Foto: Pravda - Ivan Majerský
Na ich prípravu potrebujeme pol litra plnotučného mlieka, hrubú múku (podľa potreby), cukor, soľ a droždie. Pripravíme zákvas a pridáme ho do zmesi mlieka a múky. Vykysnuté cesto premiestnime na múkou posypaný lopár a rukami ho porozťahujeme. Potom pohárom „vykrútime“ 28 knedlí a tie po dokysnutí nakrátko opražíme vo vymastenom hlbšom plechu.
Keď plech vychladne, „nadlacke“ sa zalejú studenou vodou, prikryjú pokrývkou a uvedú do varu. Po 5 – 7 minútach plech odkryjeme a vodu necháme odpariť. Z plechu knedle odoberieme ohybným nožom a premiestnime na dve veľké ploché misy. Na prvej z nich ich posypeme slaným syrom a na tej druhej pripravíme ich sladkú verziu. Záleží len na vás, či si pripravíte „nadlacke“ s orechovou, alebo makovou posýpkou.
Na Dolnej zemi často používajú na tieto účely lieskové orechy alebo biely mak. „Nadlacke“ s cukrovou posýpkou z bieleho maku sú pochúťkou, s akou sa v našich končinách len veľmi ťažko stretnete.
Diskusia k článku