Foto: tinca
Bez tejto klasiky si už nevieme veľkonočný stôl ani predstaviť. Na raňajky ako stvorený.
porcií
príprava
na 190 °C
Postup
-
1
Všetky prísady by mali mať izbovú teplotu. Droždie rozmrvíme, zasypeme troškou cukru a zalejeme trochou vlažného mlieka. Kvások necháme na teplom mieste nakysnúť a potom v mise zmiešame s ostatnými prísadami. Cesto dôkladne ručne vypracujeme, aby bolo vláčne.
- 2
Vyklopíme ho na plech vyložený papierom na pečenie a vytvoríme si guľatý bochník. Alebo ho dáme do okrúhlej formy. Uprostred urobíme nožom krížik, ozdobíme ho mandľami a dáme na teplé miesto ešte asi na pol hodiny vykysnúť.
- 3
Potom pečieme približne 30-40 minút pri teplote 190 stupňov. Hotový mazanec po vychladnutí výdatne posypeme práškovým cukrom a môžeme sa do ňho pustiť. Dobrú chuť!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Vyzera super.
*****
obed losos a na večeru domáca treska,už je menu vybrané,veď je veľký pôst:)
ja som mala podobny problem s chlebom a podobne, hladala som kde robim chybu a nakoniec bol problem v rure,pokazeny termostat a nizka teplota, zvonku tvrde s hrubou ciernou korou a zvnutra surove
skus zvysit teplotu a ak bude výsledok rovnaky,volaj opravara
Ten symbolický krížik sa dobre robí prestrihnutím s kuch. nožnicami. Čítala som to v i-receptári, ktorý mi chodí pravidelne do pošty. Sú tam aj recepty s obraz.postupom krok za krokom. Relácia Receptár je aj v TV Prima s p. Podlahom. :-)
Ja presne to isté - bolo to riedke, redšie ako na knedľu. Čo ma na tom mýli, je pomer 42g kocka droždia na 500g múky - veľmi to kysne a to droždie potom aj po upečení trochu v pečive cítiť. Tiež som si pripravila okrúhlu formu, lebo pri tej konzistencii som neverila, že by udržalo akýkoľvek tvar, no nakyslo tak veľmi, že ani do tortovej formy nevošlo, musela by som urobiť dva, takže som zvolila najväčší plech a upiekla ho na plechu. Nie som začiatočníčka - už som piekla aj vianočku, no chcela som sa držať receptu, aby som videla, čo z toho vznikne. Oproti inému receptu, ktorý som si teraz našla dolcevita.blog.cz/1004/velikonocni-mazanec-podle-farskeho...
mi v postupe chýbalo, že cesto sa medzi kysnutím prehnetie a vytlačí sa vzduch. Takže moje cesto bolo na hnetenie riedke a ostalo v ňom mnoho vzduchu, takže póry sú v ňom obrovské. Moja chyba, mala som dať viac múky. Ale tak, zjesť sa zjedol, i keď od ukážkového mazanca mal veľmi ďaleko.
Pre pobavenie pripájam foto.