Veľkonočný mazanec

diabambulka - fotkadiabambulka, 22. apríla 2011

Veľmi chutné raňajky, alebo večera... Z tohto množstva budete mať dva kilové bochníky :-)))

40-45 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
500 g
400 ml vlažné
200 g
42 g čerstvé
 z jedného citróna
70 g
100 g
1/2 čajovej lyžičky
4 PL
1 PL
4 PL
40 g
4 ks
4  PL




Postup

  1. 1

    Z vlažného mlieka, trošky cukru a droždia si pripravíme kvások. Do väčšej misy dáme hladkú aj polohrubú múku, kvások, soľ, nastúhanú citrónovú kôru, 3 vajíčka, roztopené maslo, spolu s masťou a 4 PL oleja. Na koniec vmiešame rum, kanndizované ovocie a hrozienka, ktoré sme si pred tým namočili. Vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť približne hodinu. Potom cesto rozdelíme na dve časti a každú ešte premiesime, vytvarujeme bochník a položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami. Takto pripravené bochníky necháme na plechu ešte 30 minút kysnúť.

    Veľkonočný mazanec - obrázok 1
  2. 2

    Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 40 minút. Na začiatku keď nám mazance na vrchu chytia kôrku tak ich prikryjeme alobalom a dopečieme. Po upečení dáme vychladnúť na mriežku.

    Veľkonočný mazanec - obrázok 2
  3. 3

    Dobrú chuť :-)))

Diskusia k receptu

kata50
Je nádherný :-)) Prosím, prečo tam ide maslo, olej aj bravčová masť ?
pusta
poznám veľa receptov na mazanec, ale tento ešte nie. veľmi sa mi pozdáva a idem ho hned teraz spraviť podľa teba. vdaka za pekný recept.
cica2
nádherne sa ti vydaril, šikuľka!:))
diabambulka
Ďakujem všetkým za milé ohlasy a prečo tam ide z každého rožka troška neviem, taký je pôvodný recept, prečo tam ale ide masť viem určite :-))) keď sa do kysnutého pridá masť vydrží dlhšie mäkkučké :-) pekné Veľkonočné sviatky všetkým ...
orchidea
Neskúšala som ešte piecť mazanec ale tieto tvoje sú vydarené, musím vyskúšať.
diabambulka
aylinka, môžem ti ho len odporučiť, tento recept patrí medzi moje obľúbené...
zlaticka
Super to vyzerá, môj som dnes upiekla vonia úžasne vyzerá úžasne už len počkáme pokiaľ vychladne a ochutnáme :) už sa teším
citrinka
skúsila som, výborne chutí, dúfam, že aj svokre sa bude pozdávať :) Vďaka za recept
laravanik
Predvčerom v noci som ich urobila, 1x v živote som piekla mazance :) a boli úplne ukážkové. O tom, že boli aj vynikajúce, svedčí to, že už z nich nie je ani omrvinka a práve kysne cesto na ďalšie. Musím ich pre velký úspech zopakovať, takže ďakujem za vynikajúci recept a prajem pekný zbytok sviatkov.:)