Semlor

svedka - fotkasvedka, 17. apríla 2014
Semlor
Foto: svedka

Kolaciky su velmi syte,typicke svedske :) Jedia sa raz do roka-den pred 40-dnovym postom :)

10
porcií
10 minút
na 225 °C

Suroviny

75 g
2 dcl
1/2 kocky
stipka
1/2 ČL
 na potretie
 celé
7 dcl
1 bal.
Na mandľovú plnku:
200 g
100 g
100 g
0,5 dcl
 na posypanie
3 dcl




Postup

  1. 1

    Maslo si roztopime,zmiesame s mliekom (37stupnov) a pridame pol kocky drozdia.Pridame cukor,sol,kardamon,vajce 6dcl muky.Premiesime a nechame odpocivat 30 minut,zakryte utierkou.Po uplynuti doby pridame zvysnu muku spolu s praskom do peciva a vymiesime.Vytvarujeme si gulky,vyslo mi asi 10 vacsich.Poukladame na plech vystlany papierom na pecenie a nechame odpocivat opat zakryte utierkou 20 minut.Nakoniec potrieme vajickom a pecieme vo vyhriatej rure 10 minut pri teplote 225stupnov.

    Semlor - obrázok 1
  2. 2

    Pripravime si mandelmassu-mandlovu plnku.Mandle zmiesame s praskovym a krystalovym cukrom spolu s 0,5 smotany,mozte pridat aj viac-podla potreby.Aby nebola zmes prilis tekuta :)

  3. 3

    Buchty si prekrojime.

    Semlor - obrázok 3
  4. 4

    Natrieme asi 1pl mandlovej zmesi a dolozime kopcom slahacky :) Poprasime praskovym cukrom.Dobru chut.

Diskusia k receptu

safran
semrol mi hneď evokoval slovo šamrole .-)
mariamka
srandovne hambace ,, ale uz ma asik nic neprekvapi, dnes Nigella plnila podobne buchty zmzlinou a dlavili o dusu ,, naozaj zaujimava ta mandlova napln, to fakt vystaci na tych 40 dni ?
jozka2
svedka,toto musi byt velmi chutne,vdaka,ze pridavas ich narodne tradicne jedla,tie su najlepsie rokami a tradiciou odskusane,prajem prijemnu Velku Noc spoza velkej mlaky.
sovka62
@svedka , ukladám a vyskúšam, keď príde vnuk. Ten je do Švédska zamilovaný, dokonca až tak, že sa tam rozhodol žiť. Už tri roky sa učí jazyk, do Štokholmu cestuje viac krát do roka, tam tú švédčinu trénuje. V júli má promócie a hneď po nich chce odísť, bývanie už má zaistené.
A ja neviem, či sa mám tešiť, či smútiť. Dožičím mu život v krajine, kde asi veci lepšie než tu, na druhej strane ma bolí srdce, že sa budeme lúčiť.
gubics
@sovka 62, Švédsko nie je na konci sveta, aj moja dcéra je 1500 km odo mňa,ale dnes už vzdialenosti pri toľkej technike nehrajú až tak významnú úlohu. Môžete sa navzájom navštevovať. Ten koláčik potom môžeš vyskúšať aj na originálnom mieste.
svedka
@sovka62 dozic :) Kludne mohol studovat svedcinu tu a za rok by to mal lavou zadnou za sebou :) Bud rada,ze ma ambicie,mas iste sikovneho vnuka :) @gubics rodina moze byt len par km vzdialena,stale to bude daleko :)
jozka2
Sovka,bude urcite chybat celej rodine,ale budete v spojeni cez internet,ak sa mu bude darit budete sa tesit z jeho uspechov a babka bude cestovat.Prajem Pozehnanu Velku Noc sovka a nech sa mu dari.
afataga
no sak aj toto vyzera, ze to musi byt dobre, len toho cukru sa mi zda trochu vela, zaujima ma, co nastane, ked do toho clovek zahryzne :-)
svedka
@afataqa naozaj to nie je take sladke+ked pridas neosladenu slahacku.Musis najprv jest vrch a naberat si slahacku a potom ti ostane spodna cast a to uz potom nie je nebezpecne :D
kukulienka71
Aké podarené! To slovo semlor mi skôr pripomína žemle,aj tak vyzerajú.Švédske plnené žemličky,plnka tiež vyzerá byť chutná,ukladám,vďaka,@svedka :-)
sovka62
@svedka , vnuk sa učí švédčinu ako samouk. Študuje na Technickej univerzite v Bratislave, elektrotechniku. Má perfektnú angličtinu (až takú, že architektonická firma v ktorej pracuje ako brigádnik, robí projekty na elektroinštaláciu, ho práve kvôli angličtine chcela po skončení školy zamestnať). Asi by sa dohovoril aj vo Švédsku, ale usúdil, že ak bude poznať jazyk, bude sa mu ľahšie hľadať miesto.
svedka
@sovka62 dobre usudil,nech sa snazi,anglictinu tu rozumie kazdy,ale zamestnat sa da iba so svedcinou :) Vyzaduju to-preto su tu
aj zdarma skoly pre imigrantov :)
sovka62
Ďakujem, @svedka , hádam to všetko dobre dopadne, prajem mu úspech, naozaj sa veľmi snaží, zaslúži si ho.
haji
Vypadá to moc dobře! Jejda, si tu chuť představuji, určitě je to prudce jedlé!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia