Foto: www.sxc.hu/davidlat
Špargľová sezóna je tu!
Šťastná a krásne nalíčená pani vzala misku a špargľu bohato preliala holandskou omáčkou... Nasledovala bitka o posledné kúsky (niečo podobné ako pri reklame na nemenovanú zmrzlinu, ktorá sa dodnes nezmenila). Odvtedy som túžila ju ochutnať, aj keď som ani netušila, ako môže taká biela zelenina chutiť.
Po revolúcii sa roztrhlo vrece s podnikateľskými zámermi mojich krajanov a tak prišlo k tomu, že jedného dňa začali pripravovať polia kúsok od môjho mesta na pestovanie špargle. Už o pár rokov počas sezóny dávali tieto polia prácu mnohým nezamestnaným v kraji. Práca to bola ťažká, no na tú dobu dobre platená. Často sme jazdievali okolo, brigádnici v plavkách a širákoch, natretí opaľovacím krémom, ohýbali svoje chrbty pri obrábaní políčok. Onedlho v priľahlej dedinke otvorili aj prvý obchod so špargľou. Ľudia ju sprvu nakupovali veľmi opatrne. Nevedeli ako ju spracovať a tepelne upraviť. A na tú dobu bola aj dosť drahá.
Recepty s bielou špargľou
Krstná mama pracovala v zdravotníctve, presviedčala nás, koľko vitamínov špargľa obsahuje, tak sme sa napokon nechali uhovoriť. Šúpanie bolo nekonečné, no stálo to za to, naša prvá smotanová špargľová polievka nemala chybu. Odvtedy má miesto aj v mojom jedálničku. Každú sezónu vymýšľam všakovaké dobroty, kým je čas. A ten čas práve nastal...
Jedlo pre labužníkov
Foto: www.sxc.hu/nosheep
Filet Mignon so špargľou pre labužníkov..
V Nemecku sú ňou vraj dokonca priam posadnutí. Každý rok sa konajú v mestečkách, kde sa špargľa pestuje, slávnosti na otvorenie sezóny. Každý Nemec podľa štatistík zje ročne 1,2 kilogramu tejto hodnotnej zeleniny.
Kým v spomínaných krajinách ponúkajú v tomto období v reštauráciách špeciality zo špargle od výmyslu sveta, k nám tento trend postupuje len veľmi pomaly. Aj keď treba povedať, že existujú výnimky, najmä v našom hlavnom meste, kde je špargľa ako surovinový artikel hosťami reštaurácií žiadaná.
Špargľa a zdravie
Špargľa je mimoriadne prospešná pre ľudský organizmus, obsahuje vitamíny A, B2 a B6, C a tiež kyselinu listovú, množstvo minerálnych látok ako draslík a horčík. Látka glutatión, ktorý obsahuje, pôsobí blahodarne na vitalitu mužských spermií. Vychádza mi z toho, že ak sa pokúšate o dieťatko, mali by obaja partneri konzumovať špargľu. Ženy by totiž pred plánovaným počatím a počas prvých mesiacov tehotenstva mali prijímať zvýšené množstvo tejto kyseliny. Naopak, jej nedostatok môže plodu spôsobiť rázštep chrbtice. Špargľa je tiež výborným zdrojom vlákniny, ktorá napomáha jedlu prejsť tráviacou sústavou.
Recepty so zelenou špargľou
Odporúča sa tiež konzumovať špargľu v rámci prevencie voči rakovine, vhodná je tiež ako prostriedok na odvodnenie a pri močových infekciách, obsahuje totiž až 93 % vody. Pozitívne tiež vplýva na tvorbu krvi, posilňuje srdce a znižuje krvný tlak. Výborné účinky boli tiež dokázané aj pri boji s akné a kožným ekzémom, odporúča sa tiež pri liečbe cukrovky a obezity. A nielen študentov určite poteší správa, že konzumáciou špargle si zlepšia pamäť a schopnosť koncentrovať sa. Pomáha tiež pri vypadávaní vlasov, no a v niektorých krajinách ju dokonca považujú za afrodiziakum. Pri diétach je tiež vhodné konzumovať špargľu – nemusíte sledovať, či vám niečo chýba, potrebné dôležité látky pre organizmus vám dodá práve táto zázračná zelenina.
Ako sa pestuje a čistí
Existuje niekoľko druhov špargle, najznámejšie sú však tri - biela, zelená a fialová. Na pestovanie vyžaduje ľahkú suchšiu pôdu, na jednom mieste je možné ju pestovať 15-20 rokov. Biela špargľa je najnáročnejšia, musí sa udržiavať v tme pod zemou. Zelená sa pestuje v záhonoch, no a fialový odtieň nadobudnú výhonky bielej po určitom čase od zberu.
Špargľu treba konzumovať čo najčerstvejšiu, najlepšie hneď v deň, kedy sme si ju kúpili. Bielu špargľu treba šúpať, od hlavičky smerom dolu. Spodné časti špargle bývajú dosť drevité, preto sa zvyknú dva centimetre z konca odrezať. Netreba ich však vyhadzovať, dajú sa použiť napríklad do polievky alebo vývaru, ktorý môžete po rozmixovaní vypiť alebo použiť na ďalšie varenie. Tým istým spôsobom sa dajú zužitkovať aj šupky, treba ich ale pred varením poriadne očistiť. Pre vysoký obsah dusičnanov sa špargľa neodporúča druhý krát zohrievať.
Špargľa v kuchyni
Najjednoduchší spôsob ako pripraviť špargľu je uvariť ju v slanej vode alebo pripraviť na pare. Variť by sa mala postojačky (samozrejme špargľa, unavená gazdinka si môže aj sadnúť...), na jej prípravu je teda vhodnejší úzky vysoký hrniec.
Takto upravená sa môže podávať ako samostatný pokrm, alebo ako predjedlo, či príloha k chutnému šťavnatému mäsku. Vhodná je tiež surová do rôznych šalátov, výborne chutí aj grilovaná, či zaváraná. Najviac spomínaných vitamínov a minerálov je samozrejme práve v surovej špargli. Biela je najvhodnejšia na prípravu polievok, omáčok a zapekaných jedál, zelená na grilovanie a do šalátov.
No a ako ju jesť? Ak ju už máte na tanieri, nerozpakujte sa použiť ruky, etiketa však dovoľuje použiť aj vidličku, tak si vyberte! :-)
Zdroj: wikipedia
Robim ju tak, ze do nadoby dam vodu so solou (tato nechava krasnu zelenu farbu spargle) a nevarim ju nikdy vo vode iba nad parou, potom ju svihnem na par sekund do velmi ladoveho kupela (blanche). Takto Ostane jemnucko chrumkava a pretoze je mladucka nie je potrebne ju tepelne dlho upravovat.
Je dobra papkat samostatne, alebo ako priloha k masu s yougurovymi ci smotanovymi, syrovymi omackami, velmi znama je Holandkou omackou (Hollandaise sauce), bechamel sauce, alebo ju podavame len s lahkymi ovocnymi, alebo zeleninovymi omackami...
Kto zatial neskusil, dajte sa nahovorit;
Je vynikajuca aj zopecena na malse ci oleji a dnes je uz na jej papkanie vela druhov receptov.
Sandika, tetno kolac tiez vyskusam, vyzera krasne!
Cheers Varechacom!
@sjuz máš pravdu s tým ulomením aj ja to tak robím.Niekde som to čítala už je to pár rokov,len to čistenie,ale aj tak sa tešA
www.asparagus.sk