Zdroj: Agravital. Autor: Vladimír Škuta.
Po dvoch rokoch to vyzerá tak, že konečne zažijeme Veľkú noc tak, ako si ju všetci pamätáme - v spoločnosti našich najbližších. Určite sa mnohí tešíte na tieto radostné stretnutia, na šibačov a oblievačov, ale sme si istí, že veľa z vás sa nevie dočkať aj chutných veľkonočných dobrôt. A tak sme si pre vás pripravili skvelý veľkonočný tip, a to vynikajúcu syrovú roládu, ktorá bude chutiť všetkým sviatočným hosťom. Prezradíme vám nielen samotný recept, ale aj tajomstvo, vďaka ktorému bude vaša roláda chutiť lepšie ako kedykoľvek predtým…
Jej tajomstvo pochádza z horských a podhorských pastvín na Horehroní. V prekrásnej prírode pod Tatrami sa už desaťročia odovzdávajú mliekarské tradície z pokolenia na pokolenie, a aj vďaka tomu dnes v Brezne úspešne funguje Breznianska mliekareň. Je to mliekareň menšieho typu, no vybavená je modernou technológiou, ktorá sa spolu s profesionálnym personálom stará o vysokú kvalitu mliečnych produktov Agravital a teda aj samotného farmárskeho masla, ktoré budete potrebovať na túto roládu. Výnimočnosť mliekarne spočíva v tom, že spracováva výhradne mlieko zo svojho vlastného poľnohospodárskeho družstva. Žiadne cudzie mlieko nepotrebuje dovážať. Aj preto dokáže mliekareň garantovať vysokú kvalitu svojich produktov, pretože sú vyrobené z čerstvého mlieka najvyššej kvality, ktoré je navyše spracované ešte v deň nadojenia. A to už je naozaj tromf, ktorý sa ťažko prekonáva.
Zdroj: Agravital. Autor: Miňo Debnár.
Keď sme hovorili o tradíciách, mysleli sme to vážne. Samotné farmárske maslo Agravital je vyrobené tradičnou metódou stĺkania, čím mliekareň zostáva verná svojim predchodcom a predkom, ktorí maslo vyrábali rovnako. Navyše, má nezameniteľnú šľahačkovú chuť, ktorú v by ste v bežných maslách hľadali márne. Spôsobené je to najmä poctivou kvalitnou stravou, ktorou družstvo kŕmi svoje dojnice. Z tejto farmy sa priamo na váš stôl dostane nielen maslo, ale aj mlieka, jogurty, tvarohy, jogurtové mlieka či údené a neúdené parenice a syry. Vyberte si, ponuka je bohatá.
Recept na syrovú roládu s maslom Agravital
Budete potrebovať:
400 g strúhaného tvrdého plátkového syra (eidam)
2 ks syra v črievku
120 g masla Agravital
5 nakrájaných uvarených vajíčok
200 g šunky nakrájanej na kocky
1 nakrájanú červenú papriku
1 nakrájanú žltú papriku
nasekanú pažítku
soľ
mleté čierne korenie
Postup:
Na potravinovú fóliu si rozložíme plátky tvrdého syra tak, aby sa prekrývali. Zmiešame všetky suroviny, čím nám vznikne zmes, ktorú natrieme na pripravené pláty syra. Takto natretý plát zrolujeme do valčeka a zabalíme do fólie.
Roládu dáme stuhnúť do chladničky na asi štyri hodiny. Podávame s čerstvým chlebom alebo bagetou.
Dobrú chuť a krásne sviatky!