Foto: Shutterstock
Vo svete kulinárskych zážitkov je tonka fazuľa nenápadným hrdinom. Pochádza z juhoamerických dažďových pralesov a jej chuťové a aromatické vlastnosti si získali pozornosť kuchárov, barmanov a nadšencov gastronómie po celom svete.
Čo to vlastne je, tá tonka?
Tonka fazule pochádzajú z kvitnúceho stromu pôvodom z oblastí Južnej Ameriky, najmä z Venezuely, Brazílie a Francúzskej Guyany. Tieto fazule majú veľkosť podobnú mandliam, tmavý, vráskavý povrch a sú známe svojou omamnou vôňou – jedinečným spojením vanilky, čerešní, mandlí, škorice a jemného náznaku korenia.Za touto komplexnou arómou stojí chemická zlúčenina zvaná kumarín, ktorá prispieva k jej charakteristickej vôni a chuti. Kumarín je vo väčších množstvách považovaný za škodlivý pre zdravie, preto sa tonka fazuľa strúha na jemnom strúhadle (podobne ako muškátový orech) a pridáva sa do jedla len vo veľmi malých množstvách.
Prečo je "v kurze"
Ako sa kulinársky svet snaží objavovať odvážne a inovatívne chute, popularita tonka fazule stále rastie. Jej schopnosť pridávať komplexnosť do sladkých i slaných pokrmov z nej robí obľúbenú prísadu medzi kuchármi, ktorí sa snažia prekračovať hranice tradičných receptov.Okrem kulinárskeho využitia si tonka fazuľa našla miesto aj vo svete parfémov, kde sa jej hrejivá, vanilková vôňa využíva na vytváranie bohatých, zmyselných vôní.
Ako ju používať v kuchyni
Tonka fazuľa je so svojou bohatou chuťou všestrannou ingredienciou vhodnou do sladkých i slaných jedál. Na rozdiel od vanilkových strukov alebo škoricových tyčiniek, ktoré sa môžu pridávať celé, tonka fazuľu je najlepšie nastrúhať priamo do pokrmov. Najlepšie sa na to hodí veľmi jemné strúhadlo, ktoré umožní získať malé množstvo.Foto: Shutterstock
Kto s tonka fazuľou začína, mal by používať naozaj len štipku a potom podľa chuti pridať viac. Nastrúhanú tonka fazuľu je ideálne pridávať na konci varenia alebo ju posypať navrch jedla, aby jej aróma zostala intenzívna.
Top recepty s použitím tonka fazule
ZmrzlinaVanilkové a mandľové tóny tonka fazule krásne vyniknú v zmrzline. Začnite zohriatím smotany a mlieka s trochou nastrúhanej tonka fazule. Keď sa chute spoja, sceďte a zmiešajte s cukrom a žĺtkami, a pokračujte s prípravou krému, kým sa nezačne lepiť na lyžicu. Potom dajte zachladiť alebo vložte do zmrzlinovača. Výsledkom je zmrzlina s jemnou kvetinovou arómou, ktorá ju povyšuje nad klasickú vanilkovú chuť.
Foto: Shutterstock
Čokoládová pena
Tonka fazuľa sa dokonale snúbi s čokoládou. Pridajte štipku nastrúhanej tonka fazule do roztopenej tmavej čokolády a potom ju zmiešajte so šľahačkou pre jemnú a ľahkú penu.
Crème brûlée
Ak chcete pridať jedinečný nádych do klasického francúzskeho dezertu, vyskúšajte tonka fazuľový crème brûlée. Nastrúhajte malé množstvo tonka fazule do smotany pred jej ohriatím a pokračujte v tradičnom recepte. Kombinácia karamelizovaného cukru a hrejivých, korenistých tónov tonka fazule vytvára dezert, ktorý príjemne prekvapí.
Koktaily
Tonka fazuľa si našla miesto aj u barmanov, ktorí ju využívajú na infúzie v alkoholických nápojoch, ako je vodka, rum alebo whisky. Na jednoduchú domácu verziu nastrúhajte trošku tonka fazule do fľaše rumu a nechajte ju stáť niekoľko dní. Táto infúzia prinesie chute podobné korenenému rumu a môžete ju použiť v klasických koktailoch ako Old Fashioned alebo Daiquiri.
Náš tip:
Skúste štipku tonka fazule nastrúhať napríklad do posýpky na ovocný koláč alebo si ju pridajte do krupicovej kaše, mliečnej ryže alebo do jablkového či hruškového kompótu. Pre fajnšmekrov odporúčame kúsoček pridať aj na penu kapučína či latte.Koreniace zmesi na mäso
Hoci sa tonka fazuľa často spája so sladkými jedlami, dokáže robiť zázraky aj v slaných receptoch. Skúste pridať trochu nastrúhanej tonka fazule do koreniacich zmesí na bravčové alebo jahňacie mäso. Jej hrejivé, jemne horké tóny výborne dopĺňajú tieto druhy mäsa, najmä v kombinácii s ďalšími koreninami ako rímska rasca, škorica a nové korenie.
Diskusia k článku