Šéfkuchár Martin Novák:
Čo ho pri nakrúcaní šou Na nože najviac chytilo za srdce?

Jana Štrbková, mesačník Varecha, 25. februára 2023     9 minút čítania

Jeden z našich najlepších šéfkuchárov sa v televíznej relácii snaží vytiahnuť z problémov slovenské reštaurácie. Prezradil nám, čo sa ho pri nakrúcaní najviac dotklo, aj ako sa cítil, keď po prvý raz stál pred kamerami.



Foto: Televízia Markíza

Čím sa zatiaľ táto šou najviac dotkla vášho srdca?

Počúvať ľudské osudy v týchto pre gastronómiu ťažkých časoch niekedy nie je jednoduché. Človek v každej reštaurácii, ktorú navštívime, má za sebou iný životný príbeh. S niektorými ľuďmi sa osud skutočne zahral. Veľmi chcem týmto ľuďom pomôcť, nie je to teda len o šou. Mám možnosť povedať im svoj názor, poradiť im a oni majú šancu veľa vecí zmeniť. Máme za sebou nakrúcania, keď sme skutočne pomohli a ľudia sú šťastní. A to ma hreje pri srdci.

V akých oblastiach im radíte?

Mojou úlohou je z reštaurácie, ktorej sa nedarí, spraviť fungujúci podnik. Preto radím komplexne, od vizuálu reštaurácie, skladby jedálnych lístkov, upozorňujem na poriadok, pretože na tom si veľmi zakladám, a radím, ako zefektívniť prácu. Keď prídem do podniku a vidím, ktoré veci pokrivkávajú, snažím sa to majiteľom alebo prevádzkarom povedať a naviesť ich správnym smerom.

„Veľmi chcem týmto ľuďom pomôcť, nie je to teda len o šou. Mám možnosť povedať im svoj názor, poradiť im a oni majú šancu veľa vecí zmeniť.“

Aký čas vám ako profesionálovi trvá, kým zistíte, či sa v reštaurácii, do ktorej ste práve prvýkrát vstúpili, dobre najete?

Viem to hneď, pretože počas dlhých rokov strávených v kuchyni som si na to vypestoval ďalší zmysel. Je veľa vnemov, ktoré na mňa pôsobia, napríklad, aká vôňa ide z kuchyne, koľko je tam ľudí, ako vyzerá jedálny lístok, či je upratané a či si sadnem za čistý stôl. No a potom, keď otvorím jedálny lístok a zbadám katalóg s dvadsiatimi šiestimi druhmi jedál z kuracieho mäsa, tak viem, že to už nie je úplne v poriadku.

Čo je podľa vás najčastejší problém slovenských reštaurácií?

Myslím si, že je úplne jedno, v ktorej časti Slovenska sa nachádzame, či sme na západe, kde je kúpyschopnosť ľudí väčšia a môžu míňať viac za obedy, alebo v chudobnejšom regióne. Nevidím v tom problém, pretože si myslím, že sa dá najesť aj za málo peňazí. Najviac záleží na tom, ako je jedlo pripravené. Hoci pracujem vo vysokej gastronómii, aj ja mám rád klasiku. Vyrastal som na fašírkach, prívarkoch, zbožňujem držkovú polievku aj perkelt a mám rád aj moravského vrabca s kapustou a knedľou. Základom každého dobrého jedla je pripraviť ho chutne a s láskou. Nepoužívať polotovary, pracovať racionálne, veď netreba mať na jedálnom lístku šesťdesiatpäť jedál. A to je podľa mňa aj najväčšia chyba, ktorú robia mnohé reštaurácie. Pri veľkom jedálnom lístku musia mať totiž veľa zásob v potravinách, mnohé sa rýchlo kazia, preto nakupujú radšej polotovary a už sme tam, kde sme nechceli byť. Každej dobrej reštaurácii odporúčam, aby radšej varila dookola päť skvelých jedál a pripravovala ich tak dobre, že aj človek z Bratislavy sa kvôli nim teší na cestu na stredné Slovensko, vie totiž, že si u nich vždy dá skvelé halušky. Sú reštaurácie, ktoré práve preto rád navštívim, keď cestujem s rodinou po Slovensku, mám obľúbený salaš, kam vždy rád odbočím z diaľnice a viem, že si pochutím. Človek nikdy nevyhovie všetkým, to by si mali majitelia reštaurácií zapamätať.







Diskusia k článku







 



TOPlist