
Tekvica na tanieri nie je žiadnou novinkou. Pochutnávali si na nej Indiáni už 4500 rokov pred naším letopočtom. Až v 15. storočí sa dostala bližšie k nám. Orientálna kuchyňa ju v tom čase zakomponovala do jedál, ako jednu z hlavných ingrediencií a zostala na tomto čestnom mieste dodnes. O sto rokov neskôr prišla konečne aj k nám do Európy.
Tekvice sú plné vody, vitamínu C a betakaroténu. Takisto sú bohaté aj na vitamín E, ktorý pomáha vylučovať toxíny z tela, obsahuje vitamíny skupiny B, draslík, selén, meď, železo, magnézium a vlákninu.
Tekvicová polievka, obľúbený americký tekvicový koláč (pumkin pie), či pečená tekvica by vo vašom jedálničku rozhodne nemali chýbať. My vám pre inšpiráciu ponúkame zaujímavý recept na tekvicovú polievku vytvorený v spolupráci s foodblogerkou Ninou Táborskou.

Krémová polievka z pečenej tekvice s cviklovými čipsami
(čas prípravy 1 hodina)INGREDIENCIE
1 tekvica Hokkaido
5 stúčikov cesnaku
1 tekvica
1 zeler
4 mrkvy
kúsok zázvoru veľký ako palec
kučeravá petržlenová vňaťka
1 cibuľa
polovička masla K-Classic od Kaufland Slovensko
4 lyžice smotany na varenie K-Classic
červené víno Chateau Modra
voda
2 stredne veľké cvikle
soľ
korenie
olivový olej
šťava z polovice citróna
POSTUP
Hokkaido umyjeme, nakrájame, zbavíme semiačok a rozložíme na papier na pečenie na plech. Pridáme k nemu neošúpaný cesnak a dáme piecť do rúry pri 180 stupňoch približne na 25 minút (kým hokkaido nebude mäkké).
Zatiaľ si ošúpeme a najemno nakrájame cibuľu, ošúpeme tekvicu, zbavíme ju jadierok a nakrájame na kúsky. Zeler, mrkvu a zázvor rovnako ošúpeme a nakrájame. V hlbokom hrnci roztopíme maslo a speníme na ňom cibuľu. Pridáme tekvicu, zeler, mrkvu a zázvor, poriadne premiešame a podlejeme vínom. Keď sa víno zredukuje, zalejeme zeleninu vodou tak, aby bolo všetko kúsok pod hladinou.
Petržlenovú vňať uviažeme potravinárskym špagátom a pridáme do hrnca. Keď je všetka zelenina mäkká, vyberieme vňaťku, do polievky pridáme už ošúpaný cesnak a tekvicu Hokkaido a rozmixujeme ponorným mixérom na hladkú kašu. Ak sa nám polievka zdá príliš hustá, môžeme pridať vodu. Polievku osolíme a okoreníme podľa chuti.
Do rozmixovanej polievky pridáme smotanu, polievku ešte raz prevaríme, odstavíme zo sporáka, pridáme citrónovú šťavu, premiešame a podávame spolu s cviklovými čipsami.
Cviklové čipsy
Cviklové čipsy si môžeme pokojne vyrobiť deň vopred. Ak máme sušičku, nie je to problém, ak sušičku nemáme, čipsy si môžeme vyrobiť jednoducho aj v rúre. Cviklu treba poriadne umyť, ošúpať a nakrájať na veľmi tenké kolieska. Môžeme použiť struhák na uhorky. Takéto krúžky rozložíme na mriežku osolíme, pretočíme na druhú stranu a znova osolíme, najlepšie morskou soľou. Necháme cviklu 30 minút odstáť, aby sme sa zbavili prebytočnej vody. Potom cviklové kolieska potrieme olivovým olejom z každej strany a uložíme na papier na pečenie. Sušíme v rúre približne 35 minút pri 150 stupňoch.
