Fedor Malík:
Štanglice

Fedor Malík, 22. januára 2013     2 minúty čítania

Môj priateľ Miro Demák, dolnozemský Slovák žijúci v Bratislave, ma opäť potešil. Hneď po Novom roku mi poslal Pazovský kalendár 2013.


Foto: Pravda - Robert Hüttner


Je to milé a poučné čítanie. Približuje život a dianie našich súkmeňovcov v krajine, ktorá je nám taká blízka a taká vzdialená zároveň.


Značná časť príspevkov, a to ma potešilo, je z oblasti gastronómie. Tej pôvodnej i súčasnej. Spomienky i recepty prináša dobrá desiatka dolnozemských kuchárok a „tortárok“. (Také slovo naša slovenčina nepozná...)


Jednou z nich je i Mária Gašparová. Je odborníčkou na torty a drobné koláče. Dokáže upiecť tortu i zo sto vajec a tá najchutnejšia je orechová. Boli víkendy, keď ich dokázala urobiť i desať, dvadsať. Je i šampiónkou „Tortiády“, súťaže tortárok, ktorú organizuje staropazovský rozhlas.


Srdcu starenky Gašparovej sú však najmilšie orechové „štanglice“. Netreba ich piecť a na ich prípravu potrebujete pol kila mletých orechov, pol kila práškového cukru a päť žĺtkov. Všetko dobre zhomogenizujete, rozvaľkáte a orechovú masu nakrájate na tyčinky (štanglice). Vrch štanglíc potriete hrubšou vrstvou snehu z bielkov (jeden bielok, tri lyžice cukru). Štanglice musia dobre preschnúť a potom sa môžu papkať i dva–tri týždne.


A ešte čosi. Časť orechov môžete nahradiť mletými mandľami alebo jadierkami z marhúľ. Štanglice dostanú celkom iný, atraktívny chuťový rozmer.






Diskusia k článku

kuchticka
Nepochybujem, ze tie stanglice chutia vynikajuco, len ma napadlo, ze surove vajcia v dnesnych casoch nie su velmi bezpecne jest zo zdrav. dovodov. Salmonela je najcastesou chorobou ktorou sliepky trpia pri hromadnom chove.
pivonka
Veľmi sa i páči výraz "tortárka".
Orechové štangličky robievala moja mama a to ešte v časoch jej mladosti, ale ich piekla. Isto budem mať niekde v jej písanke recept. Potom ich prestala robiť. Jednak tu, na Kysuciach, nám orech na dvore nerástol a tiež sa nám zdali byť presladené.
an3da
Som z dolnej zeme, kolegyňa robila štanglice ale ich tiež piekla, tj. sušila v rúre.
hubata
"Orechové štangličky" nesmeli chýbať na záhoráckyh svadbách, hodoch a krstinách. Ale tiež sa piekli a navrch sa dávala žĺtková glazúra (poleva). Možno tiež recept pochádza z dolnej zeme ......
rea1
áno, orechové štangličky robievala aj moja mama, keď som bola ešte decko. potom ich robiť prestala a štangličkovú štafetu som prebrala ja. navrch ide sladký bielkový sneh natretý na hrúbku tak 3 mm a v trúbe pobudnú iba kým sa ten sneh zvrchu nezasuší. je to síce vianočná klasika ale u nás sa robia aj cez rok, len tak, keď synov naháňa mlsná.
turistka
Dobrí priatelia vždy vedia prekvapiť i drobnosťou, ako je kalendár a Vaše rozprávanie o pani Gašparovej, ktorá vypeká dobroty - torty, ale predsa len najradšej má štangličky. Túto cukrovinku som nikdy nerobila, ale jedla, je to fajné, ako všetko v čom sú orechy. Trošku mi je ľúto, že u nás stromov-orechov je veľmi málo aj to len v súkromných záhradách.
hltavec
@turistka milá kolegiňa z brandže, týmto sa ťa chcem spítať, čo je dobré na tých uhukaných tvrdých kusoch stromu zvaných orechy.... šak sa to len zašpricuváva medzi zubami... ale ináč vás s profesionálneho hľadiska gastronómie nezaznávam, len ignorujem... za pochopenie ďakujem...
julanda
@hltavec , veď orechy sú mimoriadne zdravé - a okrem toho chutné a majú všestranné použitie.
jozka2
@hltavec denne by sa malo zjest aspon 3-5 orechov,obsahuju olej zdraviu prospesny a naviac na orechu je zdrave vsetko pocnuc listami,zeleny obal ,sucha skrupinka a velmi liecive su aj priehradky medzi orechami,len mi o tom nevieme raz to tu dam.






 



TOPlist