Trendy:
Špargľová sezóna už odštartovala!

redakcia, 21. apríla 2010     8 minút čítania

Ak ste milovníkmi špargle, je najvyšší čas poprehŕňať sa v obľúbených receptoch na túto lahodnú zeleninu. Je totiž špargľová sezóna a tá potrvá len do konca júna!


Foto: www.sxc.hu/davidlat

Špargľová sezóna je tu!


Moje prvé „virtuálne“ stretnutie so špargľou. Mám 10 rokov. Sedím pred telkou a zúrivo sledujem reklamu na ORF 1. Zúrivo, lebo nič, čo tam ukazujú u nás nedostať. Fialová krava, zmrzlina posypaná orieškami a poliata medom, jogurty od výmyslu sveta. A potom to prišlo. Rodinné stretnutie, v strede stola obrovská misa s uvarenou šťavnatou bielou špargľou.

Šťastná a krásne nalíčená pani vzala misku a špargľu bohato preliala holandskou omáčkou... Nasledovala bitka o posledné kúsky (niečo podobné ako pri reklame na nemenovanú zmrzlinu, ktorá sa dodnes nezmenila). Odvtedy som túžila ju ochutnať, aj keď som ani netušila, ako môže taká biela zelenina chutiť.

Po revolúcii sa roztrhlo vrece s podnikateľskými zámermi mojich krajanov a tak prišlo k tomu, že jedného dňa začali pripravovať polia kúsok od môjho mesta na pestovanie špargle. Už o pár rokov počas sezóny dávali tieto polia prácu mnohým nezamestnaným v kraji. Práca to bola ťažká, no na tú dobu dobre platená. Často sme jazdievali okolo, brigádnici v plavkách a širákoch, natretí opaľovacím krémom, ohýbali svoje chrbty pri obrábaní políčok. Onedlho v priľahlej dedinke otvorili aj prvý obchod so špargľou. Ľudia ju sprvu nakupovali veľmi opatrne. Nevedeli ako ju spracovať a tepelne upraviť. A na tú dobu bola aj dosť drahá.

Recepty s bielou špargľou

Krstná mama pracovala v zdravotníctve, presviedčala nás, koľko vitamínov špargľa obsahuje, tak sme sa napokon nechali uhovoriť. Šúpanie bolo nekonečné, no stálo to za to, naša prvá smotanová špargľová polievka nemala chybu. Odvtedy má miesto aj v mojom jedálničku. Každú sezónu vymýšľam všakovaké dobroty, kým je čas. A ten čas práve nastal...

Jedlo pre labužníkov


Foto: www.sxc.hu/nosheep

Filet Mignon so špargľou pre labužníkov..


Špargľa (Asparagus officinalis) má pôvod v Stredomorí a niekedy v 16. storočí sa začala objavovať aj v našich končinách. Už v tej dobe sa tvrdilo, že je to zelenina pre labužníkov, jedávali ju totiž aj na kráľovských dvoroch. Dnes je mimoriadne obľúbená najmä v južnej Európe, ale ani Briti, Francúzi, Švajčiari a Holanďania na ňu nedajú dopustiť.

V Nemecku sú ňou vraj dokonca priam posadnutí. Každý rok sa konajú v mestečkách, kde sa špargľa pestuje, slávnosti na otvorenie sezóny. Každý Nemec podľa štatistík zje ročne 1,2 kilogramu tejto hodnotnej zeleniny.

Kým v spomínaných krajinách ponúkajú v tomto období v reštauráciách špeciality zo špargle od výmyslu sveta, k nám tento trend postupuje len veľmi pomaly. Aj keď treba povedať, že existujú výnimky, najmä v našom hlavnom meste, kde je špargľa ako surovinový artikel hosťami reštaurácií žiadaná.

Špargľa a zdravie

Špargľa je mimoriadne prospešná pre ľudský organizmus, obsahuje vitamíny A, B2 a B6, C a tiež kyselinu listovú, množstvo minerálnych látok ako draslík a horčík. Látka glutatión, ktorý obsahuje, pôsobí blahodarne na vitalitu mužských spermií. Vychádza mi z toho, že ak sa pokúšate o dieťatko, mali by obaja partneri konzumovať špargľu. Ženy by totiž pred plánovaným počatím a počas prvých mesiacov tehotenstva mali prijímať zvýšené množstvo tejto kyseliny. Naopak, jej nedostatok môže plodu spôsobiť rázštep chrbtice. Špargľa je tiež výborným zdrojom vlákniny, ktorá napomáha jedlu prejsť tráviacou sústavou.

Recepty so zelenou špargľou

Odporúča sa tiež konzumovať špargľu v rámci prevencie voči rakovine, vhodná je tiež ako prostriedok na odvodnenie a pri močových infekciách, obsahuje totiž až 93 % vody. Pozitívne tiež vplýva na tvorbu krvi, posilňuje srdce a znižuje krvný tlak. Výborné účinky boli tiež dokázané aj pri boji s akné a kožným ekzémom, odporúča sa tiež pri liečbe cukrovky a obezity. A nielen študentov určite poteší správa, že konzumáciou špargle si zlepšia pamäť a schopnosť koncentrovať sa. Pomáha tiež pri vypadávaní vlasov, no a v niektorých krajinách ju dokonca považujú za afrodiziakum. Pri diétach je tiež vhodné konzumovať špargľu – nemusíte sledovať, či vám niečo chýba, potrebné dôležité látky pre organizmus vám dodá práve táto zázračná zelenina.

Ako sa pestuje a čistí


Foto:

Takto sa pestuje špargľa.


Existuje niekoľko druhov špargle, najznámejšie sú však tri - biela, zelená a fialová. Na pestovanie vyžaduje ľahkú suchšiu pôdu, na jednom mieste je možné ju pestovať 15-20 rokov. Biela špargľa je najnáročnejšia, musí sa udržiavať v tme pod zemou. Zelená sa pestuje v záhonoch, no a fialový odtieň nadobudnú výhonky bielej po určitom čase od zberu.

Špargľu treba konzumovať čo najčerstvejšiu, najlepšie hneď v deň, kedy sme si ju kúpili. Bielu špargľu treba šúpať, od hlavičky smerom dolu. Spodné časti špargle bývajú dosť drevité, preto sa zvyknú dva centimetre z konca odrezať. Netreba ich však vyhadzovať, dajú sa použiť napríklad do polievky alebo vývaru, ktorý môžete po rozmixovaní vypiť alebo použiť na ďalšie varenie. Tým istým spôsobom sa dajú zužitkovať aj šupky, treba ich ale pred varením poriadne očistiť. Pre vysoký obsah dusičnanov sa špargľa neodporúča druhý krát zohrievať.

Špargľa v kuchyni


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Chutná inšpirácia odo mňa - Špargľový slaný koláč


Najjednoduchší spôsob ako pripraviť špargľu je uvariť ju v slanej vode alebo pripraviť na pare. Variť by sa mala postojačky (samozrejme špargľa, unavená gazdinka si môže aj sadnúť...), na jej prípravu je teda vhodnejší úzky vysoký hrniec.

Takto upravená sa môže podávať ako samostatný pokrm, alebo ako predjedlo, či príloha k chutnému šťavnatému mäsku. Vhodná je tiež surová do rôznych šalátov, výborne chutí aj grilovaná, či zaváraná. Najviac spomínaných vitamínov a minerálov je samozrejme práve v surovej špargli. Biela je najvhodnejšia na prípravu polievok, omáčok a zapekaných jedál, zelená na grilovanie a do šalátov.

No a ako ju jesť? Ak ju už máte na tanieri, nerozpakujte sa použiť ruky, etiketa však dovoľuje použiť aj vidličku, tak si vyberte! :-)


Zdroj: wikipedia




Diskusia k článku

honestka
U nas dostat len zelenu, ale aj pocas celeho roka.
Robim ju tak, ze do nadoby dam vodu so solou (tato nechava krasnu zelenu farbu spargle) a nevarim ju nikdy vo vode iba nad parou, potom ju svihnem na par sekund do velmi ladoveho kupela (blanche). Takto Ostane jemnucko chrumkava a pretoze je mladucka nie je potrebne ju tepelne dlho upravovat.
Je dobra papkat samostatne, alebo ako priloha k masu s yougurovymi ci smotanovymi, syrovymi omackami, velmi znama je Holandkou omackou (Hollandaise sauce), bechamel sauce, alebo ju podavame len s lahkymi ovocnymi, alebo zeleninovymi omackami...

Kto zatial neskusil, dajte sa nahovorit;
Je vynikajuca aj zopecena na malse ci oleji a dnes je uz na jej papkanie vela druhov receptov.

Sandika, tetno kolac tiez vyskusam, vyzera krasne!
Cheers Varechacom!
sjuz
konce bielej špargle ani nie odrezať, ale odlomiť - odlomia sa práve tam, kde končí drevnatá časť - odrezaním by sme to nemuseli odhadnúť...
sracz
Výborná poznámka a rada zároveň, Sjuz, múdra! Ale neplatí to len pre bielu špargľu! Dobrú chuť!
evanaaa
Śparglu som varila len raz,pre nedostatok inšpirácie,tuším to bola polievka ale dobrá.Špargľu netreba zložito pripravovať,napr.,stačí ju trochu povariť alebo napariť a poliať roztopeným maslom,posypať upraženou strúhankou.Taká rýchlovka.Tuším si kúpim viazaničku len tak,pre seba.
michsamant
doteraz som vzdy nasla len recept,kde bola spargla zabalena v kusku slaniny....len som zatial u nas na trhu sparglu nevidela. je ale mozne, ze je to tym, ze som ju nikdy nehladala, cize som ju mozno prehliadla. budem musiet pozriet, lebo ju chcem velmi ochutnat
jarco
Špargľu zbožňujem. Škoda, že na SK je v sezóne dostať väčšinou len biela, zelenú mám radšej. Síce sa dá kúpiť počas celého roka, ale je to dovezené bohvieodkiaľ, od mladej chrumkavej čerstvo obratej to má ďaleko. Aj tak si ju občas kúpim a urobím. V sezóne doma varíme špargľu tak 2x za týždeň. A to napriek dvom nepríjemným veciam, ktoré sú s tým spojené: 1) otravné šúpanie bielej špargle (zelenú šúpať netreba) a 2) čudný zápach moču po konzumácii špargle (už som zažil, že jeden hypochonder, ktorý špargľu jedol prvý raz, sa po najbližšej návšteve toalety zľakol natoľko, že ihneď telefonoval svojmu doktorovi :-) Potom s vystrašeným výrazom začal v partii zisťovať, kto nepil a môže ho odviezť do nemocnice na testy. Chvíľu som ho v tom nechal :-)
bozulka
Šparglu máme veľmi radi a už som ju robila 3x a mám ďalší balíček na zajtra.Už som robila polievku,s holandskou omáčkou / to mi tuším najviac chutí,ale to miešanie nad parou ma už unavuje/ asi bude zapečená s parmskou šunkou.
@sjuz máš pravdu s tým ulomením aj ja to tak robím.Niekde som to čítala už je to pár rokov,len to čistenie,ale aj tak sa tešA
kuchticka
Spragla sa da tiez rycho a zdravo upravit tak, ze ju dame na chvilu (umytu a osusenu) na plech v jednej vrstve do rozpalenej truby na 180 a potom vysypat do misky s olivovym olejom, trochou soli a par kvakpiek citronovej stavy. Len opatrene v tomto pripravenom "chutidlom" poobracat a dat na tanier. Podavam ako prilohu k masu pecenemu, grilovanemu....
danenka
Ja som sparglu robila v syrovej omacke, sparglu som uvarila vo vode, urobila som omacku z Bambina a nastruhaneho eidamu v smotane ochutila vela cesnakom okorenila ciernym korenim a tym som poliala sparglu a k tomu som urobila uvarene zemiaky v supke a potom opecene na trosicke oleja
vcelka
Problém je s fialovou špargľou. U nás je to registrovaná odroda, ale ak fialovie biela špargľa, tak to znamená, že je stará a už neveľmi dobrá... Tak to teraz už neviem v obchode posúdiť.
cistinka
U nás na Záhorí sa špargľa pestuje vo veľkom....sú tu celé plantáže a tiež je celú sezónu dostať aj kúpiť za celkom dobrú cenu.
 www.asparagus.sk
furdica
mam zasadenu bielu sparglu a ked ju necha povyrast sfialova jej spicky ale je vynikajuca krehka jemna . asi tym ze je cerstva inak biela je ked ju vydolujete zo zeme to co predavaju v obchodoch je postovane pod ciernymi foliami preto su spargle tvrde a nechutne su sice biele ale su prehriate od slnka a stare






 



TOPlist