Šéfkuchár Miňo Galáš:
Vyskúšam všetko, čo nezje mňa

Andrea Červenková, 12. februára 2014     5 minút čítania

Modranská reštaurácia Pavúk – wine restaurant získala už po druhý raz prvenstvo v kategórii Tematická reštaurácia v hodnotení podľa gastronomického bedekra Gurmán na Slovensku. Jeden z najmladších z tímu tejto reštaurácie – kuchár Miňo Galáš – nám prezradil niečo o sebe.


Foto: Pavúk – wine restaurant


Získavali ste svoje kuchárske skúsenosti aj v zahraničí?

Vzhľadom na môj vek zatiaľ nie, ale verím, že v budúcnosti sa mi podarí stážovať na nejakom zaujímavom pracovisku v zahraničí.

Prečo ste sa rozhodli pre reštauráciu Pavúk? Čím vás zaujala?

Reštaurácia Pavúk je mojou prvou zástavku po ukončení školy, kde som začal pracovať ako kuchár a po dva a pol ročnej praxi som sa prepracoval na pozíciu šéfkuchára smeny. Keďže ma zaujíma kreatívna práca a iný prístup k zákazníkom a ku gastronómii ako takej – tak to bola pre mňa jasná voľba vzhľadom na to, že bývam v Modre a v blízkom okolí patrí naša reštaurácia k najlepším adresám.

Reštaurácia Pavúk je tematická. Čo to vlastne znamená?

Naša reštaurácia je umiestnená v citlivo zrekonštruovanom starobylom vinohradníckom dome, v centre vinohradníckej Modry, čiže máme tu hlavnú tému víno. Mimochodom máme v ponuke viac ako 600 druhov vín od slovenských a zahraničných producentov, takže víno a vinohradníctvo rezonuje v našej reštaurácii na prvom mieste a to ide ruka v ruke s lokálnou gastronómiou, miestnymi špecialitami, používaním vína v omáčkach a marinádach, príprave degustačných menu vhodných na párovanie s konkrétnymi vínami...

Aká klientela navštevuje najviac vašu reštauráciu a aké jedlá preferuje?

Myslím, že naša klientela najviac oceňuje práve poctivú kuchyňu, v ktorej používame výhradne čerstvé suroviny a mnohokrát – napr. čo sa týka príloh – aj menej tradičné ingrediencie (pohánku, kuskus, quinoa, sladké zemiaky, bazu čiernu, dulu).

V rámci Zimného festivalu jedla ponúkate v menu srnčí chrbát alebo marinovaného sumca. Uprednostňujete vo svojich receptoch lokálne suroviny?

Veľmi sa snažíme používať lokálne suroviny, ale keďže sídlime v centre vinohradníckeho diania, výrobcov syra, masla alebo byliniek a hydiny je tu málo, pretože všade okolo nás sa pestuje vinič. Ale pre nás je to aj tak výzva zháňať suroviny, napr. mangalicu kupujeme z voľného chovu od Senca, syr zo Slovenskej Ľupče, vajíčka a med z malokarpatského regiónu, ...).

Prezradíte našim čitateľom nejakú tajnú ingredienciu, ktorá dáva vašim jedlám špeciálnu chuť?

Rád používam menej ingrediencii, aby som tak dal vyniknúť prirodzenej chuti použitých surovín, bohužiaľ v dnešnej dobe mnohí ľudia už nepoznajú prirodzenú chuť napr. kurčaťa z voľného výbehu pripraveného len s maslom a bylinkami a nie s koreniacou zmesou plnou soli, ochucovadiel a zvýraznovačov chuti. Ale všetky moje jedlá majú jedného spoločného menovateľa – pripravujem ich vždy s rovnakou dávkou lásky a úcty k surovine ako aj samotnej príprave.

Čo je vašim obľúbeným jedlom? Aká kuchyňa vám najviac chutí?

Rád experimentujem a vyskúšam všetko, čo nezje mňa (úsmev).

Viete si vychutnať jedlo, ktoré si sám navaríte?

Keďže v kuchyni strávim veľa času, sú chvíle keď mám radosť, že niekto navarí pre mňa a ja môžem v pokoji vychutnávať pokrm, ktorý pre mňa vytvoril niekto druhý – hlavne preto, lebo viem, čo všetko treba pripraviť, kým naservírujem na tanier dokonalý pokrm.

Varíte rád pre svojich priateľov?

Áno a veľmi, hlavne keď sa varí spoločne v uvoľnenej atmosfére niekde na chate alebo v kruhu blízkych.

Aké máte plány a sny do budúcnosti čo sa kulinárstva týka?

Ťažko povedať, hlavne načerpať čo najviac poznatkov od kolegov, ktorí sú ochotní sa podeliť o svoje postupy, skúsenosti a recepty a určite nejaká zaujímavá stáž v zahraničí.




Diskusia k článku







 



TOPlist