Foto: Svedka
Zámok Teleborgs Slot vo Växjö.
Jedným z hlavných dôvodov, prečo človek opustí svoje rodné hniezdo býva zväčša práca alebo láska. U mňa to bol ten druhý dôvod.
Žijem v najekologickejšom meste Európy - Växjö - nazývanom takisto najzelenším. Recykluje sa, čo sa dá, takmer v každom obchode sa nachádzajú automaty na výkup plastových fliaš (za 4 kusy 1,5-litrových fliaš dostanete 8 švédskych korún, čo je 1 euro), autobusy jazdia na šupky zo zemiakov a zvyšky potravín z domácností... V krajine s takmer najvyššími daňami vo svete, v kráľovstve, v krajine, ktorá musí nakupovať odpad od iných krajín. Kto by už len nepoznal Pipi dlhú pančuchu či skupinu ABBA? Áno, žijem vo Švédsku. Dovoľte mi priblížiť vám trochu zo švédskej kultúry hlavne z gastronomickej stránky.
Alkohol
Foto: Svedka
Jazero Växjösjön.
Obľúbené je tu pivo, ktoré Švédi chodia pravidelne lacnejšie nakupovať do Nemecka. Takisto alkoholický Cider – niečo ako miešané perlivé nápoje s príchuťami od výmyslu sveta. Ak majú chuť na niečo ostrejšie – pijú snaps – malý pohárik niečoho zväčša bylinného, často len pri jedle.
Z nápojov je tu veľmi obľúbený cez Vianoce Julmust, cez Veľkú noc Paskmust – rovnaký čierny nápoj, ktorý sa nedá kúpiť po celý rok a 2-krát do roka mu menia etiketu. Niečo ako kofola, ale s nejakými bylinkami navyše. Ďalej Cider – kyselkavý originál jablčný perlivý nápoj, obľúbený aj v hruškovej verzii a v iných. Kúpite aj deťmi obľúbenú obyčajnú perlivú vodu s cukrom, originál sa aj volá cukrová voda, alebo aj rôzne druhy ovocných miešaných sód s nešpecifikovateľnou chuťou. Ale číslo jeden si drží mlieko. Vo Švédsku sa takisto nachádza najmenší počet ľudí s laktózovou intoleranciou – zhruba 20 percent, na Slovensku je to až 70 % (a tak isto aj vo Fínsku, čo je paradox).
Fika
Foto: Svedka
Švédske kaviarne typické svojimi koláčikmi.
Káva sa tu pije na litre, doslova, aspoň 5-krát denne, čistá, prekvapkávaná, silná, čierna. Keď som si na návšteve vypýtala cukor alebo nebodaj kvapku mlieka, neunikli mi nechápavé pohľady v zmysle: čo si to ja vôbec dovoľujem, takto im haniť ich posvätný nápoj. Samozrejme v kaviarňach, ktoré sú na každom rohu, nájdete široký výber. Zbožňujem švédske kaviarne. Pri pulte si vypýtate, čo chcete. Zaplatíte. Počkáte si a vezmete na tácke. Sem-tam sa stane, že vás obslúžia, ale nerátajte s tým. A potom príde pre mňa to najkrajšie: čarovný kútik plný všelijakých druhov cukru, mlieka, smotany – samozrejme aj bez laktózy, keksíkov – samozrejme aj pre celiatikov alebo len nejaké čokoládky, ix druhov čajov... Nikto by si ani len nedovolil vziať viac, ako si zaplatil, aj keby mohol. Všetko by bolo dokonalé, ešte si tak môcť zapáliť jednu "zdravotnú" k tomu, ale to je vylúčené a zakázané.
Samozrejme aj cigarety sú tu veľmi drahé, takmer každý používa Snus – tabak, balený buď v malých vrecúškach alebo len tak – ktorý sa dáva pod peru. Obsahuje 10-násobne viac nikotínu ako cigarety a nie je až tak škodlivý ako fajčenie. Ale aj tak... nechutí mi. Keď uvidíte usmiateho Švéda – čo síce nebýva tak často, ale môže sa stať – a uvidíte úsmev ako po zjedení dvojitej porcie makových slížov, nebuďte prekvapení.
Foto: Svedka
Typické švédske koláčiky: dammsugare, chokladbulla, semla.
Kráľom všetkých koláčikov je kanelbullar – typické škoricové hniezda, tie zbožňuje naozaj každý. Ďalšie obľúbené sú mandelkubb – mandľové suché koláčiky, vaniljdrommar – vanilkové koláčiky, chokladbullar – plnené čokoládové gule, chokladbrod – čokoládové keksy, hallongrotor – malinové koláčiky, dammsugare – v preklade vysávač – marcipánové plnené koláčiky, kolakaka – karamelové koláčiky, kladkaka – lepkavý čokoládový koláč, krämig rabarberpaj – rebarborový páj, havreflarn – ovsené sušienky, äpplekaka – veľmi veľa verzií jablčného pája, semlor – jedia sa iba deň pred 40-dňovým veľkonočným pôstom, lussekatter – šafranové koláčiky, ktoré sa jedia iba na svätú Luciu a mnoho iných...
Foto: Svedka
Semlor sa jedia iba deň pred 40-dňovým pôstom.
Stolovanie
Určite poznáte výraz švédske stoly – a veru mňa zainteresovanie do tohto pojmu v reáli trošku prekvapilo. Či už vás niekto pozval na obed, večeru, alebo ste pozvali niekoho vy, spôsoby pri stolovaní sú trošku odlišné. Nikdy hostiteľka alebo niekto iný nenaberá jedlo na tanier, povie sa len: "nech sa páči" a každý sa chopí taniera a naberá z každého po troche. Čím viac rozličných misiek s jedlom, tým lepšie. Po dojedení sa hostia k švédskemu stolu vrátia a naložia si minimálne ešte jednu porciu. Neskôr možno ešte raz... Zo začiatku som naozaj nevedela, koľko treba navariť, lebo toto som naozaj pod kontrolou hneď nemohla mať.
Sviatočné jedlá
Foto: Svedka
V obchodoch dostať kúpiť široký výber mäsových guliek köttbullar.
Foto: Shutterstock
Falukorv - veľká klobása.
Špecialita
No najväčšou špecialitou je snáď surstromming – slede v značnom štádiu rozkladu. Mŕtve sa nechajú istý čas na priamom slnku a neskôr sa balia do konzerv. Malé kúsky sa podávajú na obľúbenom Knäckebrod spolu s kyslou smotanou, kôprom, vareným zemiakom. Avšak je to veľký risk, čo i len sa priblížiť k niekomu, kto túto konzervu otvorí – a to sa dá iba vonku. Zápach je tak neznesiteľný, že ľudí dokáže totálne znechutiť. Ak to prekonáte a rozhodli ste sa ochutnať, sú tri možnosti. Prvá, že sa hneď povraciate a jednoducho nebudete schopní niečo také mať v blízkosti na jeden kilometer. Druhá, že sa síce najprv povraciate, ale po chvíli si nejako zvyknete a preváži presolená chuť nad hnilobnou. Tretia, že si tento skvost zamilujete. Surstromming sa dá objednať na internete, malá konzerva stojí cca 10 eur, ale poštovné je ešte drahšie. Avšak letecké spoločnosti odmietajú prevážať surstromming kvôli nebezpečenstvu explózie a nekonečného zápachu. Tento pokrm je vlastne legálny len vo Švédsku, chránia si ho ako majetok, ale obsahuje plno nežiaducich látok. Ak máte záujem, kliknite na Youtube a vložte do vyhľadávača surstromming – vznikla totiž verejná súťaž, ktorá stále trvá – ľudia z iných krajín si surstromming objednávajú a na kameru ho prvý krát skúšajú. Ale upozorňujem, je to len pre silné žalúdky.
Švédi majú radi zeleninu, ale viac mäso. Bravčové, hovädzie, sobie, divinu, jahňacie... Najlepší spôsob úpravy je na grile. Konečne sa oteplieva a ja sa teším na barbecue počas letných večerov.
A teraz ma už ale ospravedlňte, griluje sa mi mäso na balkóne.
o alkohole som vedela, že je pod prísnou oficiálnou inkvizíciou a verejne sa nepije :-) dá sa kúpiť draho v špecializovaných obchodoch, ako si napísala. počula som však aj to, že v drahých a lepších interhoteloch ho dostaneš len tak, ak si objednáš ovocie marinované v alkohole, napr. hruška vo vodke, kde sa ti ujde v širšom pohári na stopke asi 0, 5 dcl vodky aj :-) tiež, že existujú súkromné kluby s vchodom asi ako do pivníc dole, ktoré sú otvorené do 4-- tej až 5.-tej rána, oficiálne fungujú ako klub pre niečo iné, ale dôveryhodný zákazník a hosť, tam alkohol dostane. :-)))
potom som vedela o varení na masle a množstve dobrej kvalitnej smotany, ako aj o maslových krémových a smotanových zákuskoch v lístkovom ceste s množstvom týchto krémov v nich, ktoré sú vyhláseným priam cukrárskym umením, tiež o čerstvých rybách s množstvom omáčok na preliatie, gravlaxe, hodne kôpru, ako aj zeleniny, o sobom mäse, ktoré je delikatesou, o sušenom mäse, o údených lahôdkach, o perfektných paštétach a švédske lesy oplývajú množstvom rôznych chutných húb a lesného ovocia, z ktorých sa pripravujú neskutočné pochúťky :P
všetko, čo si napísala, sú pre mňa veci, ktoré som nepoznala a s veľkým záujmom som si prečítala :-)
dakujem za rozšírenie mojich vedomostí o Švédsku a jeho kuchyni, i zvykoch a sviatkoch.
užívaj si Švédsko, kde si si našla svoju lásku v dobrom zdraví, a šťastí v každom ohľade - nech sa Ti , Vám dobre darí i varí :-)))))
ale čo mňa zvlášť zaujíma, to sú tie krémové zákusky, ktoré sú veľkým umením, jednak čo do prípravy, jednak aj do ich prezentácie.
dakujem.