Foto: Pravda - Robert Hüttner
Značná časť príspevkov, a to ma potešilo, je z oblasti gastronómie. Tej pôvodnej i súčasnej. Spomienky i recepty prináša dobrá desiatka dolnozemských kuchárok a „tortárok“. (Také slovo naša slovenčina nepozná...)
Jednou z nich je i Mária Gašparová. Je odborníčkou na torty a drobné koláče. Dokáže upiecť tortu i zo sto vajec a tá najchutnejšia je orechová. Boli víkendy, keď ich dokázala urobiť i desať, dvadsať. Je i šampiónkou „Tortiády“, súťaže tortárok, ktorú organizuje staropazovský rozhlas.
Srdcu starenky Gašparovej sú však najmilšie orechové „štanglice“. Netreba ich piecť a na ich prípravu potrebujete pol kila mletých orechov, pol kila práškového cukru a päť žĺtkov. Všetko dobre zhomogenizujete, rozvaľkáte a orechovú masu nakrájate na tyčinky (štanglice). Vrch štanglíc potriete hrubšou vrstvou snehu z bielkov (jeden bielok, tri lyžice cukru). Štanglice musia dobre preschnúť a potom sa môžu papkať i dva–tri týždne.
A ešte čosi. Časť orechov môžete nahradiť mletými mandľami alebo jadierkami z marhúľ. Štanglice dostanú celkom iný, atraktívny chuťový rozmer.
Orechové štangličky robievala moja mama a to ešte v časoch jej mladosti, ale ich piekla. Isto budem mať niekde v jej písanke recept. Potom ich prestala robiť. Jednak tu, na Kysuciach, nám orech na dvore nerástol a tiež sa nám zdali byť presladené.