Šéfkuchár Martin Novák:
Čo ho pri nakrúcaní šou Na nože najviac chytilo za srdce?

Jana Štrbková, mesačník Varecha, 25. februára 2023     9 minút čítania

Jeden z našich najlepších šéfkuchárov sa v televíznej relácii snaží vytiahnuť z problémov slovenské reštaurácie. Prezradil nám, čo sa ho pri nakrúcaní najviac dotklo, aj ako sa cítil, keď po prvý raz stál pred kamerami.



Foto: Televízia Markíza

Kto bol pre vás mentorom, keď ste ako kuchár začínali, a najviac vás ovplyvnil vo vašej kariére?

Nikdy som nemal mentora, ktorý by ma ťahal, vždy som si všetko vydrel sám, prebil sa lakťami, tvrdou drinou a zodpovednosťou som nadobudol skúsenosti, ktoré mám. Samozrejme, boli šéfovia, ktorí podporovali moje tvorivé myslenie aj kuchársky rozhľad. Ešte ako mladé chalanisko som mal šťastie, že som mal pri sebe jedného talianskeho aj jedného amerického šéfkuchára, ktorí pôsobili v Bratislave. Pri nich som sa naučil modernej filozofii varenia. Videl som tých chlapov, ako sa popasovali s našou mentalitou, nastavením aj prostredím a adaptovali špičkovú kuchyňu na slovenské pomery. To sa mi veľmi páčilo. Veľa som si z toho zobral - no najviac som sa naučil na svojich chybách.

Patríte medzi najlepších šéfkuchárov na Slovensku, v reštaurácii hostíte významné štátne návštevy, na vašom jedle si pochutila slovenská prezidentka, slávni umelci aj členovia kráľovských rodín. No vy nikdy nespíte na vavrínoch...

Mám veľkú vnútornú motiváciu, stále sa veľmi rád vzdelávam, posúvam sa, rozvíjam a mám chuť ľuďom ukázať, čo vo mne je. Na jednej strane je to perfektné, no na druhej strane je to aj démon a prekliatie. Neviem si povedať - stačilo, dám si voľno, vždy idem v práci na stoštyridsať percent. No mám rodinu, manželku, deti, priateľov, koníčky, som vášnivý poľovník, a preto je môj život niekedy už na hrane. Pomaličky sa síce učím, že súkromie je dôležité, no tiež viem, že takto „makať“ budem možno ešte tri, štyri roky a potom už príde na rad generácia mladých chalanov. No a my postarší už budeme len mentori.

Čo hovoria ženy vášho života - manželka, mama, babka - na to, že sa z vás stala aj televízna hviezda?

Najskôr o tom, že som adeptom na túto reláciu, vedela len moja manželka a od začiatku ma veľmi podporovala. Vie, aké je moje povolanie náročné, a povedala mi, že účasť v šou je pre mňa odmenou za tie dlhé roky driny. Som jej veľmi vďačný za to, že pri mne stojí. Spolu vychovávame dve deti, chcem sa venovať aj rodine a priateľom, navštevovať babičku, ktorá mi každú nedeľu varí obed.



Diskusia k článku







 



TOPlist