Mazanec

tinca - fotkatinca, 17. apríla 2014
Mazanec
Foto: tinca

Bez tejto klasiky si už nevieme veľkonočný stôl ani predstaviť. Na raňajky ako stvorený.

8
porcií
30 minút
príprava
30-40 minút
na 190 °C

Suroviny

500 g
350 ml
150 g
100 g
100 g
2 ks
1/2 ČL
1 kocka/42 g
1 ČL
1/2 hrste
 na posyp
1 sáček

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Všetky prísady by mali mať izbovú teplotu. Droždie rozmrvíme, zasypeme troškou cukru a zalejeme trochou vlažného mlieka. Kvások necháme na teplom mieste nakysnúť a potom v mise zmiešame s ostatnými prísadami. Cesto dôkladne ručne vypracujeme, aby bolo vláčne.

  2. 2

    Vyklopíme ho na plech vyložený papierom na pečenie a vytvoríme si guľatý bochník. Alebo ho dáme do okrúhlej formy. Uprostred urobíme nožom krížik, ozdobíme ho mandľami a dáme na teplé miesto ešte asi na pol hodiny vykysnúť.

  3. 3

    Potom pečieme približne 30-40 minút pri teplote 190 stupňov. Hotový mazanec po vychladnutí výdatne posypeme práškovým cukrom a môžeme sa do ňho pustiť. Dobrú chuť!

    Mazanec - obrázok 3

Diskusia k receptu

41 komentárov k receptu
@izabella929 Izka to je podobné cesto ako na vianočku. Ďakujem vám za pochvalu, zajtra budú raňajky s kakavkom:), na
obed losos a na večeru domáca treska,už je menu vybrané,veď je veľký pôst:)
@tinca , veľmi pekný mazanec. Robievame ho takmer na každé sviatky. Je to také fajnové raňajkové jedlo. Len ja hrozienka namočím do rumu, ale to samozrejme nemusí byť. A prečo má takáto dobrota vlastne názov MAZANEC? Zaslúžila by si krajšie meno. Veľmi pekne foto, zaslúžiš si 5*.
@leomax neviem prečo, či ho nedávali pomazať v kostole, ďakujem:) Aj ja namáčam v rume, len veľa varecháčov to nechce, keďže to jedia aj deti,preto som to neuviedla
@tinca , krásny mazanec, sviatočný, taký aký má byť. Ja som robila vlani podobný, s tvarohom do cesta. Tento rok bude u nás vianočka. Prajem pekné sviatky jari.
Milá @tinca , pekný mazanec. Vyvoláva vo mne spomienky na 730 zelených dní. Mávali sme ho každú sobotu na raňajky. Možno by som teraz po 30-tich rokoch aj ochutnal. Chválim. Pekný deň.
Tak jsem zadělala, ale těsto bylo hodně řídké. Musela jsem přidat 4 lžíce mouky a stejně mám obavy, že se mi rozteče, takže dám mazanec do formy.
veľmi vyvážená skladba surovín,snaď by som prídal sáčok van cukru,pekne vytvarovaný,nakysnutý,evokuje sviatočnú pohodu,blahoželam
pomooooc, kde robim chybu? skusila som ho vcera vecer, ale myslim, ze chyba bola, ze mi nenakysol, tak som si zarobila cesto a nechala odstat do rana a teraz ho piekla a presne ten isty problem, zvrchu a zospodu pomaly cierny a v strede surovy :( :( :( nie je ta teplota 190´C prilis vysoka?
pomooooooc? kde robim chybu??? vcera som ho skusila, ale tusim bola chyba, ze mi nenakyslo cesto dobre, tak som vecer zamiesila druhe a nechala kysnut do rana...teraz som ho isla upiect a to iste ako vcera, zvrchu a zospodu uz pomaly cierny a v strede surovy :/ nie je tych 190´C prilis vysoka teplota? alebo preco vam to vyjde ukazkovo a mne nie?
ahoj @janka9999
ja som mala podobny problem s chlebom a podobne, hladala som kde robim chybu a nakoniec bol problem v rure,pokazeny termostat a nizka teplota, zvonku tvrde s hrubou ciernou korou a zvnutra surove
skus zvysit teplotu a ak bude výsledok rovnaky,volaj opravara
robila som prvýkrát no na dvakrát :-) dva rôzne recepty. Prvé mazance s premiesením bez citónovej šťavy, druhé s citrónovou šťavou, len zamiesiť a nechať podkysnúť naplechu. Prvé sa krásne zdvihli boli chutné. Druhé chuťovo vynikajúce no dosť ubité. Tretie idem robiť podľa teba. Učíme sa celý život
@Tinca , krásny mazanec. Podobne podľa p. Dullovej kuch. knihy je Mliečny koláč ku káve.
Ten symbolický krížik sa dobre robí prestrihnutím s kuch. nožnicami. Čítala som to v i-receptári, ktorý mi chodí pravidelne do pošty. Sú tam aj recepty s obraz.postupom krok za krokom. Relácia Receptár je aj v TV Prima s p. Podlahom. :-)
@marienka44 ďakujem za pochvalu. Áno aj ja to robím /keď nezabudnem/ prestrihnutím, lebo po upečení nezmizne,ako keď sa urobí len zárez nožom.Robím to tak aj na bagetkách:)
Robila som prvykrat tento mazanec a cesto bolo uplne riedke, doma sme sa smiali, ze to mam ako na bublaninu. Postupne som pridavala muku .... Az mi nakoniec z toho vysiel mazanec na dva tyzdne! Nakoniec som ho musela dat do formy, lebo by sa neudrzal tvar, stale to bolo riedke. Pecenim sa mi tak nadvihol, ze vyzera ako panettone! Takze sme mali bublaninovo mazancove panettone. Ale bolo aj tak vyborne, na ranajky ku kavicke.
@Kucharka (3.4.2016 18:31)

Ja presne to isté - bolo to riedke, redšie ako na knedľu. Čo ma na tom mýli, je pomer 42g kocka droždia na 500g múky - veľmi to kysne a to droždie potom aj po upečení trochu v pečive cítiť. Tiež som si pripravila okrúhlu formu, lebo pri tej konzistencii som neverila, že by udržalo akýkoľvek tvar, no nakyslo tak veľmi, že ani do tortovej formy nevošlo, musela by som urobiť dva, takže som zvolila najväčší plech a upiekla ho na plechu. Nie som začiatočníčka - už som piekla aj vianočku, no chcela som sa držať receptu, aby som videla, čo z toho vznikne. Oproti inému receptu, ktorý som si teraz našla  dolcevita.blog.cz/1004/velikonocni-mazanec-podle-farskeho...
mi v postupe chýbalo, že cesto sa medzi kysnutím prehnetie a vytlačí sa vzduch. Takže moje cesto bolo na hnetenie riedke a ostalo v ňom mnoho vzduchu, takže póry sú v ňom obrovské. Moja chyba, mala som dať viac múky. Ale tak, zjesť sa zjedol, i keď od ukážkového mazanca mal veľmi ďaleko.
Pre pobavenie pripájam foto.


@kucharka u kysnutého cesta sa nemôžeš držať na gram múky ako u zákuskov. Aj mne sa to stalo u iných receptov,robím tak, že mlieko pridávam pomaly, takže nemusíš ho všetko minúť. Kuchárka už musí mať konzistenciu cesta v ruke a záleží aj od múky. Pamätám si, že raz mi prišli priatelia a rozkázali si parené buchty. Mamina bola nešťastná,lebo boli ako págle a to bola excelentná kuchárka. Čo sa týka droždia,zásade je, že na 500-600 g múky ide jedna kocka a na 250-300 g 1/2 kocky. Ale môžeš si dať tak ako si zvyknutá. Mne bochník pekne držal na plechu.

Pridaj komentár k receptu: