Fedor Malík:
Tobiášova tekvica a iné

Fedor Malík, 14. septembra 2021     3 minúty čítania

Leto melie z posledného. A prichádza jeseň. Chladnejšie noci i rána, viac nebeskej vody.



V niektorých regiónoch je jej až priveľa. „Hádveó“ sa vylieva z riek aj potokov, zaplavuje naše polia a záhrady. Nám v Modre nie. Máme tu tri „modré“ potoky, a tie to zatiaľ utiahli. Akosi je to však s vodou naopak. Tej vlahy malo byť viac v júli, v auguste, nuž a v septembri, októbri by vinice potrebovali viac slnečnej energie. Cukor v bobuliach sa hromadí pomaly a fotosyntéza sa nám vymyká z rúk. Oberali sme už iršaj aj moravský muškát, a nie sme veľmi spokojní. Musíme sa opäť oprieť o múdre rady pána doktora Chaptala...

Píšem o tom, čo mnohých z vás azda ani nezaujíma. Väčšmi vás zaujímajú naše záhrady, naše ovocie, zelenina. Čo tam po hrozne, po víne. Však za „facku“ ich dovezieme z cudziny... Našej záhrade sa tohto roku darilo priemerne. Rajčín bolo na rozdávanie, papriky dosť pre rodinu, koreňová zelenina je však slabá a moja každoročná pýcha kaleráby giganty jednoducho nie sú. Začiatkom leta som kúpil totiž nepravé planty.

Tekvice, také, aj onaké, sa rozliezajú po celej záhrade. Kvitnú ako divé, plodov je však málo. Zo zúfalstva už vyprážam aj ich kvety. Nie je to však delikatesa, po ktorej mnohí bahnia. V strede záhrady dominuje Tobiášova štajerská tekvica. Je už taká obrovská, že ju môj najmladší vnuk ani nezdvihne. Jesť sa nebude, budeme s ňou sláviť halloween...

Mimoriadne sa darí baklažánom. Tie dva najkrajšie mám už prichystané pre vás. V hlbokej panvici najskôr opečte na oleji baklažány pokrájané na kocky. Potom pridajte lyžicu ďumbieru, drvenej rasce, kôpru, majoránu, soľ a čierne korenie. Všetko dobre premiešajte a pridajte dve vrecká predvarenej ryže a za hrsť lístkov poľného šalátu. Takto nadobudnuté rizoto poduste pár minút na slabšom plameni a nechajte chladnúť a „uležať“. Za tú chvíľku si pripravte vychladený jogurtovo–cesnakový nápoj. Vašej fantázii sa však medze nekladú. Ak nie ste napríklad fanúšikom ryže, vymeňte ju za kuskus. Mnohí gurmeti tvrdia, že baklažán si s kuskusom „rozumie“ oveľa lepšie. Ak vás napokon nevzruší ani táto variácia, skúste to s „prosotom“.

Diskusia k článku





TOPlist