Lussekatter

svedka - fotkasvedka, 17. apríla 2014
Lussekatter
Foto: svedka

Typicky svedsky safranovy kolacik,ktory sa jedava iba 13.decembra na Luciu (potajme sa vyjeda stale) :)

40
porcií
8-10 minút
na 250 °C

Suroviny

100 g
5 dcl (37stupňov)
1 kocka
250 g (smotana kyslá)
1 g
1,5 dcl
stipka
1,6 l
 na potretie
80 ks na očká




Postup

  1. 1

    V prvom rade-1dcl muky sa rovna 60g muky-ak by robilo niekomu problem :) Maslo si roztopime a zmiesame s teplym mliekom,tvarohom,drozdim a vsetkym ostatnym.Necakame najprv na nakysnutie drozdia.Az ked riadne zmiesame vsetky ingrediencie,cesto prikryjeme utierkou a nechame odstat 40 minut.

  2. 2

    Po vykysnuti si cesto rozdelime na 4 casti.Prvu cast si usulame tak,aby nam vyslo nakrajane na 10 casti.Kazdu jednotlivu cast este raz usulame asi na hrubku tensieho parku :) , ,,zrolujeme,, ako vidite na obrazku-na jednej a potom na druhej strane.Takto postupujeme so vsetkymi castami,cize nam vide 40 kuskov.Do stredov ociek vlozime susene hrozienka.

  3. 3

    Poukladame ich na plech vystlanym papierom na pecenie a opat,prikryjeme utierkou a nechame opat odpocivat 40 minut.Po uplynuti casu ich potrieme celym vyslahanym vajickom.Pecieme vo vyhriatej rure 8-10 minut pri teplote 250 stupnov.

  4. 4

    Ak sa Vam nechcu tvarovat original Lussekatter,mozte ich jednoducho upect ako buchty.Potom treba piect 20 minut pri teploe 225 supnov.Dobru chut :)

Diskusia k receptu

afataga
a ja ze kde si dala ten tvaroh a ty do cesta, si ho schovala? este som take cesto nerobila, moze to byt fajne
svedka
velmi jemne:) aj po par mesiacoch v mraznicke :D
danielas
Šikovné! Mám Lucku, prekvapím. Pekné sviatky vinšujem
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
Vydarené S :-))..veľmi sa mi páči v konečnom výsledku.
Chcem sa opýtať tej múky je 1 liter a 6 dcl? Ďakujem.
svedka
@lba vdaka Ti :) ano,teda 16dcl muky alebo krat 60,cize 960gramov :)
medovnicek
pripomína mi judášiky a ten šafrán zabezpečí krásnu žltú farbu:)
tatranocka
Šafrán dávaš do rozpusteného masla ? Ja som zatiaľ len vo vode a víne máčala,tak ma to zaujíma,či aj v tuku pustí farbu.
svedka
Ale najlepsie je ho dat nasucho do rury rozvonat a hotovo
kukulienka71
Tak som tu aj s obrázkom:-) jednoduché na prípravu, veľmi mäkkučké, jemné cesto ako páper, výrazne ho cítiť za šafranom, ja mám tú špecifickú chuť veľmi rada. Musím len a len chváliť tento recept, teraz si ho ukladám k už vyskúšaným, pridala som aj 5* a odporúčam


svedka
@kuku mas ich ako malovane.krasa a velmi ti dakujem, takyto komentar najviac potesi ♡
havino
pekne ste napiekli dievky, nepostrehla som recept a s tvarohom len dobré môže byť, určite vyskúšam aj ja
haji
Aj toto vypadá prudce jedle!! K tomu ještě Kuku s jejím provedením - holky šikulky!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia