnuté cesto je základom dobrého mazanca, pri jeho príprave sa neponáhľajte, za námahu a čakanie vás čaká odmena v podobe naozaj vydareného chutného bochníka. Cesto by sa malo v robote miesiť aspoň 12-15 minút a vykysnúť by malo na dvojnásobok objemu, čo môže trvať aj viac ako hodinu.



Foto: Shutterstock

3. Prílišné tlačenie

V prípade, že robíte pletený mazanec a chcete, aby mal pekný tvar, pri prekladaní jednotlivých prameňov s cestom pracujte veľmi jemne, pramene príliš nestláčajte, ukladajte ich len voľne. Ak chcete ísť na istotu, tak nerobte pletenec, ale radšej bochník, do jeho stredu sa tradične robí krížik.



Foto: Shutterstock

4. Žiadne potretie

Ak chcete, aby mal mazanec peknú farbu a lesk, treba ho pred pečením potrieť rozšľahaným vajíčkom. Ak na to zabudnete, bude na povrchu matný a ani jeho farba nebude taká pekná.

5. Pečenie bez dozoru

Aj keď recepty uvádzajú pri akej teplote a ako dlho mazanec piecť, berte tieto údaje radšej len za orientačné. Každá rúra totiž pečie troška inak, preto rešpektujte skúsenosti z predchádzajúcich pečení, ktoré sa vôbec nemusia zhodovať s tými v recepte.

Dôležité je počas pečenia dohliadať na to, aby mazanec príliš nezhnedol. Keď je zlatohnedý, ale ešte nie je hotový (zistíte to zapichnutím špajdle, ktorá z cesta musí vyjsť čistá a suchá), prikryte ho papierom na pečenie.

Mazanec chutí najlepšie čerstvý a ešte vlažný. Aby bol chutný aj na druhý či tretí deň, je dobré ho vychladnutý zabaliť do voskového obrúska na chlieb alebo do plastového vrecka, ktoré necháme trocha pootvorené.


Upečte si mazanec podľa overených receptov z Varecha.sk:





ANKETA: Niektorí ľudia majú rešpekt pred kysnutým cestom, patríte medzi nich?

38,1%



61,9%







Diskusia k článku







 



TOPlist