Fedor Malík:
Šaláty v zelenom šate

Fedor Malík, 3. augusta 2021     3 minúty čítania

Šaláty, čarovné to prílohy našej každodennej stravy. Šaláty skromné, len tak na vidličku, ale aj šaláty bohaté a výdatné, ktoré zasýtia a odmietnu ďalšie chody. Šaláty osvedčené, rokmi vyskúšané a preverené, no aj šaláty experimentálne. Pri ich tvorbe nemajte strach, nič nepokazíte, skúšajte, kombinujte, formujte svoju fantáziu.



Veľa jedincov z nepochopenia šalát považuje za kytičku zelených lístkov. Nie je to tak. Ešte donedávna sa pod pojmom šalát rozumela len jeho zelená hlávka vyrastená na dobre zalievanom kúsku záhrady. A šalátové „srdiečko“ bolo tým, o čo sme sa hádali pri nedeľnom šnicľovom obede. Porovnajte si jedálne lístky dnešných reštaurácií so starými kuchárskymi knihami.

Terézia Vansová vo svojich dielach pred stovkou rokov spomína len šalát hlávkový, zemiakový, majonézový, vlašský, kapustový, fazuľový, cviklový, „ugorkový“ a žeruchový. Na nenápadnú žeruchu (Lepidium sativum, po starom režuchu či záhradný kres) si dnes už hádam ani nik nespomenie. V záhonoch rástla na jar, potrebovala dosť vlahy a vraj sa „musela veľmi dobre pomiešať, aby všade bola rovnako chutná“. Hmm...

Pripravený šalát by mal vyzerať dobre, mal by voňať a chutiť. O tom napíšem nabudúce. Dnes budem venovať pozornosť jeho vzhľadu a farbe. Súhlasíte s výlučným názorom, že šalát by mal byť zelený? Zelený špenát, mladá kapusta, petržlenová vňať, rukola, feldšalát, vňať mladej cibuľky, pažítka, zelené olivy, zelená fazuľka, kapary, brokolica, zelený karfiol, zelená paprika. Desiatky odtieňov zelenej.

Najskôr si pripravíme listový špenát s praženými mandľami. Lístky dve minúty povaríme v osolenej vode, potom rýchlo scedíme v studenej, vyžmýkame vodu a nožom nakrájame na rezance. Pokvapkáme ich sójovou omáčkou a posypeme posekanými mandľami. Ďalšia fajnovosť, brokolicový šalát. Brokolicu uvaríme a rozdelíme na ružičky. Tie osolíme, okoreníme a pokvapkáme zálievkou z oleja, jablčného octu a citrónovej šťavy. Dobrú chuť...

A napokon čosi zvláštne a u nás neobvyklé. Zemiakový zelený šalát. Ten isto zvládnete. Nadrobno nakrájané varené zemiaky, ocot, biele víno, 2–3 biele cibule, citrónová šťava, pažítka, bobkový list, nové aj čierne korenie, cukor, soľ. Šalát necháme pár hodín v chlade odležať a až pred podávaním pridáme doň dve lyžice štajerského tekvicového oleja. Stane sa malý zázrak. Šalát ozelenie! To teda bude paráda. Gastronomické prekvapenie s vizuálnym efektom. Vyskúšal som to pred rokmi v Slovinsku a dodnes si tak zemiakový šalát pripravujem. Len s vínom sú problémy. Slovinský Zelen som vymenil za modranské Silvánske zelené. Víno z „piesku“ z nášho honu Staré hory.



Diskusia k článku







 



TOPlist