Skúste to takto:
Pečenie bez klasického masla? Toto je 5 možností, čím a ako ho v ceste nahradiť

Jarmila Horváthová, 25. septembra 2023     4 minúty čítania

Potravinová intolerancia, túžba po štíhlejšej postave, vegánstvo alebo prázdna chladnička, to je len pár dôvodov, kedy sa pri pečení potrebujeme zaobísť bez masla. A takto sa to dá vyriešiť.



Foto: Jana Stárková

5. Nízkotučné náhrady

Najjednoduchšie sa klasické maslo nahradí v trenom ceste, tu možno experimentovať aj s náhradami s nižším obsahom tuku. Napríklad namiesto 100 g masla možno použiť 100 g sladkej smotany, potom však netreba dávať inú tekutinu.

Nízkotučnou alternatívou bez živočíšnych produktov, ktorú ocenia a využívajú vegáni, môže byť jablkové alebo banánové pyré. Namiesto 100 g masla sa použije 65 g neprisladzovaného pyré a 30 g oleja.

Ak sa v recepte do cesta pridáva aj cukor, treba zohľadniť, že aj pyré (najmä to banánové) má sladkú chuť, takže možno cukru bude stačiť menej. Tiež doň treba dať menej tekutiny, než je uvedené v recepte s použitím masla.



ANKETA: Kupujete si maslo do zásoby keď je niekde v akcii?

88,7%



11,3%







Diskusia k článku







 



TOPlist