Foto: pusta
U nás na Veľkú noc nesmie chýbať na sviatočnom stole Veľkonočný mazanec, recept bol vysielaný na televíznej stanici ČT 1, vyskúšala som, je výborný, Zobraziť celý popisU nás na Veľkú noc nesmie chýbať na sviatočnom stole Veľkonočný mazanec, recept bol vysielaný na televíznej stanici ČT 1, vyskúšala som, je výborný, preto ho pridávam pre záujemcov.
príprava
na 200/150 °C
Suroviny
500 g |
|
1/4 ČL |
|
1 balenie |
|
100 g |
|
30 g |
|
1 PL (na posypanie droždia) |
|
200 ml |
|
100 g |
|
2 ks |
|
z 1/2 ks citróna |
|
1 PL |
|
50 g |
|
Na potretie mazanca: | |
1 ks |
|
Na posypanie: | |
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Najprv som namočila na 30 minút do vlažnej vody hrozienka, ked napučali, scedila som ich a nechala som ich na cedníku dobre odkvapkať z vody.
-
2
Do vandlíka som preosiala múku, pridala som soľ, vanilkový cukor, premiešala, do jamky v múke som rozdrobila droždie, posypala som ho 1 PL cukrom krupica, zaliala asi 50 ml vlažného mlieka, posypala trochou múky, nechala som na teple vykysnúť kvások - asi 15 minút,...
-
3
...zatiaľ som nastrúhala kôru z polovice citróna,...
-
4
...ked kvások vykysol pridala som žĺtky, nastrúhanú citrónovú kôru, 1 PL rumu, rozpustené vlažné maslo, postupne po troškách vlažné mlieko a všetko som dôkladne spracovala rukami na polotuhé lesklé pružné hladké cesto, kým sa na povrchu nezačali tvoriť veľké bubliny a cesto sa nezačalo odlepovať od rúk a stien nádoby, potom som z neho vytvarovala bochník,...
-
5
...do ktorého som na záver zapracovala scedené a odkvapkané, bochník som prikryla čistou utierkou,...
-
6
...nechala som ho vykysnúť na teple do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu,...
-
7
...vyklopila som ho na jemne pomúčenú dosku, neprepracovala som ho znovu, ale rukami medzi dlaňami protismerným otáčavým pohybom som bochník rovnomerne zaguľatila, ...
-
8
...preniesla na plech vystlaný teflonovou fóliou, ostrým nožom som ho v strede na povrchu nakrojila do tvaru kríža kolmými zárezmi asi 1 - 2 mm hlboko do cesta, prikryla som ho čistou utierkou a nechala som ho ešte 30 minút podkysnúť na teple,...
-
9
...potrela som ho rozšľahaným vajcom,...
-
10
...posypala mandľovými lupienkami,...
-
11
..vložila som ho piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov na funkcii horný a dolný ohrev, piekla som pri tejto teplote 10 minút, potom som teplotu znížila na 150 stupňov a piekla som ešte 40 minút do peknej zlato - hnedej farby, na spodok rúry som dala na začiatku pečenia hrnček s vriacou vodou, upečený mazanec som nechala vychladnúť na mriežke.
-
12
Vychladnutý mazanec som dala na podnos, pokrájala som ho na plátky asi 1 cm hrubé a podávala som ako sladké sviatočné veľkonočné raňajky s horúcim kakaom a každý si ho mohol podľa svojej chuti natrieť maslom alebo domácim lekvárom, mám odložených viac dobrých receptov na mazanec, dnes som robila podľa tohoto receptu, ktorý vám môžem len vrelo odporúčať, prajem vám krásnu Bielu sobotu a Dobrú chuť :-)
spokojne môžeš namočiť hrozienka v rume :-)
mazanec bude ešte lepší :-)))
dakujem ti za pochvalu.
dakujem za krásnu pochvalu.
dakujem za želanie, prajem aj ja tebe krásne sviatky :-)
dakujem za komentár.
poteší ma, ak na budúci rok vyskúšaš aj ty :-) dakujem za peknú pochvalu pekárskeho znalca a 5*.
Happy Easter aj tebe, za tvoje želanie tiež dakujem :-)
poviem ti teda, že je to kusisko mazanca, nádherne sa ti vydaril :-)
uvidíš, nebezpečne rýchlo sa aj minie DDD
nech vám chutí :-)))
dakujem za úžasné foto a skvelú správu.
Prajem tebe aj tvojej milej rodinke príjemnú a veselú Veľkú noc :-)
Prajem tebe i tvojej milej rodinke krásne Veľkonočné sviatky :-)
dakujem ti za voňavú pochvalu :-)
a za 5*.
Prajem ti krásne Veľkonočné sviatky
mielen dobre vyzerá, ale aj úžasne chutí.
nie je to zase tak veľa práce a výsledok stojí naozaj za to :-)))
nebudeš ľutovať, to ti garantujem.
dakujem za pochvalu
Želám peknú Veľkú noc a veľa tvorivých nápadov všetkým Varecháčom.
Hrozienka po namočení si mohla dokonale vysušiť s kuchynskou paierovou utierkou.
Ja ten kríž robím prestrihnutím pomocou kuch. nožníc, po upečení trvalo ostáva viditeľný. Tak to odporúčaju v i-Receptáři, ktorý mi pravidelne chodí do e-mailovej pošty.
Ukladám do KK a recept idem porovnať s mojim receptom z ČT1, ale spred pár rokov. :-)
:-))))
* TV srtanice ČT1
na SVK sa tiež veľmi často používa pre tento sladký koláč názov "pascha" , najmä na východnom Slovensku prevažne u greckokatolíkov a pravoslávnych a u východných slovanských národov, je to názov pochádzajúci zo židovského vierovyznania z osláv židovskej Veľkej noci Pesach, ako oslavy exodu Židov z Egypta, ich oslobodenia z otroctva od faraonov a vzniku židovského národa, patrí medzi ich najvýznamnejšie sviatky, tento rok sa prekrýva s kresťanskou Veľkou nocou, kresťanská Veľká noc je vlastne odvodená z tohto židovského sviatku.
to je výborný nápad, vysušiť hrozienka ešte papierovou kuchynskou utierkou, ja nepoužívam na nastrihnutie kuchynské nožnice, aj nožom robený kríž je dobre vidieť.
áno, mazanec je pôvodne český názov, ale udomácnil sa aj na Slovensku.
dakujem ti za pochvalu receptu :-)
@helica , ty pri "kalte nemusíš robiť žiadnu chybu, často sa to stane pri nedobrej kvalite múky a droždia, s múkou sa to stalo už aj mne, že cesto bolo po upečení ťažké hutné, hoci predtým sa mi vždy vydarilo, preto mám strach, ak mám použiť práve polohrubú múku, lebo vopred do nej nevidíš, táto múka bola ok.
som rada, že si zamlsáš pri mojom mazanci :-)
dakujem ti za peknú pochvalu. :-)
dakujem ti za milé prianie k Veľkej noci a prianie tvorivých síl.
aj ja tebe prajem krásne Veľkonočné sviatky, dobré varenie a pevné zdravie!!!
[/img]
[/img]
Ďakujem ešte raz za recept.
Prajem všetkým pohodové veľkonočné sviatky.
vidno to dobre aj na obrázku č.6 v postupe.
dakujem.
potešila si ma :-)
dakujem a krásne sviatky aj tebe prajem!
dakujem za nádherné foto, ktoré si pridala a za skvelú správu.
s nutellou a s vlašskými orechami i slaná verzia museli byť fantastické.
dakujem za vyskúšanie, za pochvalu, za gratuláciu, za nádherné vložené foto a za 5*
si veľmi šikovná :-)))
Foto mazanca som vložila ako dôkaz dobrého receptu, no s pomocou a odretými ušami :-)))
Ďakujem za odborný názov "zrážanie cesta" budem používať :-)