Švédska kuchyňa:
Slede, koláčiky a káva

Spracovala: Andrea Červenková, 6. júna 2014     12 minút čítania

V seráli SVETOVÉ KUCHYNE pokračujeme gastronomickými zaujímavosťami zo Švédska.


Foto: Svedka

Zámok Teleborgs Slot vo Växjö.


Naša Varecháčka Svedka nie je na Vareche dlho, zato je však veľmi aktívna a na jej profile môžeme nájsť samé originálne recepty. Prečítajte si niečo o gastronomických zvykoch krajiny, ktorá sa stala jej druhým domovom.



Jedným z hlavných dôvodov, prečo človek opustí svoje rodné hniezdo býva zväčša práca alebo láska. U mňa to bol ten druhý dôvod.

Žijem v najekologickejšom meste Európy - Växjö - nazývanom takisto najzelenším. Recykluje sa, čo sa dá, takmer v každom obchode sa nachádzajú automaty na výkup plastových fliaš (za 4 kusy 1,5-litrových fliaš dostanete 8 švédskych korún, čo je 1 euro), autobusy jazdia na šupky zo zemiakov a zvyšky potravín z domácností... V krajine s takmer najvyššími daňami vo svete, v kráľovstve, v krajine, ktorá musí nakupovať odpad od iných krajín. Kto by už len nepoznal Pipi dlhú pančuchu či skupinu ABBA? Áno, žijem vo Švédsku. Dovoľte mi priblížiť vám trochu zo švédskej kultúry hlavne z gastronomickej stránky.

Alkohol


Foto: Svedka

Jazero Växjösjön.


Alkohol v bežných obchodoch nekúpite a nedostanete ani v kaviarni, ak by ste si náhodou zmysleli na írsku či alžírsku kávu. Existujú špecializované predajne zvané Systembolaget, kde si alkohol za prítomnosti ochranky, či policajtov môžete kúpiť za ohromne zdanené ceny. Ak bar chce ponúkať alkoholické nápoje, zákonite musí zároveň ponúkať minimálne pár druhov jedál. Na otázku prečo? som dostala odpoveď – lebo. Ale i tak sa viacej popíja doma, samozrejme, cena alkoholu v podnikoch je niekoľko násobne vyššia ako v Systembolaget, a to je už čo povedať. Navyše bary ani nebývajú otvorené do neskorých hodín, maximálne do jednej-druhej rána a aj to len cez víkend.

Obľúbené je tu pivo, ktoré Švédi chodia pravidelne lacnejšie nakupovať do Nemecka. Takisto alkoholický Cider – niečo ako miešané perlivé nápoje s príchuťami od výmyslu sveta. Ak majú chuť na niečo ostrejšie – pijú snaps – malý pohárik niečoho zväčša bylinného, často len pri jedle.

Z nápojov je tu veľmi obľúbený cez Vianoce Julmust, cez Veľkú noc Paskmust – rovnaký čierny nápoj, ktorý sa nedá kúpiť po celý rok a 2-krát do roka mu menia etiketu. Niečo ako kofola, ale s nejakými bylinkami navyše. Ďalej Cider – kyselkavý originál jablčný perlivý nápoj, obľúbený aj v hruškovej verzii a v iných. Kúpite aj deťmi obľúbenú obyčajnú perlivú vodu s cukrom, originál sa aj volá cukrová voda, alebo aj rôzne druhy ovocných miešaných sód s nešpecifikovateľnou chuťou. Ale číslo jeden si drží mlieko. Vo Švédsku sa takisto nachádza najmenší počet ľudí s laktózovou intoleranciou – zhruba 20 percent, na Slovensku je to až 70 % (a tak isto aj vo Fínsku, čo je paradox).

Fika


Foto: Svedka

Švédske kaviarne typické svojimi koláčikmi.


Originál švédsky výraz, ktorý znamená pre mňa niečo ako siesta, ale je to čosi ako čas na kávu a niečo sladké pod zub. Ale to vám ďalej vysvetlím neskôr.

Káva sa tu pije na litre, doslova, aspoň 5-krát denne, čistá, prekvapkávaná, silná, čierna. Keď som si na návšteve vypýtala cukor alebo nebodaj kvapku mlieka, neunikli mi nechápavé pohľady v zmysle: čo si to ja vôbec dovoľujem, takto im haniť ich posvätný nápoj. Samozrejme v kaviarňach, ktoré sú na každom rohu, nájdete široký výber. Zbožňujem švédske kaviarne. Pri pulte si vypýtate, čo chcete. Zaplatíte. Počkáte si a vezmete na tácke. Sem-tam sa stane, že vás obslúžia, ale nerátajte s tým. A potom príde pre mňa to najkrajšie: čarovný kútik plný všelijakých druhov cukru, mlieka, smotany – samozrejme aj bez laktózy, keksíkov – samozrejme aj pre celiatikov alebo len nejaké čokoládky, ix druhov čajov... Nikto by si ani len nedovolil vziať viac, ako si zaplatil, aj keby mohol. Všetko by bolo dokonalé, ešte si tak môcť zapáliť jednu "zdravotnú" k tomu, ale to je vylúčené a zakázané.

Samozrejme aj cigarety sú tu veľmi drahé, takmer každý používa Snus – tabak, balený buď v malých vrecúškach alebo len tak – ktorý sa dáva pod peru. Obsahuje 10-násobne viac nikotínu ako cigarety a nie je až tak škodlivý ako fajčenie. Ale aj tak... nechutí mi. Keď uvidíte usmiateho Švéda – čo síce nebýva tak často, ale môže sa stať – a uvidíte úsmev ako po zjedení dvojitej porcie makových slížov, nebuďte prekvapení.


Foto: Svedka

Typické švédske koláčiky: dammsugare, chokladbulla, semla.


Vráťme sa teda k tej Fike. Ráno a počas obeda je takmer povinná a dodržuje sa temer v každom zamestnaní. Je to čas, pri ktorom majú ľudia nabrať sily, komunikovať, upevňovať vzťahy a sociálne väzby. Páči sa mi to. Na Fiku sa nájde dôvod vždy a nik nepovie nie. K Fike ale zákonite patrí niečo sladké. A teraz pozor: správna gazdinka by mala mať doma (ak má hostí) minimálne 7 druhov koláčikov, plus sucháre, či sušienky sa do tejto magickej sedmičky nerátajú, to je len bonus.

Kráľom všetkých koláčikov je kanelbullar – typické škoricové hniezda, tie zbožňuje naozaj každý. Ďalšie obľúbené sú mandelkubb – mandľové suché koláčiky, vaniljdrommar – vanilkové koláčiky, chokladbullar – plnené čokoládové gule, chokladbrod – čokoládové keksy, hallongrotor – malinové koláčiky, dammsugare – v preklade vysávač – marcipánové plnené koláčiky, kolakaka – karamelové koláčiky, kladkaka – lepkavý čokoládový koláč, krämig rabarberpaj – rebarborový páj, havreflarn – ovsené sušienky, äpplekaka – veľmi veľa verzií jablčného pája, semlor – jedia sa iba deň pred 40-dňovým veľkonočným pôstom, lussekatter – šafranové koláčiky, ktoré sa jedia iba na svätú Luciu a mnoho iných...


Foto: Svedka

Semlor sa jedia iba deň pred 40-dňovým pôstom.


Z ďalších sladkostí je tu až prehnane obľúbený Lakris – tvrdé aj gumené pelendrekové cukrovinky, zväčša obalené v soli, čiže slaný pelendrek – brrrrrr. Ďalej je obľúbená čokoláda, samozrejme s kúskami Lakrisu vo vnútri, čokoládky plnené tvrdým karamelom, nugát a mnoho iného.

Stolovanie

Určite poznáte výraz švédske stoly – a veru mňa zainteresovanie do tohto pojmu v reáli trošku prekvapilo. Či už vás niekto pozval na obed, večeru, alebo ste pozvali niekoho vy, spôsoby pri stolovaní sú trošku odlišné. Nikdy hostiteľka alebo niekto iný nenaberá jedlo na tanier, povie sa len: "nech sa páči" a každý sa chopí taniera a naberá z každého po troche. Čím viac rozličných misiek s jedlom, tým lepšie. Po dojedení sa hostia k švédskemu stolu vrátia a naložia si minimálne ešte jednu porciu. Neskôr možno ešte raz... Zo začiatku som naozaj nevedela, koľko treba navariť, lebo toto som naozaj pod kontrolou hneď nemohla mať.

Sviatočné jedlá


Foto: Svedka

V obchodoch dostať kúpiť široký výber mäsových guliek köttbullar.


Čo sa týka Vianoc alebo Veľkej noci – švédsky stôl je takmer totožný. Nesmú chýbať slede v rôznych nálevoch a omáčkach, údený losos, mäsové guľky, mini klobásky, Isterband – niečo ako jaternice, ale plnené iba zvyškami mäsa, šalát z červenej repy, zemiaky, pečené bravčové, pečeňový syr, rôzne druhy tvrdých a plesňových syrov, pečivo, pečená šunka, Janssons frestelse – gratinované zemiaky s ančovičkami, neochutená mliečna ryža, stromming – vyprážané veľké slede... Takisto veľmi obľúbené sú varené vajíčka obložené majonézou a krevetkami v náleve alebo s kaviárovou pastou.


Foto: Shutterstock

Falukorv - veľká klobása.


A všetko treba skombinovať na jeden tanier a nabrať si aspoň dva krát – nezabudnite. Obľúbené vo Švédsku sú aj veľké klobásy, podobné našim točeným, ale chutia naozaj mäsovo. Buď ich len tak osmažia, alebo používajú namiesto mäsa k rôznym omáčkam. Radi ku všetkému podávajú malé cestoviny – kolienka. Často sa používa kôpor. Zásadne varia iba na masle. Ku všetkému musí byť hojne omáčky na poliatie všetkého. Polievky u nich nie sú obľúbené, ale vo štvrtky zvyknú jedávať hrachovú polievku, ktorú nakoniec zajedia palacinkami. Polievky preferujú sladké – soppa alebo kräm – krémy z rôznych druhov ovocia, ale to už nie sú naozajstné polievky, ale dezerty. Najobľúbenejšia je Nyponsoppa – šípková polievka podávaná so zmrzlinou a mandľovými sušienkami.

Špecialita

No najväčšou špecialitou je snáď surstromming – slede v značnom štádiu rozkladu. Mŕtve sa nechajú istý čas na priamom slnku a neskôr sa balia do konzerv. Malé kúsky sa podávajú na obľúbenom Knäckebrod spolu s kyslou smotanou, kôprom, vareným zemiakom. Avšak je to veľký risk, čo i len sa priblížiť k niekomu, kto túto konzervu otvorí – a to sa dá iba vonku. Zápach je tak neznesiteľný, že ľudí dokáže totálne znechutiť. Ak to prekonáte a rozhodli ste sa ochutnať, sú tri možnosti. Prvá, že sa hneď povraciate a jednoducho nebudete schopní niečo také mať v blízkosti na jeden kilometer. Druhá, že sa síce najprv povraciate, ale po chvíli si nejako zvyknete a preváži presolená chuť nad hnilobnou. Tretia, že si tento skvost zamilujete. Surstromming sa dá objednať na internete, malá konzerva stojí cca 10 eur, ale poštovné je ešte drahšie. Avšak letecké spoločnosti odmietajú prevážať surstromming kvôli nebezpečenstvu explózie a nekonečného zápachu. Tento pokrm je vlastne legálny len vo Švédsku, chránia si ho ako majetok, ale obsahuje plno nežiaducich látok. Ak máte záujem, kliknite na Youtube a vložte do vyhľadávača surstromming – vznikla totiž verejná súťaž, ktorá stále trvá – ľudia z iných krajín si surstromming objednávajú a na kameru ho prvý krát skúšajú. Ale upozorňujem, je to len pre silné žalúdky.

Švédi majú radi zeleninu, ale viac mäso. Bravčové, hovädzie, sobie, divinu, jahňacie... Najlepší spôsob úpravy je na grile. Konečne sa oteplieva a ja sa teším na barbecue počas letných večerov.

A teraz ma už ale ospravedlňte, griluje sa mi mäso na balkóne.



Diskusia k článku

elixir
Veľmi pekný článok, @svedka , ďakujem Ti zaň. :) Zaujal ma ten Sustromming, také niečo by ma nenapadlo že niekde jedia, ale na druhú stranu to je možno veľmi starý recept a voľakedy boli ľudia menej prieberčivý. :) Má to ešte výraznejšiu arómu ako olomoucké syrečky?
svedka
@elixir dakujem Ti krasne :) Olomoucke syrecky su v porovnani s tymto asi ako jemny osviezovac vzduchu :)
elixir
@svedka tak to radšej nebudem vymýšľať :) Vo Švédsku som ešte nebola, láka ma to tam na dovolenku - človek o ňom počuje samé pekné veci, a k tomu ešte tá fika. :)
mariamka
velmi pekne svizne napisane, dakujem @svedka za zaujimave citanie, priblizenie zvykov nam blizkej a zaroven vzdialenej kultury, gastronomie, nech sa ti dari :) //cekla som aj ten youtube, uff uff :)
pusta
Milá@svedka , už od chvíle, čo si avízovala svoj článok, som sa tešila na toto zaujímavé čítanie.
o alkohole som vedela, že je pod prísnou oficiálnou inkvizíciou a verejne sa nepije :-) dá sa kúpiť draho v špecializovaných obchodoch, ako si napísala. počula som však aj to, že v drahých a lepších interhoteloch ho dostaneš len tak, ak si objednáš ovocie marinované v alkohole, napr. hruška vo vodke, kde sa ti ujde v širšom pohári na stopke asi 0, 5 dcl vodky aj :-) tiež, že existujú súkromné kluby s vchodom asi ako do pivníc dole, ktoré sú otvorené do 4-- tej až 5.-tej rána, oficiálne fungujú ako klub pre niečo iné, ale dôveryhodný zákazník a hosť, tam alkohol dostane. :-)))
potom som vedela o varení na masle a množstve dobrej kvalitnej smotany, ako aj o maslových krémových a smotanových zákuskoch v lístkovom ceste s množstvom týchto krémov v nich, ktoré sú vyhláseným priam cukrárskym umením, tiež o čerstvých rybách s množstvom omáčok na preliatie, gravlaxe, hodne kôpru, ako aj zeleniny, o sobom mäse, ktoré je delikatesou, o sušenom mäse, o údených lahôdkach, o perfektných paštétach a švédske lesy oplývajú množstvom rôznych chutných húb a lesného ovocia, z ktorých sa pripravujú neskutočné pochúťky :P
všetko, čo si napísala, sú pre mňa veci, ktoré som nepoznala a s veľkým záujmom som si prečítala :-)
dakujem za rozšírenie mojich vedomostí o Švédsku a jeho kuchyni, i zvykoch a sviatkoch.
užívaj si Švédsko, kde si si našla svoju lásku v dobrom zdraví, a šťastí v každom ohľade - nech sa Ti , Vám dobre darí i varí :-)))))
svedka
@elixir urcite prid a dame fiku spolu :) @mariamka dakujem Ti,veru,je to ,,chutovka,, :D @pusta dakujem za Tvoje doplnenia a dakujem za komentik :) Nech sa aj Tebe dari a nech Ti vari :)))))))
marcy
ďakujem za veľmi pútavý článok,doslova láka .....snáď niekedy nielen palcom na mape :)
xenoclea
No, tak suRströmming ("kysle slede") smrdia ako mrtvola v rozklade - des a hroza. No co sa tyka toho alkoholu, @pusta , vodku si mozes objednat v hociktorom bare vo Svedsku (ale pozor, nie celu flasu - to je zakazane), pokial mas dost penazi. Inak nakladane ryby, ktore milujem, ma tu velmi sklamali - su sladke az hroza! Musela som ich vyhodit. Vseobecne Svedi pouzivaju strasne vela cukru, este aj chlieb maju sladky.
pusta
@xenoclea , to viem, asi by som sa skôr prejedla tej marinovanej hrušky, než opila z vodky :DDD
ale čo mňa zvlášť zaujíma, to sú tie krémové zákusky, ktoré sú veľkým umením, jednak čo do prípravy, jednak aj do ich prezentácie.
dakujem.
svedka
@xenoclea je tam preklep,vsimla som si aj ja,ale co uz.Preto sladky chlieb,lebo maslo je zas o dost slansie :) Nakladane slede kupis aj v inych nalevoch ci omackach,nie len presladene.
pusta
@svvedka , Kottbullar som už robila, tie guľky mäsové sú vynikajúce, robila som ich však v omáčke na červenom víne a jeden z mojich priateľov prednášal opakovane v Stockholme a bleskovo sa ohradil, že nie sú švédske potom a ja somho vzápätí uzemnila, že pije sa aj vo Švédsku, len nie oficiálne :DDD
xenoclea
@pusta - vo Svedsku sa pije oficialne a veselo, jediny rozdiel je v tom, ze si alkohol kupujes v specializovanych predajniach. @svedka - maslo dostat normalne, slane a extra slane, pokial viem. Navyse slanost masla neneutralizuje sladkost chleba, naopak, je to o to odpornejsie. My si tu chlieb pecieme alebo kupujeme v Lidli (nesladky). Je mi len luto, ze nejem sladke, lebo tych kolacikov je tu naozaj od vymyslu sveta...
matata1
Jéj @svedka akurát včera som pozerala dokument o Švédsku a jeho gastronómii a teraz som narazila na tvoj článok. Videla som, ako otvárali a jedli surstromming - prerazili konzervu nožom, prepláchli v potoku a potom podávali presne tak isto, ako opisuješ ty. Mňa veľmi zaujali račie párty, vraj sa poriadajú len v období kvitnutia kôpru, ako rozlúčka s letom. Veľmi sa mi to páčilo. Ďakujem pekne za zaujímavý článok.
svedka
@xenoclea ale ved ja viem,ake si mozem kupit :) To bol len ,,svedsky argument,,-vzdy odpovedali takto,na rovnaku otazku :) @matata1 veru vela toho je aj nedopisaneho,cloveka napadne,ked dokonci :) Moze byt,tu na juhu to nie je extra zvykom tak,ako predtym a neviem,preco je to tak.Ale je to delikatesa :) Dakujem Ti za komentik.
svedka
...ale jedava sa vzdy v prvy stredu v auguste.Ak by ta zaujimalo,je to preto,ze predtym bolo lovenie v isty cas zakazane,bolo povolene lovit od tohoto dna a aj ked zakaz uz pominul,ludia si to nejak zauzivali ako tradiciu :)
safran
objavila som tento článok až dnes... je výborný :-) ďakujem, pre mňa veľmi zaujímavý
tinca
@svedka milujem tieto články varecháčov čo žijú v zahraničí. Všeobecne tie severské krajiny žiaria čistotou, tam si asi viac vážia prírodu,ale zároveň aj seba.Ďakujem ti za krásny článok. No a dala si aj typ ak by sme ťa dokvitli pozrieť: 60-tka slivovica,hruškovica...a ciginky:) Nech si tam šťastná aj so svojou láskou.
svedka
@tinca moja mila,dakujem za komentik a to vies,si vitana aj bez tychto specialit,teraz aj tak nemozem,radsej nejake tvoje dobre dzemiky ... :)






 



TOPlist