Veľkonočný mazanec fotorecept

pusta - fotkapusta, 4. apríla 2015
Veľkonočný mazanec (fotorecept)
Foto: pusta

U nás na Veľkú noc nesmie chýbať na sviatočnom stole Veľkonočný mazanec, recept bol vysielaný na televíznej stanici ČT 1, vyskúšala som, je výborný, Zobraziť celý popisU nás na Veľkú noc nesmie chýbať na sviatočnom stole Veľkonočný mazanec, recept bol vysielaný na televíznej stanici ČT 1, vyskúšala som, je výborný, preto ho pridávam pre záujemcov.

30 minút
príprava
10/40 minút
na 200/150 °C

Suroviny

500 g
1/4 ČL
1 balenie
100 g
30 g
1 PL (na posypanie droždia)
200 ml
100 g
2 ks
z 1/2 ks citróna
1 PL
50 g
Na potretie mazanca:
1 ks
Na posypanie:
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Najprv som namočila na 30 minút do vlažnej vody hrozienka, ked napučali, scedila som ich a nechala som ich na cedníku dobre odkvapkať z vody.

    Veľkonočný mazanec (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do vandlíka som preosiala múku, pridala som soľ, vanilkový cukor, premiešala, do jamky v múke som rozdrobila droždie, posypala som ho 1 PL cukrom krupica, zaliala asi 50 ml vlažného mlieka, posypala trochou múky, nechala som na teple vykysnúť kvások - asi 15 minút,...

    Veľkonočný mazanec (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...zatiaľ som nastrúhala kôru z polovice citróna,...

    Veľkonočný mazanec (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...ked kvások vykysol pridala som žĺtky, nastrúhanú citrónovú kôru, 1 PL rumu, rozpustené vlažné maslo, postupne po troškách vlažné mlieko a všetko som dôkladne spracovala rukami na polotuhé lesklé pružné hladké cesto, kým sa na povrchu nezačali tvoriť veľké bubliny a cesto sa nezačalo odlepovať od rúk a stien nádoby, potom som z neho vytvarovala bochník,...

    Veľkonočný mazanec (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...do ktorého som na záver zapracovala scedené a odkvapkané, bochník som prikryla čistou utierkou,...

    Veľkonočný mazanec (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...nechala som ho vykysnúť na teple do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu,...

    Veľkonočný mazanec (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...vyklopila som ho na jemne pomúčenú dosku, neprepracovala som ho znovu, ale rukami medzi dlaňami protismerným otáčavým pohybom som bochník rovnomerne zaguľatila, ...

    Veľkonočný mazanec (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...preniesla na plech vystlaný teflonovou fóliou, ostrým nožom som ho v strede na povrchu nakrojila do tvaru kríža kolmými zárezmi asi 1 - 2 mm hlboko do cesta, prikryla som ho čistou utierkou a nechala som ho ešte 30 minút podkysnúť na teple,...

    Veľkonočný mazanec (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...potrela som ho rozšľahaným vajcom,...

    Veľkonočný mazanec (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...posypala mandľovými lupienkami,...

    Veľkonočný mazanec (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ..vložila som ho piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov na funkcii horný a dolný ohrev, piekla som pri tejto teplote 10 minút, potom som teplotu znížila na 150 stupňov a piekla som ešte 40 minút do peknej zlato - hnedej farby, na spodok rúry som dala na začiatku pečenia hrnček s vriacou vodou, upečený mazanec som nechala vychladnúť na mriežke.

    Veľkonočný mazanec (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Vychladnutý mazanec som dala na podnos, pokrájala som ho na plátky asi 1 cm hrubé a podávala som ako sladké sviatočné veľkonočné raňajky s horúcim kakaom a každý si ho mohol podľa svojej chuti natrieť maslom alebo domácim lekvárom, mám odložených viac dobrých receptov na mazanec, dnes som robila podľa tohoto receptu, ktorý vám môžem len vrelo odporúčať, prajem vám krásnu Bielu sobotu a Dobrú chuť :-)

    Veľkonočný mazanec (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

mracik9
pusta,krásny a určite aj fantastický,domáci je domáci,krásne sviatky :))
1x pusta1
tassiedevil
krásne upečený, ale už na tohoročnú Veľkú noc som skončil s pečením..:) na budúci rok určite...:)***** Happy Easter:)
pusta1
@marianne som rada, že ti recept prišiel vhod a že upečieš :-)
spokojne môžeš namočiť hrozienka v rume :-)
mazanec bude ešte lepší :-)))
dakujem ti za pochvalu.
pusta1
@mracik9 , áno, tento mazanec je fantastický, máš pravdu :-)
dakujem za krásnu pochvalu.
dakujem za želanie, prajem aj ja tebe krásne sviatky :-)
pusta1
Milý@tassiedevil , týmto mazancom som skončila tento rok aj ja veľkonočné pečenie :-)
poteší ma, ak na budúci rok vyskúšaš aj ty :-) dakujem za peknú pochvalu pekárskeho znalca a 5*.
Happy Easter aj tebe, za tvoje želanie tiež dakujem :-)
marianne
.. poviem Ti @pusta kuksisko koláča to je, ale vyzera nádherne. Friško :-) som ho odfotila, lebo už nebude kedy. Ďakujem



pusta1
@marianne , no príjemne si ma prekvapila :-)
poviem ti teda, že je to kusisko mazanca, nádherne sa ti vydaril :-)
uvidíš, nebezpečne rýchlo sa aj minie DDD
nech vám chutí :-)))
dakujem za úžasné foto a skvelú správu.
Prajem tebe aj tvojej milej rodinke príjemnú a veselú Veľkú noc :-)
pusta1
@methi , veľmi pekne dakujem za pochvalu :-)
Prajem tebe i tvojej milej rodinke krásne Veľkonočné sviatky :-)
pusta1
@amelie , áno, nádherne vonia a ešte lepšie chutí :-))))
dakujem ti za voňavú pochvalu :-)
a za 5*.
Prajem ti krásne Veľkonočné sviatky
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Takéto lúbime, že by som také upiekla, hm. Dobre vyzerá mazanec :-).
pusta1
@dr , však neváhaj a upeč :-)
mielen dobre vyzerá, ale aj úžasne chutí.
nie je to zase tak veľa práce a výsledok stojí naozaj za to :-)))
nebudeš ľutovať, to ti garantujem.
dakujem za pochvalu
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@pusta1 , dnes som šišky robila, ale možno zajtra na pondelok upečiem :-), mám uložené
helica
Tak tento koláčik skutočne vyzerá veľmi dobre. Ja som včera piekla"caltu" podľa receptu z Tajomstva mojej kuchyne vysielanú minulú nedeľu. Recept som presne dodržala, no výsledok nič moc. Vianočka je ťažká, nie je taká ľahučká a nadýchaná, ako vianočky poznám. Už som to vzdala, neviem, kde robím chybu. Tak si aspoň zamlsám pri tomto Tvojom mazanci.
Želám peknú Veľkú noc a veľa tvorivých nápadov všetkým Varecháčom.
marienka44
@Pusta , pekná calta, teda mazanec (to je po česky).
Hrozienka po namočení si mohla dokonale vysušiť s kuchynskou paierovou utierkou.
Ja ten kríž robím prestrihnutím pomocou kuch. nožníc, po upečení trvalo ostáva viditeľný. Tak to odporúčaju v i-Receptáři, ktorý mi pravidelne chodí do e-mailovej pošty.
Ukladám do KK a recept idem porovnať s mojim receptom z ČT1, ale spred pár rokov. :-)
marienka44
@Pusta , našla som spomínaný recept ČT1 spred pár rokov, je skoro totožný s Tvojim. Až na malé odchylky, a to: v recepte je uvedené aj 40 g olúpaných mandlí, a z tohto množstva 3/4-ny idú priamo do cesta a 1/4-na ozdobu navrch.Je tam vyšší podiel maslla (125 g) amenej cukru (len 90 g). Ostatné je rovnaké ako v Tvojom recepte. Po hodine kysnutia vytvarovali tuhý bochník, ktorý na plechu znovu kysol ešte 15 min. Až potom potreli vajíčkom, a psypali zvyšnými (1/4) mandlami.Piecť 15 min. pri 190°a potom ešte 45 min. pri 100°!
pusta1
@marienka44 , mám viac receptov z vysielania TV stanice , toto je jeden z nich, aj presne ten ktorý spomínaš mám dokonca tu na Varecha.sk,
:-))))
pusta1
@marienka44 , názov "kalta" som nepoznala, dakujem za obohatenie výrazov :-)
na SVK sa tiež veľmi často používa pre tento sladký koláč názov "pascha" , najmä na východnom Slovensku prevažne u greckokatolíkov a pravoslávnych a u východných slovanských národov, je to názov pochádzajúci zo židovského vierovyznania z osláv židovskej Veľkej noci Pesach, ako oslavy exodu Židov z Egypta, ich oslobodenia z otroctva od faraonov a vzniku židovského národa, patrí medzi ich najvýznamnejšie sviatky, tento rok sa prekrýva s kresťanskou Veľkou nocou, kresťanská Veľká noc je vlastne odvodená z tohto židovského sviatku.
to je výborný nápad, vysušiť hrozienka ešte papierovou kuchynskou utierkou, ja nepoužívam na nastrihnutie kuchynské nožnice, aj nožom robený kríž je dobre vidieť.
áno, mazanec je pôvodne český názov, ale udomácnil sa aj na Slovensku.
dakujem ti za pochvalu receptu :-)
pusta1
@helica , veľmi dávno som ťa na vareche nevidela, vitaj späť :-)
@helica , ty pri "kalte nemusíš robiť žiadnu chybu, často sa to stane pri nedobrej kvalite múky a droždia, s múkou sa to stalo už aj mne, že cesto bolo po upečení ťažké hutné, hoci predtým sa mi vždy vydarilo, preto mám strach, ak mám použiť práve polohrubú múku, lebo vopred do nej nevidíš, táto múka bola ok.
som rada, že si zamlsáš pri mojom mazanci :-)
dakujem ti za peknú pochvalu. :-)
dakujem ti za milé prianie k Veľkej noci a prianie tvorivých síl.
aj ja tebe prajem krásne Veľkonočné sviatky, dobré varenie a pevné zdravie!!!
bossskeles
Uf.! podaril sa mi vložiť aj obrázok ;)
Ďakujem ešte raz za recept.
Prajem všetkým pohodové veľkonočné sviatky.
marika21
Máte tu veľmi pekné, chutné mazance. Dobre upečené, voňavé.
katerin
@pusta ,ja som tiež vyskúšala tvoj recept,len tu nemám polohrubú múku,tak som dala vysoko proteínovú.Cesto fantastiské,chutné a mäkučké.Dcérka chcela v tvare kvetinky a plnenú nutellou s vl.orechami.Hneď som zamiesesila aj na druhú,ale na slano s cesnakom.Gratulujem-5 hviezdičiek!

bossskeles
@marienka44 ,@buchtabuchta ďakujem za pochvalu, mazanec som piekla podľa receptu @Pusta . Každé kysnuté cesto vyťahujem od okraja do stredu misky, každých 10 minút, čiže 6x, podľa @Iva63 , stojí to za to, preto tak nakysol :-) Na Vareche som zaregistrovaná cca 2 roky,je Vás tu veľa skvelých ľúdí,receptov, ale aj veľa kritikov, čo ma veľmi bolí.Rozhodla som sa teraz medzi Vás vstúpiť pri @Pusta úžastnom mazanci a UPOZORNENÍ redakcie o vymazaní komentárov ktoré nesúvisia s receptom a tým podporiť @Pusta - si silná, odolná a ostala si, lebo veľa dobrých varecháčov to vzdalo. Neviem sa tu dobre orientovať, klikám kade tade,časom to snáď zvládnem. @marianne pekný mazanec, @katerin pekné kvetinky ja neviem vložiť dvojobrázok:-(
pusta1
@buchtabuchta , bez obáv, bolo riadne vykysnuté cesto, ako malo byť :)
vidno to dobre aj na obrázku č.6 v postupe.
pusta1
@dr , verím, že dnes už máš mazanec upečený :-)
dakujem.
pusta1
@bossskeles , som rada, že si upiekla aj ty :-)
dakujem za nádherné foto, ktoré si pridala a za skvelú správu.
pusta1
@katerin ,krásne si sa s tým vyhrala, som rada, že si upiekla a chutilo, vydarilo sa ti kvalitne :-)
s nutellou a s vlašskými orechami i slaná verzia museli byť fantastické.
dakujem za vyskúšanie, za pochvalu, za gratuláciu, za nádherné vložené foto a za 5*
pusta1
@bossskeles , na budúce skúsim vyťahovať kysnuté cesto tvojim spôsobom, to sa volá odborne "zrážanie cesta" a robí sa za tým účelom, aby cesto bolo kyprejšie :-)
si veľmi šikovná :-)))
bossskeles
@pusta1 , ďakujem za pochvalu a tiež pekné a povzbudivé slová, verím že sa mi zídu, pretože 2 roky som "čumilom" na vareche a nemala som odvahu vložiť recept, pretože sa 80% venujem vegánstvu a na to je veľká kritika. Nie som pripravená niekomu vysvetľovať a učiť ho zdravo žiť.!
Foto mazanca som vložila ako dôkaz dobrého receptu, no s pomocou a odretými ušami :-)))
Ďakujem za odborný názov "zrážanie cesta" budem používať :-)