Taká malá dilema:
Je olej z tuniakovej konzervy zdravý? Rozhodnite sa, či ho chutne zrecyklovať alebo radšej vyhodiť

Jana Klimanová, 19. novembra 2024     4 minúty čítania

Na šalát, opraženie vajíčok, namáčanie chleba… Tí, ktorým je ľúto vyliať zvyšky oleja z konzervy tuniaka, poznajú spôsoby, ako ho v kuchyni využiť. Nemôže nám to však skôr uškodiť?



Foto: Shutterstock

V niektorých domácnostiach olej z konzervy tuniaka končí v dreze, no podľa mnohých zdrojov je tento olej plný chuti a zdraviu prospešných látok.

Receptov ako ho využiť je na internete a sociálnych sieťach, kde býva označovaný ako tekuté zlato, neúrekom. Dokonale sa hodí ako základ na šalátové zálievky, pridáva bohatšiu chuť cestovinám, poslúži ako základ pre marinádu, vylepší rôzne nátierky…

Nie je olej ako olej

Avšak olej z tuniakovej konzervy nemusí byť práve tou najlepšou voľbou ako obohatiť svoj jedálniček.

V tuniakových konzervách sa bežne používa sójový olej, slnečnicový olej alebo iný rastlinný olej, prípadne často zmes rafinovaných olejov. Tieto oleje sa vyberajú pre svoju schopnosť predĺžiť trvanlivosť konzervy a zároveň dosiahnuť jemnejšiu textúru tuniaka.



Foto: Shutterstock

Mnohé z rastlinných olejov však obsahujú vysoké množstvo omega-6 mastných kyselín. Aj keď sú pre telo potrebné, ich nadmerná konzumácia môže spôsobiť nerovnováhu s omega-3 mastnými kyselinami, čo vedie k zvýšenému riziku zápalov v tele. Zápalové procesy môžu mať vplyv na rozvoj chronických ochorení, ako sú srdcové choroby či artritída.

Tip: Ak chcete využiť celú konzervu aj s olejom, siahnite po tuniakovi v kvalitnejšom extra panenskom olivovom oleji.

Potenciálna prítomnosť ortute

Tuniak sám osebe môže obsahovať stopy ťažkých kovov, ako je ortuť, v závislosti od miesta a spôsobu lovu. Nedávny škandál z Francúzska odhalil, že obsah ortute v istom druhu tuniakových konzerv vysoko prekračuje stanovený limit.



Foto: Shutterstock

Môže sa však ortuť dostať aj do oleja v konzerve? Ortuť sa väčšinou viaže v svalovom tkanive rýb a len minimálne sa rozpúšťa v oleji, preto sú tieto obavy neopodstatnené.

Tip: Ak máte obavy z ortute, zvoľte konzervy s menšími druhmi ako je tuniak pruhovaný (Katsuwonus pelamis), ktorý zadržiava len malé množstvá ortute.

Vo vlastnej šťave je zdravší

Olej z tuniakovej konzervy môže mať svoje miesto v kuchyni, ale jeho pravidelná konzumácia nemusí byť pre každého vhodná. Vysoký obsah omega-6 mastných kyselín, potenciálna prítomnosť ortute a vysoký obsah kalórií môžu predstavovať zdravotné riziká, najmä ak sa konzumuje vo veľkom množstve.

Pre zdravšiu alternatívu siahnite po tuniakovi vo vlastnej šťave alebo olej z konzervy vylejte. Nezabudnite ho zliať do PET fľaše a recyklovať - okrem iného tak aj predídete upchatiu potrubia.



ANKETA: Využívate v kuchyni aj olej z tuniakovej konzervy?

39,0%



61,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist